Блокування міжосьового диференціалу: що це таке

708

У сучасних автомобілях є чимало вузлів і агрегатів, які є у всіх моделях всіх марок. Одним з них є диференціал. Він необхідний для того, щоб забезпечити різну кутову швидкість коліс, розташованих при повороті на зовнішньому і на внутрішньому його радіусу. У повнопривідних автомобілів є ще міжосьовий диференціал, який у більшості випадків оснащений блокуванням.

У даній статті ми розповімо про те, що таке міжосьовий диференціал, для чого потрібна блокування міжосьового диференціала і яких основних типів вона буває.

Зміст

  • Що таке міжосьовий диференціал
  • Для чого потрібна блокування міжосьового диференціалу
  • Різновиди блокування міжосьового диференціалу
    • Блокування з вискомуфтой
    • Блокування типу Torsen
    • Блокування з фрикційною муфтою
  • Відео на тему

Що таке міжосьовий диференціал

В будь-якому автомобілі є як мінімум один диференціал. Такий пристрій ділить крутний момент, що надходить до нього з вхідного валу, між півосями передають його на кожне з провідних коліс. Повнопривідний автомобіль (тобто має чотири провідних колеса) оснащується як мінімум двома диференціалами, по одному на кожну пару. У більшості випадків на них встановлюється ще один, міжосьовий, який має можливість блокування.

Необхідність використання міжосьового диференціала на автомобілях з повним приводом викликана тим, що їм доводиться пересуватися в досить складних умовах, часто по нерівній місцевості. У таких випадках на різні осі автомобіля створюється різний тиск і тому необхідно проводити розподіл між ними крутного моменту.

Для чого потрібна блокування міжосьового диференціалу

Слід зауважити, що у будь-якого диференціала (в тому числі і міжосьового) поряд з його головною перевагою, що полягає у забезпеченні розподілу крутного моменту, є й один істотний недолік. Він є прямим наслідком переваги і полягає в тому, що якщо колеса однієї осі починають буксувати, то саме на них диференціалом передається більший крутний момент. Це істотно знижує прохідність автомобіля, що абсолютно неприпустимо для позашляховиків. З цієї причини практично всі межосевые диференціали, що встановлюються на них, оснащуються функцією блокування.

Коли вона включена, то на обидві осі автомобіля передається однаковий крутний момент. Завдяки цьому на ті колеса, які не пробуксовують, транслюється таке ж зусилля, що і на пробуксовывающие. Це необхідно для того, щоб машина могла минути «слизьке місце».

Читайте також: Кросовер — що це таке.

Різновиди блокування міжосьового диференціалу

В сучасних позашляховиках реалізовується два типи блокування міжосьового диференціалу: ручна та автоматична. Обидва вони передбачають або повне, або часткове вимкнення сайту. Частіше на автомобілях підвищеної прохідності встановлюються автоматичні блокування міжосьових диференціалів. Існує три основних різновиди:

  • Блокування з вискомуфтой;
  • Блокування типу Torsen;
  • Блокування з фрикційною муфтою.

Кожен з цих видів блокування має свої конструктивні особливості та переваги.

Блокування з вискомуфтой

Така різновид блокування міжосьового диференціала є на сьогоднішній день найбільш поширеною. Вона побудована за симетричною планетарної схемою, в основі якої лежить взаємодія між собою конічних шестерень. Одним з найважливіших елементів її конструкції є наповнена олійною повітряно-силіконової сумішшю герметично закрита порожнина. Вона пов’язана з півосями допомогою двох окремих пакетів дисків.

Якщо повнопривідний автомобіль їде з постійною швидкістю по рівній поверхні, то міжосьовий диференціал, з такою системою блокування, транслює крутний момент на передню і задню провідні осі у співвідношенні 50% на 50%. У тому випадку, якщо обертання одного з пакетів дисків прискорюється, то за рахунок підвищення тиску в герметичній порожнині віскомуфта починає блокувати (тобто гальмувати) відповідний пакет. Завдяки цьому кутові швидкості вирівнюються, і, по суті справи, відбувається блокування міжосьового диференціала.

Основними перевагами такої системи є простота її конструкції і невисока вартість. Саме ці чинники зумовили широке поширення вискомуфт в системах блокувань міжосьових диференціалів сучасних позашляховиків. Що стосується недоліків такої конструкції, то до них слід віднести неповне автоматичне блокування, а також ризик перегріву в тому випадку, якщо вона працює протягом тривалого періоду часу. Справа в тому, що значна частина переданої їй кінетичної енергії обертання перетворюється в теплову енергію.

Блокування типу Torsen

Вона складається з таких основних елементів, як корпус, ліва і права напівосьові шестерні, їх сателіти і вихідні вали. Фахівці в галузі автомобілебудування вважають, що конструкція блокування міжосьового диференціала цього типу є на сьогоднішній день найбільш ефективною і досконалою.

Основу цього механізму блокування складають дві пари черв’ячних коліс, в кожній з яких є провідний і ведений (вони називаються полуосевыми і сателітами). Функціонування цієї системи ґрунтується на деяких особливостях, які мають шестерні такого типу. Якщо всі колеса автомобіля мають однакову зчеплення з поверхнею, то диференціал працює в штатному режимі. Як тільки одна з них починає по тим чи іншим причинам обертатися швидше за інших, то сателіт, пов’язаний з ним, намагається почати обертання у зворотний бік. Внаслідок цього відбувається перевантаження черв’ячної шестірні, а вихідні вали блокуються. «Вивільнився» крутний момент переходить на іншу вісь, в результаті чого його значення зрівнюються.

Найважливішими перевагами блокування міжосьового диференціала типу Torsen є дуже висока швидкість спрацьовування і широкий діапазон значень перекидання обертаючого моменту з осі на вісь. Крім того, таке блокування не перевантажує гальмівну систему автомобіля. Основним недоліком такої конструкції її складність.

Блокування з фрикційною муфтою

Головною відмітною особливістю такої системи є те, що вона припускає можливість як автоматичного, так і ручного блокування міжосьового диференціала. Конструктивно вона дуже схожа на системи з вискомуфтой, тільки замість останньої в ній встановлені фрикційні диски.

При плавному русі автомобіля кутові швидкості між його провідними осями розподіляються рівномірно. Якщо одна з півосей прискорюється, фрикційні диски зближуються, сила тертя між ними збільшується, в результаті чого відбувається пригальмовування півосі.

Системи блокування міжосьових диференціалів, влаштовані на основі фрикційних муфт, на серійних автомобілях практично не застосовуються. Вона досить складна по своїй конструкції, до того ж має невисокий ресурс із-за того, що робочі елементи (фрикційні диски) швидко зношуються. Крім того, пристрої блокування з фрикційними муфтами вимагають частого обслуговування.

Читайте також: Що таке паркетник і чим він відрізняється від позашляховика.

Відео на тему

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового