Чи можна змішувати антифриз різних кольорів

1001

Як добре відомо всім автомобілістам, антифриз — це та рідина, без якої не може нормально функціонувати жоден двигун внутрішнього згорання з водяним охолодженням. Саме він відводить тепло від нагрітих в процесі функціонування мотора деталей і агрегатів, і одночасно запобігає появі на них корозії і тріщин.

Ще відносно недавно в Росії використовувалася тільки один його різновид: добре відомий всім автомобілістам (особливо тим, хто має великий стаж водіння) тосол, має синій колір. Застосовують його і зараз, проте він вже далеко не самотній на вітчизняному ринку охолоджувальних рідин для двигунів. Поряд з ним пропонуються також і засоби аналогічного призначення червоного і зеленого кольорів, дещо рідше зустрічаються жовті і фіолетові антифризи.

Вибір досить широкий, і в зв’язку з цим у власників транспортних засобів з’являється чимало питань, пов’язаних з використанням цих охолоджуючих рідин. Один з найбільш актуальних з них наступний: чи можна змішувати антифриз різних кольорів? Спробуємо розібратися.

Зміст

  • З чого складається антифриз
  • Що означає колір антифризу
    • Синій
    • Зелений
    • Червоний
    • Жовтий і фіолетовий
  • Змішування антифризів різних кольорів
  • Відео на тему

З чого складається антифриз

Незалежно від кольору, будь-який сучасний антифриз приблизно на 80% складається з суміші одноатомного спирту (етиленгліколю або пропіленгліколю) і води. Такий склад здатний витримувати температуру аж до +196 °С без закипання, а що стосується порогу замерзання, то він залежить від співвідношення компонентів і складає від -11 °С до -65 °С. Слід зауважити, що, згідно з міжнародною класифікацією, залежно від того, який саме вид спирту використовується в антифризі (етиленгліколь або пропіленгліколь), він поділяється на три типи:

  • G11;
  • G12;
  • G13.

Решта 20% у складі будь-якого сучасного антифризу — це різноманітні присадки. Вони необхідні для того, щоб захищати металеві та гумові деталі, з якими стикається ця рідина, від корозії і руйнування під впливом спирту. Вплив присадок розрізняється залежно від типу антифризу. Для того щоб цю відмінність можна було визначити візуально, рідини різних видів забарвлюються в різні кольори.

Що означає колір антифризу

Як вже було сказано вище, найбільш поширеними кольорами, які забарвлюються антифризи, є: синій, зелений, червоний. Кожна з цих типів охолоджувальних рідин має свої власні особливості, переваги та недоліки.

Синій

В синій колір забарвлюються антифризи, мають самий простий хімічний склад, і багато в чому тому і коштують недорого. Саме такий колір має добре відомий і використовується в нашій країні ще з радянських часів тосол. Температура замерзання синіх антифризів становить -40 °С, а температура кипіння — +115 °С. В них використовуються традиційні хімічні присадки, що утворюють на поверхні тих деталей, з якими стикаються, тонку захисну плівку.

Слід зауважити, що антифризи синього кольору зараз вважаються вже застарілими. Термін їх служби складає не більше трьох років, до того ж присадки, що входять до їх складу, досить агресивні і негативно впливають на деталі двигуна. З-за низької температури кипіння і схильності до спінювання в сучасних автомобілях антифризи синього кольору використовувати не рекомендується.

Зелений

Автомобільні антифризи зеленого кольору за міжнародною класифікацією належать до категорії G11. В них використовуються як неорганічні, так і органічні присадки (зокрема, карбонова кислота). По своєму впливу на деталі двигуна зелені антифризи більш «щадні», ніж сині. Вони також мають властивість утворювати плівку на внутрішніх поверхнях деталей системи охолодження, яка захищає їх, а також локалізує виникають ділянки корозії.

У той же самий час ця захисна плівка має і свої недоліки. Насамперед, вона досить істотно знижує відведення тепла. До того ж, після деякого часу вона руйнується, обсипається, а її частки засмічують самі вузькі канали системи охолодження. Слід також зауважити, що антифризи зеленого кольору точно так само, як і синього, мають досить обмежений термін служби, і їх необхідно повністю міняти кожні три роки.

Червоний

Автомобільні антифризи червоного кольору мо міжнародної класифікації належать до категорії G12. Вони характеризуються тим, що в їх складі переважають присадки органічного походження, причому значну їх частку становить карбонова кислота. Завдяки цьому червоні антифризи зовсім не утворюють на поверхнях деталей плівки, і тому тепло відводиться найбільш ефективно.

У той же самий час присадки, що містяться в цих охолоджувальних складах, відмінно обмежують поширення корозії. Що стосується терміну служби червоних антифризів, то він становить близько п’яти років. Є у антифризів і досить суттєвий недолік, який полягає в тому, що вони слабо захищають від руйнування алюмінієві деталі, яких досить багато в системах охолодження сучасних автомобілів.

Жовтий і фіолетовий

В останні роки у продажу стали з’являтися антифризи жовтого і фіолетового кольору. Використовуються вони поки не дуже активно, причому багато в чому тому, що виробники поки ще остаточно не визначилися з точним їх складом. За своїми характеристиками і властивостями антифризи G13 (саме до цієї категорії вони відносяться відповідно до міжнародної класифікації) близькі до червоних. Головною їх особливістю є використання у складі не етиленгліколю, а пропіленгліколю, відрізняється меншою хімічною активністю і кращими екологічними характеристиками.

Змішування антифризів різних кольорів

Як показує практика, в автомобілях певної марки і моделі краще всього використовувати той антифриз, який рекомендований виробником. Автомобільні концерни при випробуваннях своєї техніки ретельно тестують її на використання різних охолоджуючих рідин, і за результатами цих тестів визначають найбільш оптимальну.

Однак на практиці часто трапляється так, що рекомендованого антифризу просто немає під рукою, а є інший. Тому й виникає питання щодо можливості змішування охолоджуючих рідин різного кольору.

Оскільки антифризи різного кольору мають у своєму складі різні присадки, то точно сказати, як вони будуть реагувати один з одним при змішуванні, досить важко. При цьому наслідки додавання охолоджуючої рідини одного типу в інший, цілком можуть проявитися не відразу, а тільки через деякий час, і бути досить негативними. Це може проявлятися у випаданні осаду, підвищеному пенообразовании і т. п.

Таким чином, змішувати антифризи різного кольору настійно не рекомендується. Це можна робити тільки тоді, коли виникає крайня необхідність. При цьому термін експлуатації такої суміші повинен бути максимально коротким. При першій можливості необхідно злити її, ретельно промити системи охолодження двигуна, і тільки після цього залити в неї той антифриз, який рекомендований виробником.

Читайте також: Чому масло потрапляє в антифриз — основні причини.

Відео на тему

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового