Чим відрізняється червоний антифриз від зеленого

321

Для будь-якого автолюбителя зрозуміла необхідність застосування в системі охолодження незамерзаючих рідин. Один з найпоширеніших варіантів незамерзайки — антифризи на основі етиленгліколю або пропіленгліколю (сучасні модифікації). Виробники пропонують суміші різного кольору, хімічного складу, тому, цілком виправдано, виникають питання — чим відрізняється червоний антифриз від зеленого, взаємозамінні вони, можна їх змішувати? Щоб розібратися з ними, необхідно мати загальні уявлення про кожен із пропонованих типів незамерзаючої охолоджуючої рідини.

Зміст

  • Загальні відомості про червоному і зеленому антифризі
  • Зелений антифриз
  • Червоний антифриз
  • Відео про відмінності червоного і зеленого антифризів
  • Чи можна змішувати червоний і зелений антифриз

Загальні відомості про червоному і зеленому антифризі

Варто сказати про те, що мова піде про сертифікованої продукції, випуск якої здійснюють цілий ряд відомих компаній. Для контрафакту, яким наповнений наш ринок, визначити склад, колір, дізнатися реальні властивості просто неможливо.

Більшість з існуючих антифризів в основі мають водний розчин етиленгліколю, який забезпечує застосування при температурах до -400С. Частка цієї речовини в будь охолоджуючої рідини цього типу становить 80-90%, саме тому продукція всіх виробників багато в чому схожа.

Основні відмінності полягають у 10-20% присадок, що забезпечують захист вузлів системи охолодження від корозійних процесів. Склад цих присадок відрізняється у всіх виробників і в більшості випадків він вважається комерційною таємницею. Існує можливість визначити тільки групу речовин, що додаються в этиленгликолевый розчин. І допомогти в цьому зможе саме колір рідини.

Зелений антифриз

Саме такий колір рідини говорить про те, що вона відноситься до антифризам класу G11 (за загальноприйнятою класифікацією). До складу вводять антикорозійні присадки на основі неорганічних (силікатних) речовин, принцип дії яких полягає в наступному. При циркуляції охолоджуючої рідини в системі, на всіх внутрішніх поверхнях утворюється захисний шар із силікатних компонентів. Завдяки цьому, від впливу корозії захищена вся система повністю.

Як виглядає зелений антифриз

Наявність такого шару має і недоліки. Справа в тому, що з плином часу частинки захисного покриття відшаровуються (під впливом вібраційних навантажень і перепадів температури) і осідають у нижній частині радіатора. Тому, застосовуючи антифриз цього класу, не забувайте міняти його в терміни, вказані виробником. Крім того, захисне покриття може істотно погіршити тепловіддачу системи охолодження.

Каністри з охолоджувальною рідиною G 11 можуть мати таке маркування:

  • Traditional coolants
  • IAT (Inorganic Acid Technology)
  • Conventional coolants

Також існує думка, що антифриз G 11 варто використовувати в системах охолодження з алюмінієвими радіаторами.

Читайте також: Чим відрізняється тосол від антифризу і що з цього вибрати для свого автомобіля.

Червоний антифриз

Червоний і його відтінки властиві антифризам класу G12. Основу його антикорозійних присадок складають карбонові кислоти та їх похідні. Тобто, основні компоненти присадок, це органічні речовини, що відрізняються антикорозійними властивостями. Друга назва охолоджуючої рідини цього класу — карбоксиликатный антифриз.

Як виглядає червоний антифриз

Присадки, що входять до складу рідини, не створюють суцільний захисної поверхні по внутрішнім стінкам елементів системи охолодження. Вони діють саме на ділянки з наявністю корозійних вогнищ. При цьому, товщина утворюється захисного покриття не перевищує декількох мікрон. По існуючій думці, антифриз G12 більше підходить для автомобілів з мідним радіатором.

Серед переваг антифризу G 12 експерти зазначають:

  • Відсутні передумови для утворення окалини.
  • Не порушуються теплообмінні процеси в системі охолодження.
  • Більш високий термін служби.

Ємності з охолоджувальною рідиною цього класу маркуються такими позначеннями:

  • OAT (Organic Acid Technology)
  • Carboxilate coolants

Читайте також: Більш докладно про маркування антифризу G11 і G12.

Відео про відмінності червоного і зеленого антифризів

Читайте також: В чому різниця між 95 і 92 бензином і який краще заливати.

Чи можна змішувати червоний і зелений антифриз

Говорити про те, який з антифризів краще, не доводиться. Обидва ці класу володіють достатньою ефективністю, просто вони призначені для роботи в різних системах і в різних умовах. У той же час, досить часто виникає питання, а чи можна їх змішувати. Хтось хоче поекспериментувати, хтось заощадити, але результат може вас засмутити.

Якщо мова йде про антифризах класів G11 і G12, то не варто експериментувати зі змішуванням цих рідин. Основна причина полягає саме у застосуванні надто відрізняються за хімічним складом присадок. Змішування органіки і неорганіки без дотримання концентрацій у побутових умовах не допускається. Результатом стане згортання отриманої суміші в результаті взаємодії компонентів, а також втрата розчином своїх фізичних властивостей.

Так, існують додаткові класи антифризів, що поєднують силікатні і карбоксиликатные присадки (G12+ G12++). Але їх виробництво здійснюється в заводських умовах за спеціальними технологіями. Отримати такий же результат у домашніх умовах неможливо.

Тому, якщо ви дорожите своїм автомобілем, то уникайте такого змішування і дотримуйтесь інструкцій виробника. Такий підхід забезпечить ефективне охолодження двигуна і надійний захист системи від корозійних процесів.

Схожі статті




  • Секретки на диски



  • Як часто міняти масло в двигуні



  • Як правильно зберігати шини



  • Як зменшити витрату бензину