Чим відрізняється літол від солідолу і що краще вибрати

729

Мабуть, немає такого автомобіліста, який би не знав про те, що таке солідол і літол, хоча б у самих загальних рисах. Всім власникам транспортних засобів прекрасно відомо, що вони являють собою матеріали, які активно використовуються для змащування різних вузлів і деталей авто: рульових і шарових наконечників, шарнірів, підшипників і т. п.

Але, навіть тим, кому доводилося використовувати ці мастила на практиці, далеко не завжди відомо, чим відрізняється літол від солідолу і що з цього краще і сучасніше.

Зміст

  • Літол — класифікація і особливості
  • Солідол — класифікація і особливості
  • Чим відрізняється літол від солідолу
  • Що вибрати солідол або літол
  • Відео на тему

Літол — класифікація і особливості

Слід зауважити, що літол — це досить сучасна змазка. Вона була розроблена і почала широко використовуватися в 80-х роках XX століття і, по ідеї, повинна була згодом повністю замінити солідол.

Літол виготовляється на основі масел, що містяться у нафті. В процесі виробництва вони проходять технологічний процес згущення, при якому використовується така речовина, як мило літію стеориновой кислоти. Воно застосовується не тільки для того, щоб досягти в’язкої консистенції, але і для того, щоб забезпечити готовому продукту високий термічний поріг експлуатації.

В залежності від марки літол може бути різного кольору, від темно-шлколадного до світло-бежевого. На сьогоднішній день в Російській Федерації він проводиться під найменуваннями:

  • Літол-24;
  • ЦИАТИМ-203;
  • ЦИАТИМ-202;
  • ЦИАТИМ-201.

Дві останніх різновиди литола спеціально розроблені для того, щоб використовуватися в тих вузлах, які не відчувають на собі значні навантаження. Основні сфери застосування ЦИАТИМ-201 і ЦИАТИМ-202 — це приладобудування та електротехніка. Важливою особливістю цих марок мастильних матеріалів є широкий температурний діапазон використання (від -50 °С до +100 °С). Слід також зауважити, що практично всі характеристики цих двох марок литола дуже схожі, і тому в переважній більшості випадків вони є повністю взаємозамінними.

Важливою відмінною особливістю змащення ЦИАТИМ-203 є те, що вихідною сировиною для її виробництва є трансформаторне масло. Як загусник при його виготовленні використовується литиевое мило. Для того, щоб надати цьому мастильного матеріалу деякі додаткові властивості, в нього додається кілька спеціальних присадок. Завдяки їм ЦИАТИМ-203 може з успіхом використовуватися серйозно навантажених вузлах і деталях. На практиці їм змащуються зубчатки, навантажені підшипники, редукторні передачі і т. п. Крім того, цей сорт литола володіє чудовими водовідштовхувальними властивостями, дуже добре захищає змащуємо їм деталі від зносу.

Що стосується матеріалу «Литол-24», то на сьогоднішній день він є, мабуть, найбільш досконалим у своїй категорії. Ця змазка повною мірою володіє всіма властивостями і перевагами ЦИАТИМов, до того ж може використовуватися при більш високих температурах (аж до +130 °С). У ньому містяться присадки, що перешкоджають процесам окислення, до того ж його основа практично не схильна випаровуванню. Завдяки цій властивості, як показує практика, істотно зростає експлуатаційний ресурс тих вузлів, для змащування яких використовується «Литол-24».

Солідол — класифікація і особливості

Солідол — це мастильний матеріал, який набагато «старше» литола. Його почали активно використовувати ще в 20-х роках минулого століття. Процес виробництва солідолу з точки зору технології досить простий. Так зване «нафтове масло», яке залишається після перегонки нафти, змішується з кальцієвим милом. В результаті масло загусає, стає дуже пластичним.

Температурний діапазон застосовності у солідолу істотно вже, ніж у литола, становить від -30 °С до +75 °. В залежності від того, на основі якої саме кислоти виготовлений загусник (кальцієва мило), всі солидолы поділяються на жирові і синтетичні.

Для виробництва жирових солидолов використовуються жирні кислоти, які мають виключно природне походження. Кислоти синтетичного походження застосовуються, відповідно, для виготовлення синтетичних солидолов (до таких належать мастильні матеріали марок ВЗ-2 та ВЗ-1). Слід зауважити, що можливо змішування різних типів солидолов і використання її для змащування.

Незважаючи на те, що за багатьма параметрами солідол істотно поступається литолу, його використання триває. Його досить успішно застосовують для змазування тих вузлів, які не мають високих механічних і температурних навантажень. Крім того, солідол дуже непогано демонструє себе в умовах підвищеної вологості: він практично не вимивається з місць закладення завдяки дуже високій жирності.

Читайте також: Літієва змазка — застосування в автомобілі.

Чим відрізняється літол від солідолу

Між солідолом і литолом є досить багато відмінностей за такими властивостями і параметрами, як:

  • Діапазон робочих температур (у литола істотно вище);
  • Ступінь в’язкості (у литола вище);
  • Ступінь вимиваемості з робочих вузлів (у литола вище);
  • Хімічна активність (у литола вище);
  • Антикорозійні властивості (у литола вище);

Таким чином, практично за всіма параметрами (за винятком ступеня вимиваемості з вузлів і хімічної активності) літол виявляється краще. Тим не менш, у солідолу є один досить серйозний «козир»: суттєво більш низька ціна.

Читайте також: Що таке графитная мастило і для чого використовується.

Що вибрати солідол або літол

Оскільки літол є більш сучасним видом мастильних матеріалів та має чимало переваг перед солідолом, то його використання набагато більш переважно. Якщо ж необхідно змастити серйозно навантажений вузол, який, до того ж, при роботі досить сильно нагрівається, то солідол застосовувати взагалі не можна. Його має сенс застосовувати тільки для змащування виробів, що зазнають невелику навантаження, а так же там, де великий ризик вимивання мастильного матеріалу з сайту.

Відео на тему

Схожі статті




  • Секретки на диски



  • Як часто міняти масло в двигуні



  • Як правильно зберігати шини



  • Як зменшити витрату бензину