Чим відрізняється турбіна від компресора і що краще?

567

Збільшення потужності автомобіля — тема не нова, але завжди актуальна. Щоб вирішити цю проблему у автовласника є два варіанти — встановити компресор або турбіну. Обидва пристрої покликані збільшити продуктивність роботи двигуна, але кожна має свою нюанси і особливості. Нижче розглянемо, чим відрізняється турбіна від компресора і встановлення якого саме пристрої буде потрібна в конкретних випадках.

Зміст

  • Трохи теорії
  • Компресор
  • Турбіна
  • Що краще турбіна або компресор?

Трохи теорії

Для початку варто розібратися, яким саме способом збільшується потужність силового агрегату. Спершу банальне опис, як функціонує ДВС: працює він на повітряно-паливної суміші, яка спалахує і згорає в циліндрах, забезпечуючи мотор необхідною енергією для роботи. Суміш складається з двох компонентів — повітря і палива (дизель або бензин).

Для ефективного згоряння паливо-повітряної суміші в циліндрах потрібна певна кількість палива і певна кількість повітря. І якщо з подачею більшої кількості палива особливих проблем немає, то загнати в циліндр більше повітря уже не так просто.

Для вирішення цієї задачі може використовуватися турбіна або компресор, які ми і розглядаємо в даній статті. І хоча обидва ці пристрої нагнітають повітря в двигун, працюють вони за різними принципами.

Компресор

Це пристрій нагнітання повітря механічного типу, воно з’явилося раніше турбін, але до цих пір використовується виробниками автомобілів, так і тюнінговою автосервісу. Компресор монтується, можна сказати, «поруч з мотором» і безпосередньо не втручається в його конструкцію.

Існує три типи компресорів: відцентровий, роторний і гвинтовий. Основна відмінність між ними полягає в способі стиснення повітря і його подачі на впуск двигуна.

Принцип роботи відцентрового, роторного і гвинтового компресора

Відцентровий компресор — це крильчатка, яка обертається з великою швидкістю і нагнітає повітря в корпус компресора. Швидкість обертання може досягати 50-60 тисяч обертів у хвилину. При цьому повітря, який потрапляє в центральну частину крильчатки, зміщується до її краю під дією відцентрової сили. У результаті повітря виходить з крильчатки з високою швидкістю, але під низьким тиском. Далі, для підвищення тиску повітря використовується дифузор, який складається з розташованих навколо крильчатки лопаток. Ці лопатки перетворять швидкий потік повітря з низьким тиском в повільний потік повітря, але великим тиском. Даний тип компресора є найпоширенішим та найефективнішим.

Роторний компресор складається з двох кулачкових валів, які обертаються і нагнітають повітря у впускний колектор. Роторні компресори, відрізняються великими розмірами і розташовуються безпосередньо над двигуном.

Гвинтовий компресор складається з двох роторів, схожих на набір черв’ячних передач. В результаті їх руху повітря виявляється між лопатями, таким чином він стискається і подається на впуск двигуна. Гвинтовий ротор вимагає високої точності при виробництві, тому він досить дорогий.

Якою б не була конструкція компресора, він завжди навішується на ремінну передачу колінчастого вала, а отже для стиснення повітря він використовує енергію самого двигуна.

Плюси компресора:

  • потребує мінімального сервісного обслуговування;
  • довгий термін служби, найчастіше вистачає на весь період користування автомобілем;
  • немає втручання в будову двигуна;
  • не вимагає моторного масла для змащення;
  • ефективно працює на низьких оборотах;

Мінуси компресора:

  • потужність помітно нижче, ніж у турбіни;

Читайте також: MPI двигун — що це таке.

Турбіна

Принцип роботи турбіни

На відміну від компресора, турбіна «вбудовується» в двигун, що використовує його масло і функціонує від вихлопних газів, тобто відбувається «втручання» в систему випуску.

Принцип роботи турбіни наступний: гази надходять на випуск двигуна, далі йдуть на гаряче колесо турбіни (розкручуючи його), енергія обертання передається на холодну колесо, яке починає швидко обертатися і нагнітати повітря на впуск двигуна.

Плюси турбіни:

  • більш висока ефективність роботи;
  • використовує енергію вихлопних газів;

Мінуси турбіни:

  • ефективно працює на високих обертах;
  • присутній так званий турболаг або затримки між натисканням на педаль газу і збільшенням потужності двигуна;
  • використовують моторне масло для змащування, а тому двигун вимагає більш частого його заміни;
  • підвищена витрата масла;
  • недовгий термін експлуатації, в кращому разі — до 200 тис. кілометрів;
  • висока вартість ремонту;
  • складності в установці;

Фактично, головний і єдиний плюс турбіни — це значне збільшення потужності двигуна, далі йдуть одні мінуси.

Читайте також: Що таке TSI двигун.

Що краще турбіна або компресор?

Насправді все залежить від того, який саме ефект потрібен автовласнику, а це завжди строго індивідуально. Можна підвести такі підсумки.

Турбіна. Дає величезний приріст потужності двигуна, аж до 40%. Актуально для ралі-заїздів або для шанувальників стрітрейсинга. Правда, доведеться серйозно витратиться, як на покупку самого пристрою, так і на його монтаж, налаштування та обслуговування. Плюс потрібно миритися з великою витратою масла, туролагом і частими ремонтами.

Компресор. Підходить водіям, яким не потрібна таке значне підвищення потужності двигуна. При цьому автовласник не хоче мати проблем з обслуговуванням обладнання, оскільки компресор використовується за принципом «поставив, налаштував і забув» — його терміну експлуатації вистачить на весь період користування машиною. Та й вартість самого пристрою в рази нижче.

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового