Чому машину тягне вліво або вправо, коли відпускаєш кермо

858

Не рідко водії стикаються з тим, що машина не хоче їхати по прямій якщо її не контролювати постійно. Варто на секунду відпустити кермо і машину починає тягнуть вліво або вправо від тій траєкторії, яка була до цього.

Якщо ви зіткнулися з подібною проблемою, то ця стаття повинна вам допомогти. Тут ми розглянемо основні причини, які можуть призводити до подібної поведінки автомобіля, а також розповімо про те, як це можна виправити.

Для початку перерахуємо основні причини, чому машину може тягнути вліво або вправо, коли водій відпускає кермо.

  • проблеми з шинами;
  • неправильно встановлені спрямовані колеса;
  • знос рульових наконечників або поломки рульових тяг;
  • знос ступичного підшипника;
  • порушені розвал-сходження коліс;

І так, почнемо, як годиться з того, що можна перевірити і виправити своїми руками. А саме, з шин. Для діагностики такої проблеми, потрібно поміняти колеса місцями. Передні поставити назад, а задні відповідно вперед. Якщо ситуація покращилася, слід на ту сторону в яку веде автомобіль, поставити запаску. Якщо проблема пішла, значить залишається, лише перевзути одне колесо у робочу гуму.

Якщо у вас стоять спрямовані колеса, переконайтеся в тому, що стрілки на них вказують в правильному напрямку. Якщо напрямок вірний, то необхідно перевірити розвал-сходження коліс. На жаль, але для цього доведеться їхати на СТО, так як в звичайному гаражі подібна процедура не проводиться. Часто, саме порушення правильних кутів розвалу і сходження коліс стають причиною норовистості автомобіля на дорозі. До того ж знижується стійкість машини, збільшується знос покришок і можуть з’являтися інші неприємні явища. Якщо і з цим параметром все в порядку, тоді причини слід шукати глибше.

Знос рульових наконечників або поломки рульових тяг, так само можуть стати причиною того, що машину тягне вправо або вліво в процесі руху. В принципі, перевірити ці елементи можна і у власному гаражі, особливо якщо він обладнаний оглядової ямою. Але якщо ви не вмієте визначати несправності рульової системи напевно, краще зверніться до фахівців, тим більше що замінити їх ви теж навряд чи зможете самі. Тому, зверніться до професіоналів з приводу діагностики системи рульового управління.

Несправності в маточині, особливо знос ступичного підшипника, так само легко можуть викликати мимовільний відведення автомобіля з правильної траєкторії руху. Власне знос підшипника маточини добре прослуховується з характерним стуку, хрускоту і скрежету в районі того колеса, на якому зносився ступичный підшипник. У результаті такого зносу, плавність обертання колеса істотно порушується. Що не може не позначатися на траєкторії руху автомобіля. Ступичный підшипник слід міняти не просто в автомайстерні, а в такій автомайстерні, якість роботи якої, ви повністю довіряєте. Завдання це непросте і найменші помилки, здатні викликати дуже швидкий знос ступичного підшипника. Тому, міняти його повинен дійсно чесний і досвідчений фахівець.

Інші причини

Ось ми і перерахували основні причини, які можуть викликати відхилення машини вправо або вліво. Але це тільки найпоширеніші причини. А між тим, хоча і значно рідше, до подібних складнощів можуть призводити не до кінця відійшли від гальмівного диска, колодки. Колесо знову-таки злегка подклинивает, підгальмовує, що викликає відхилення від прямої, по якій рухається машина. У важких випадках дорожньо-транспортних пригод, можуть викривлятися важелі підвіски, і навіть елементи кузова. У таких ситуаціях в тому, що машину тягне вправо або вліво, немає нічого дивного. І поправити тут що-небудь, надзвичайно важко.

Ну а якщо леворульную машину трохи відводить вправо, а праворульную відповідно вліво, то це може бути нормальною налаштуванням гідропідсилювача керма. В цілях безпеки виробники автомобілів, передбачають плавний відведення машини від смуги зустрічного руху, якщо раптом ви заснули, або ж вам стало погано. Але таке відхилення не яскраво виражена, і до того ж проявляється не відразу. Власне поломки гідропідсилювача, а особливо електропідсилювача керма, як і інших елементів рульового управління, можуть змусити автомобіль відхилятися від прямої, коли ви слабо контролюєте кермо.

Читайте також: Як правильно зберігати шини поза сезону.

Варто турбуватися

Чи можна їздити на автомобілі, який відхиляється в сторону при відпущеному кермі? З одного боку, нічого страшного начебто і немає, а з іншого — несправності, які викликають відхилення машини вліво або вправо, можуть дуже серйозно перешкодити вам якоюсь складною або навіть екстремальній ситуації. Тому у разі виявлення подібної проблеми краще не зволікати з візитом до фахівців.

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда