Чому не гріє пічка в машині: основні причини

638

З настанням холодів автовласники стикаються з неприємною ситуацією: після запуску двигуна і включення печі, салон авто так і не починає прогріватися теплим повітрям незважаючи на те, що регулятор і інтенсивність обдування виставлені на «максимум». Чому не гріє пічка в машині, як виявити несправність і спробувати виправити ситуацію самостійно — про це піде мова в даній статті.

Зміст

  • Основні причини проблем з грубкою в машині
    • Система опалення салону
    • Система охолодження двигуна автомобіля
  • Поради по швидкому прогріванню автомобіля
  • Відео на тему

Основні причини проблем з грубкою в машині

Рідинне охолодження — основний спосіб відвести тепло від двигуна. Нагріту рідину від двигуна за допомогою спеціальних патрубків направляють в радіатор опалення салону, де вбудований вентилятор забирає зовнішнє повітря, пропускає його через радіатор, салонний фільтр і нагнітає в салон. Припинити надходження теплих повітряних потоків можуть несправності, які умовно поділяють на дві великі групи: поломки самої системи опалення та несправності системи охолодження автомобіля.

Але, перш, ніж завести мову про несправності системи опалення автомобіля, слід відзначити об’єктивні причини, за якими тепле повітря не надходить в салон. У зимові морози при температурах від -15 до -30-40 градусів за Цельсієм отримати приплив теплого повітря відразу не вийде. Автомобілю знадобиться від 10 до 15-20 хвилин, щоб прогріти тепловідвідні рідина (тосол, антифриз) до комфортних 40-70 градусів, при яких пічка починає обігрівати салон. Багато моделей автомобілів обладнані печами, кондиціонерами і системами клімат-контролю, які взагалі починають працювати тільки при повному розігріві антифризу.

Система опалення салону

Серцем автомобільної печі прийнято вважати радіатор: його функція — нагрівання зовнішнього повітря перед надходженням в салон. Тому, якщо у вас в машині не гріє пічка, то перевірку варто почати саме з радіатора.

Забитий радіатор пічки

Причина № 1. Теплоносій не проходить через радіатор. Додавання води, антифризу іншої марки або тосола в антифриз сприяють появі в рідині твердих опадів, які забивають канали радіатора і заважають його нагрівання. До того ж результату приводять спроби додавання в антифриз різних «чищення» присадок за порадами друзів або роликів в мережі Інтернет. Способи вирішення проблеми:

  • покупка нового або б/у обігрівача. Купуючи б/у деталь, потрібно вибирати найбільш легку, якщо продавець пропонує кілька зразків;
  • промивка радіатора. Промити нагрівач можна спробувати самостійно: розбавляємо в 1 л теплої води близько 50 г лимонної кислоти, від’єднуємо шланги від опалювальної системи і герметично приєднуємо до двох пластикових пляшках, попередньо видаливши повітря з однієї пляшки і в іншу затока розчин. По черзі стискаючи пляшки, перекачуємо воду з кислотою, промиваючи радіатор;
  • зміна місцями патрубків. Зміна напрямку руху антифризу часто вимиває тверді відкладення, що на час покращує роботу опалення салону.

Причина № 2. Радіатор нагрівається, але пічка не гріє. Найбільш ймовірна причина — вихід з ладу електродвигуна, що обертає вентилятор. Проблема вирішується заміною двигуна.

Забитий фільтр салону

Причина № 3. Несправності елементів управління пічкою електроніки (кнопки включення, важелів зміни температури, електронного реле). Проблема часто виходить у випадках, коли перемикач температури переводять в яке-небудь положення при знятій клеми акумуляторної батареї. Способи вирішення проблеми:

  • придбання і заміна що вийшли з ладу компонентів;
  • самостійний переклад заслінки крана у положення «відкрито»;
  • встановити важіль температури в максимально «гаряче» положення, від’єднати клему. Повернути положення «холод», переконатися, що регулювання знову працює.

Причина № 4. Забруднення салонного фільтра. Забитий фільтр також може перешкодити печі прогрівати машину. Для вирішення цієї проблеми дану деталь просто замінюють.

Читайте також: Антифриз червоний, зелений і синій — в чому різниця?

Система охолодження двигуна автомобіля

У ряді випадків піч може не працювати через поломку системи охолодження двигуна автомобіля. Що найбільш часто ламається?

Несправний термостат

Причина № 1. Термостат. Термостатом називають пристрій, вбудоване в систему транспортування сітки рідини, яка регулює рух антифризу по великому чи малому колі системи. При русі по малому колу рідина проходить через сорочки охолодження блоку циліндрів і головки, минаючи радіатор — це допомагає швидше нагріти антифриз і стабілізувати роботу двигуна. У разі, коли термостат «клинить» на великому колі, помпа хитає антифриз через радіатор, значно збільшуючи час нагрівання теплоносія. Холодна рідина не здатна швидко нагріти салонний радіатор, тому пічка та не гріє. Єдине рішення проблеми — заміна термостата.

Причина № 2. Недостатній рівень охолоджуючої рідини. При нестачі тосола або антифризу в системі охолодження нагревшийся теплоносій не потрапляє в салонний радіатор в потрібній кількості, тому в салон надходить непрогрітий повітря. Для вирішення цієї проблеми з пічкою потрібно знайти і усунути місця витоку рідини, при необхідності замінити прокладку блоку циліндрів, додати антифриз до максимальної позначки розширювального бачка.

Перевірка рівня антифризу

Причина № 3. «Повітря в системі» системи охолодження. Повітря потрапляє в систему з кількох причин: пошкодження прокладки між блоком і головкою блоку циліндрів, при заміні теплопроводящей рідини, у разі порушення герметичності патрубків і теплопроводів і т. п.. Для того, щоб переконатися в правильності припущення, потрібно виміряти рівень рідини у всіх компонентах системи: радіаторі, розширювальному бачку, під пробкою в розвалі блоку V-подібних двигунів. При непрацюючому холодному двигуні рівень антифризу повинен бути максимальним. Спосіб вирішення:

  • при холодному двигуні зняти кришку радіатора, вручну прокачати систему, методично стискаючи і розтискаючи шланги, що ведуть до радіатора, до появи пухирців повітря. Після цього закрити радіатор, завести двигун, через 1-2 хвилини процедуру необхідно повторити;
  • піднімаємо перед автомашини за допомогою домкрата або заїхавши передніми колесами на пологе перешкоду, відкриваємо радіатор і розширювальний бачок. Заводимо двигун, кілька разів енергійно натискаємо на акселератор, своєчасно доливаючи антифриз, закриваємо радіатор і бачок.

Читайте також: Чим відрізняється тосол від антифризу і що краще?

Поради по швидкому прогріванню автомобіля

  • Слідкуйте на технічним станом всіх компонентів автомобільної пічки: радіатора, вентилятора, салонного фільтра, електроніки, своєчасно замінюйте вийшли з ладу деталі.
  • При прогріванні авто на сильному морозі не встановлюйте регулятор пічки в максимальне положення: двигун і салон будуть нагріватися набагато повільніше. Досить встановити регулятор в початкове положення або на «1».
  • Власникам автомобілів з малим об’ємом двигуна при сильних похолоданнях бажано прийняти додаткові заходи, які допоможуть двигуну швидше набрати потрібну температуру, наприклад, на короткий час накрити агрегат ковдрою або перекрити доступ повітря до основного радіатора картоном.
  • Відео на тему

    Схожі статті




    • Гідроудар двигуна: що це таке



    • Коли і як міняти ремінь ГРМ



    • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



    • Ознаки несправності лямбда-зонда