Чому троїть двигун: основні причини

537

Напевно, кожному з нас доводилося чути вираз – троїть двигун. Але, далеко не всі знають, що це означає і звідки береться. Тому, в даній публікації ми розповімо про те, що таке троение двигуна і розглянемо основні причини, чому троїть двигун.

Зміст

  • Що значить троїть двигун
  • Чому троїть двигун
    • Циліндр
    • Свічки
    • Клапани
    • Трамблер та запалення
    • Електронні компоненти

Що значить троїть двигун

Коли кажуть: троїть двигун, мають на увазі нерівну не ритмічну роботу його циліндрів. В результаті якихось збоїв і неполадок порушується їх робочий такт, що легко прослуховується, коли мотор запрацював. Власне, причиною глобальної троения двигуна, є відмова або порушення роботи одного з циліндрів. А ось до таких порушень, можуть призводити вже дуже різні неполадки.

Чому троїть двигун

Насправді причин, за яких двигун може почати троїти, дуже і дуже багато. І багато що залежить від конструкції конкретного мотора, від датчиків і систем, з цим мотором взаємодіючих, а так само від інших факторів, вузлів і агрегатів. До основних причин, що призводить до того, що мотор починає троїти, відносять:

  • падіння компресії в циліндрі та інші поломки в ньому;
  • знос або інші проблеми зі свічками і високовольтними проводами, що йдуть до них;
  • порушення регулювання клапанів, якщо відсутні гидрокомпенсаторы;
  • неполадки в газобалонному устаткуванні, якщо таке встановлено на машину;
  • порушення герметичності у вакуумному підсилювачі гальм;
  • збої в електронних системах керування двигуном;

Такі основні болячки, симптомом яких є троение мотора. А тепер розглянемо їх докладніше.

Циліндр

Почати варто з власне циліндра. Падіння компресії в циліндрі може бути викликано зносом поршневих кілець, а так ж самого поршня, крім того, відпрацьовані своє маслос’емниє ковпачки або кільця, так само можуть стати причиною порушень в роботі циліндра. І якщо причина дійсно тут, швидше за все, вам світить капітальний ремонт двигуна.

Свічки

Свічки, це, мабуть, найбільш часта причина того, що мотор починає троїти. Свічки, як відомо, потрібно міняти через одну заміну масла. Але і крім вироблення свого ресурсу, вони можуть закоксовываться, вигоряти при поганому контакті, або ж можливо, просто разболталось кріплення свічки. Так само причиною проблем зі свічками, може бути порушений зазор між електродами. Невідповідні для вашого двигуна свічки, так само можуть призводити до того, що він почне троїти.

Так само досить часто, причина троения мотора не в самій свічці, а у високовольтному проводі, за яким на свічку подається електрика. Відмінним способом перевірки цілісності такого проводу, є простий, ще дідівський тест. У темний час доби, або ж в темному гаражі, потрібно завести автомобіль з відкритим капотом. Ви відразу ж побачите, де проскакує іскра, і локалізуєте проблемний провід.

Клапани

Клапана, особливо в старих двигунах, що не мають в своєму оснащенні гідрокомпенсаторів, теж не рідко стають причиною того, що двигун починає троїти. В таких випадках, потрібно регулювати клапана, причому не тільки на проблемному циліндрі. В автомобілях, де стоїть газобалонна установка, і відсутні гидрокомпенсаторы, регулювати клапана слід в два рази частіше, ніж на моторах, що працюють на бензині. І затягувати з регулюванням, краще не варто, клапан прогорить і міняти його вийде значно дорожче.

Взагалі кажучи, в автомобілях, що працюють на природному газі, причини можуть критися в газовій установці і говорити тут можна багато і довго. Все залежить від самої установки, її покоління і кривизни рук, які все це добро монтували і налаштовували.

Трамблер та запалення

Якщо за роздачу іскри в автомобілі відповідає трамблер, причина того, що іскра не приходить на свічку того чи іншого циліндра, або приходить не вчасно, може стати саме поломка трамблера.

Порушення герметичності у вакуумному підсилювачі гальм, які сьогодні стоять на більшості легкових автомобілів, призводять до несанкціонованого підсосу повітря в систему. Що викликає неадекватне співвідношення між повітрям і пальним у паливно-повітряної суміші. Такі перекоси цілком можуть організувати вам легкий подтраивание мотора. Те ж саме стосується і розгерметизації впускного колектора. В автомобілях ж, у яких за формування паливної суміші відповідає карбюратор, причиною троения мотора, може стати неправильне регулювання цього агрегату.

Часто говорять про неправильне куті випередження запалювання, як про причину троения мотора. Але в подібних ситуаціях, мотор не троїть, а стріляє. Або у вихлопній трубі, коли запалювання занадто пізніше, або в карбюраторі, коли воно занадто раннє. В інжекторних автомобілях, особливо в нових моделях, регулювання кута запалення займається електроніка, а тому правильне виставлення цього параметра залежить від налаштувань всієї електронної складової управління двигуном.

Електронні компоненти

Як вже говорилося, за керування роботою сучасних силових агрегатів, в основному відповідає електроніка. Зокрема, електронний блок управління двигуном. А здійснюється таке управління на основі інформації, яку надають різноманітні датчики. І в ряді випадків ці датчики, точніше їх збої або відмова, а так само поломки власне ЕБУ, можуть викликати троение мотора, так само як можуть і не викликати. Тому, говорити про якісь конкретні датчиках і конкретних поломки, тут не доводиться. Однозначно можна стверджувати, що порушення роботи систем – Старт стоп, які відключають і підключають циліндри в залежності від необхідності, можуть стати причиною того, що двигун почав троїти. Взагалі кажучи, економія палива при використанні таких систем незаперечна, але надійності і довговічності мотору, вони точно не додають. В цілому ж, поломки в автомобільній електроніці, не так часто стають причиною троения мотора, щоб їх можна було розглядати, поряд з іншими чинниками.

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда