Чорний дим з вихлопної труби бензинового або дизельного двигуна

1042

Чорний дим з вихлопної труби автомобіля, може стривожити і навіть налякати недосвідченого автовласника, а між тим, в самому цьому явищі немає нічого небезпечного, принаймні, в короткостроковій перспективі.

Ось тільки, це зовсім не привід, не вживати ніяких заходів щодо усунення причин, що викликають чорні або чорні з сірим окраси вихлопних газів. Власне глобальна причина подібного явища, одна. Це дуже насичена паливна суміш. Як відомо, у сучасних двигунів, як бензинових, так і дизельних використовується суміш повітря і бензину, газу, солярки. Відповідно, якщо ця суміш перенасичена паливом, воно може згорати не повністю, і тоді надлишки палива викидаються через вихлопну систему авто.

Ось ці-то надлишки і є причиною появи чорного диму з вихлопної труби. Що ж стосується факторів, що призводять до перенасичення паливної суміші або неповного згорання палива, то вони будуть різними для різних типів двигунів. І ми зараз розглянемо найбільш характерні для кожного типу двигуна причини, що викликають появу чорного диму у вихлопі.

Зміст

  • Карбюраторні двигуни
  • Двигуни з інжектором
  • Дизельні двигуни
  • До чого призводить ігнорування чорного диму
  • Відео на тему

Карбюраторні двигуни

У старих автомобілях, як відомо, за формування паливної суміші відповідає карбюратор. Відповідно і перенасичення цієї суміші пальним – його провина. Конкретніше тут можуть мати місце дві основні проблеми:

  • голчастий клапан;
  • жиклери;

Голчастий клапан може пропускати або занадто багато палива, або ж навпаки западати. Ну а з-за роботи на бензині поганої якості жиклери можуть просто забиватися.

Все що вам потрібно, це почистити і добре промити карбюратор, а при необхідності замінити його деталі, що вийшли з ладу. Не забудьте правильно виставити рівень бензину.

Двигуни з інжектором

В інжекторних моторах паливну суміш формує електроніка, а в камеру згоряння, ця суміш подається через інжектор. Якщо інжектор забивається, необхідно досягнення певної величини тиску, щоб паливна суміш потрапила за призначенням. І того, впорскується суміш не рівномірно, виникають надлишки пального, які не згоряють, як це повинно бути. Вирішується ця проблема за допомогою чищення інжектора, або механічною, або за допомогою спеціальної хімії, яка додається до пальне. Перший варіант більш ефективний, а другий більш простий і доступний. Проводиться така чистка приблизно кожні 60 – 70 тисяч кілометрів пробігу.

Ще однією причиною неправильного формування паливної суміші в двигунах з безпосереднім уприскуванням палива, є власне електронна складова. Необхідна для пропорційного формування паливної суміші, інформація надається різними датчиками. Це і датчик масової витрати повітря і датчик положення дросельної заслінки і інші пристрої подібного типу. Відповідно, якщо подається неправильна інформація, або ж вона взагалі відсутня, порушуються правильні пропорції між паливом і повітрям, що призводить до появи, незгорілих залишків пального та відповідно чорного диму з вихлопної труби. Власне є й інші симптоми, характерні для таких ситуацій. Це і плаваючі обороти, і перевитрата палива і ривки при їзді, та інші порушення роботи двигуна.

Не так часто, але все ж буває, що причиною появи в камері згоряння надмірних порцій пального, є паливний насос, який розташовується звичайно в бензобаку. Якщо він з яких-небудь причин, подає бензин з тиском вище розрахункового, надлишки будуть виникати неминуче.

Що стосується усунення описаних поломок, то визначити, який датчик псує вам життя, без допомоги фахівця та діагностичного обладнання, найчастіше неможливо. Ну а у випадку з насосом, його майже завжди доводиться міняти. Хоча і тут, краще порадитися з фахівцем.

Читайте також: Білий дим з вихлопної труби.

Дизельні двигуни

Двигуни, що працюють на важкому паливі останнім часом стали дуже популярними. Їх встановлюють навіть у компактні міські автомобілі, а вже для позашляховиків, мікроавтобусів та інших великих транспортних засобів, наявність комплектації з дизельним мотором, стало вже практично обов’язковим.

В принципі в дизельних моторах чорний дим з вихлопної труби це цілком ймовірно, варіант норми. Особливо в старих добрих вантажівках типу МАЗ. Але жорсткі екологічні вимоги змушують виробників сучасних двигунів на важкому паливі очищати вихлоп, для чого встановлюється, так званий, сажовий фільтр. Власне чорний дим з вихлопної, на дизельних автомобілях, це часто просто забитий фільтр сажі. Відповідно його заміна повністю усуває проблему.

Також у таких моторах присутня проблема переливу пального з вини паливного насоса. Тут це паливний насос високого тиску. Лікується це як і в бензинових моторах, його заміною. До речі це задоволення, для дизелів сучасних іномарок, зовсім недешеве.

Ну і ще однією причиною, що викликає появу чорного диму, є неправильний кут випередження запалювання. Тут потрібно лише виставити правильно даний параметр.

До чого призводить ігнорування чорного диму

В першу чергу слід зазначити, що для будь-якого типу двигуна, наявність у його вихлопі незгорілого палива, призводить до підвищення токсичності цього самого вихлопу. Крім того, для інжекторних двигунів існує небезпека швидкого виходу з ладу, каталізатора. А заміна цього сайту коштує дорого. У дизелів ж в крайніх випадках може взагалі розірвати блок двигуна. Всьому виною дуже високий робочий тиск в таких агрегатах, а так само здатність солярки займатися від стиснення.

Так чи інакше, а усувати проблему, симптомом якої стала поява чорного диму у відпрацьованих газах, потрібно, як можна швидше.

Читайте також: Двигун їсть масло — чому і що робити?

Відео на тему

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда