CRDI двигун: що це таке

636

Сучасні легкові автомобілі, все частіше комплектуються дизельними двигунами. Особливо це стосується, середньорозмірних і великих авто. Але і субкомпактний клас все більш часто оснащується двигунами на важкому паливі.

Домінуючим варіантом дизельного мотора в останні роки є система CRDI (абревіатура розшифровується як Common Rail Direct Injection). Що ж таке CRD двигун, які його переваги і недоліки, чим він кращий від попередніх систем, про це ми розповімо в цій статті.

Зміст

  • Як влаштований двигун CRDI
  • Переваги CRDI
  • Можливі проблеми з CRDI

Як влаштований двигун CRDI

Common Rail в назві таких двигунів, говорить нам про наявність однієї, загальної паливної магістралі. І дійсно в CRDI двигунах використовується така магістраль, іноді її називають рейкою, в якій паливо перебуває під постійним, високим тиском. Це тиск забезпечує знайомий автолюбителям за попереднім дизельним систем, паливний насос високого тиску – ТНВД. Але на відміну від класичної системи ТНВД, форсунки відкриваються не під впливом надлишкового тиску, а за допомогою спеціальних соленоїдів, які управляються блоком EDC. У Common Rail Direct Injection тиск в системі не залежить ні від частоти обертання коленвала, ні від кількості власне пального. Тут водій може впливати лише на кількість палива, що впорскується, а ось кут випередження і тиск, з яким здійснюється впорскування солярки, все це регулюється електронним блоком управління двигуна. Таке рішення дозволяє розділити нагнітання робочого тиску і власне впорскування. А це в свою чергу дає можливість використовувати за один такт більш ніж одну фазу уприскування. Спочатку, CRDI випускалися двофазні, але зараз у деяких двигунах використовується до дев’яти фаз упорскування на один такт.

Переваги CRDI

Переваг у Common Rail Direct Injection досить багато, ми перерахуємо і розберемо, лише найбільш важливі.

  • економічність;
  • потужність;
  • зниження шкідливих вихлопів;
  • більш тривалий термін служби, в порівнянні з попередньою системою;
  • підвищена чуйність і прийомистість;
  • більш рівна і тиха робота;

Завдяки створенню і підтримці постійного високого тиску, паливо розпорошується більш якісно, що дуже позитивно впливає на його згорання. А це і потужність, і е економічність і зниження вихлопів.

Завдяки використанню багатофазного уприскування вдається досягати дійсно м’якою і рівною роботи двигуна у всьому діапазоні оборотів. Що позитивно позначається як на власне їзді, так і на комфорт водія і пасажирів.

Одним з основних недоліків класичного ТНВД є своєрідні хвилі, які виникають в процесі роботи двигуна. Такі перепади тиску дуже негативно позначалися на термін служби системи. У CRDI двигунах така проблема відсутня, що дозволяє їм працювати набагато більші терміни. Всі ці переваги зробили дизелі CRDI популярними не тільки серед автомобілістів, така ж або подібна система використовується в нових моделях локомотивів і в суднобудуванні.

Читайте також: Що таке TDI двигун, його пристрій, плюси і мінуси.

Можливі проблеми з CRDI

Тим не менш, дизельні автомобілі в нашій країні не користуються такою вже любов’ю і популярністю, як на заході. Для цього є свої причини і у такої системи, теж є свої недоліки.

Так, наприклад, хоча Common Rail Direct Injection і надійніше звичайних систем з ТНВД, найвища точність всіх деталей і елементів, а так само наявність безлічі електронних компонентів, роблять її не так вже і надійною. Ускладнення системи, практично завжди веде до зниження її надійності. Особливо це відчувається вітчизняними автомобілістами. Адже найважливішим параметром для тривалої і стабільної роботи CRDI двигуна, є якість палива. А на вітчизняних АЗС з цим часто виникають серйозні проблеми. Ось так, просто і непомітно погана солярка вбиває навіть самі якісні та надійні мотори.

Дорожнеча ремонту або заміни елементів CRDI двигуна, факт так само добре відомий власникам таких машин. Ціна ремонту сучасних дизельних моторів на порядки перевершує вартість тих же робіт для моторів, що працюють на бензині. До того ж, для проведення ремонту в таких моторах потрібно спеціальне обладнання і висококласні професіонали. І якщо з першим проблем начебто не так багато, то досвідчений спеціаліст по ремонту дизельних двигунів, особливо в провінції, це справжній скарб.

Ну і звичайно ж, особливості клімату, а конкретніше низькі температури взимку, так само можуть створювати серйозні перешкоди для нормальної роботи двигуна на важкому паливі, незалежно від системи цього мотора. І доводиться встановлювати догреватели палива, автономні пічки та інше обладнання, покликане знизити негативний вплив морозу на дизельне паливо. Так само з цією метою використовують різні антигелі та інші присадки.

Загалом, правильний підбір допоміжних засобів дозволяє усунути більшість ситуацій, коли в морози дизельний автомобіль відмовляється запускатися. Але ж з бензиновими моторами таких проблем взагалі не виникає. От і намагаються люди без зайвої потреби з дизелями не зв’язуватися. Тим не менш, з кожним роком їх стає все більше на наших вулицях і дорогах. З’являються фахівці, здатні якісно ремонтувати CRDI та інші види дизельних моторів, поліпшується якість солярки, з’являється і розширюється досвід експлуатації подібних систем. Все це сприяє зростанню числа машин, що працюють на важкому паливі.

У підсумку, можна сказати, що Common Rail Direct Injection на сьогоднішній день, це найкращий варіант системи для дизельного двигуна і при дбайливому до нього відношенні, такий мотор сповна проявить всі свої достоїнства, позитивні якості. Між тим, у таких моторів є ряд недоліків, які змушують добре подумати перед придбанням автомобіля, оснащеного двигуном CRDI.

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового