Детейлінг автомобіля: що це таке

382

Купуючи нову машину, кожен автовласник хоче, щоб вона залишалася такою ж яскравою і ошатною як можна довше. Однак з плином часу лакове покриття тьмяніє, а салон поступово забруднюється, навіть якщо власник докладає максимум зусиль по догляду. Допомогти у відновленні первісного вигляду може професійний детейлінг машини. У нашій країні ця послуга поки що не отримала широкого розповсюдження і не скрізь надається на належному рівні, оскільки автомобілісти слабо уявляють, що таке детейлінг і яким повинен бути його результат.

Зміст

  • Що таке детейлінг
  • Для чого потрібен автодетейлинг
  • Що входить в детейлінг авто
    • Детейлінг мийка машини
    • Чистка салону
    • Полірування лакофарбового покриття
    • Нанесення захисного покриття

Що таке детейлінг

Не можна не визнати очевидний факт: сфера послуг на Заході розвинена практично до досконалості. Одним з важливих напрямків автомобільного сервісу є детейлінг (Detailing), або комплекс процедур, спрямованих на підтримку зовнішнього вигляду та інтер’єру салону машини в ідеальному стані. Як правило, він включає професійну мийку, полірування лакофарбове покриття, глибоку хімчистку салону і обробку різними видами захисних покриттів.

Завдяки детейлингу машина зберігається в ідеальному стані, навіть через 10-15 років щоденної експлуатації вона виглядає так, ніби всього тиждень тому виїхала з автосалону. Звичайно, в російських кліматичних умовах домогтися цього враження на порядок складніше, ніж в Європі або США. Тим не менше, використання сучасних засобів полірування та захисних покриттів приносить свої плоди.

Для чого потрібен автодетейлинг

Як правило, зміни в зовнішньому вигляді авто стають очевидними вже через три роки експлуатації. Дрібні подряпини на лаку залишаються після контакту з дрібними камінчиками, які вилітають з-під коліс інших учасників руху, гілками дерев і кущів, намерзающим взимку на кузові льодом і т. д. Але основним ворогом лакофарбове покриття вашої машини є, як не дивно, автомийка.

Середньостатистична мийка використовує метод безконтактного миття піною, після чого поверхню кузова протирають насухо штучною замшею. На жаль, саме ця протирання і залишає найбільшу частину дрібних подряпин, адже в процесі безконтактної мийки всі частинки бруду з кузова не видаляються. Для перевірки цього твердження достатньо один раз залишити машину сохнути природним шляхом після миття.

Під час протирання найдрібніші тверді частинки пошкоджують лакове покриття, залишаючи на ньому непомітні оку подряпини. З кожним новим візитом на автомийку число подряпин зростає, і через два-три роки вони вже покривають весь кузов щільною сіткою. Блиск лаку тьмяніє, а кузов перестає виглядати глянцевим і доглянутим. Щоб мінімізувати шкоду, після безконтактного миття необхідно повторно наносити піну і перемивати автомобіль вручну спеціальною губкою. Але що робити з вже наявними подряпинами? Позбутися від них допоможе лише професійний детейлінг.

Читайте також: Що таке розкоксовка двигуна і коли вона необхідна.

Що входить в детейлінг авто

Кваліфікований Detailing – це комплекс процедур, який не має строгого регламенту. Кожен автосервіс самостійно визначає перелік процедур і технологію, не кажучи про використовуваних складах. Тим не менше, основні етапи та складові процесу однакові для більшості аналогічних послуг.

Детейлінг мийка машини

Перш, ніж приступати до якихось робіт, необхідно очистити поверхню кузова від бруду і пилу. Детейлінг мийка виконується, як описано вище, у два етапи: перший – звичайна безконтактна мийка, другий після ополіскування – бережна ручна мийка спеціальною мочалкою. Для видалення бруду зі складних ділянок (решіток, значків та ін) використовується кисть з м’яким ворсом. Цей спосіб отримав назву «методу двох відер». Він дозволяє видалити з поверхні практично всі забруднення.

Чистка салону

Якісний детейлінг обов’язково включає роботи з відновлення чистоти в салоні. Це не просто витрушування килимків і видалення найбільш помітних плям. В процесі детейлинга мийники добираються до самих важкодоступних куточків салону, видаляючи з них бруд. Щоб було зручніше працювати, з салону прибирають сидіння. Всі поверхні обробляють спеціальними складами, домагаючись ідеальної чистоти, після чого наносять сучасні захисні покриття з грязе-водовідштовхувальним ефектом.

Полірування лакофарбового покриття

Звичайна полірування зводиться до замазування прозорою поліроллю дрібних подряпин, тому результат виглядає вражаюче, але не тримається довше одного-двох місяців. Detailing полірування – це зняття верхнього шару лаку, завдяки чому мікроподряпини просто видаляються з поверхні. Для цього використовуються спеціальні пасти, що містять дрібнодисперсний абразив. Часто повторювати процедуру не можна, так як з кожною обробкою шар лаку стає все більш тонким і, зрештою, повністю зникає. Щоб цього не сталося, необхідно використовувати захисні покриття.

Читайте також: Що таке каршерінг і як він працює.

Нанесення захисного покриття

Зовнішнє покриття повинне захистити лакову поверхню від пошкоджень, у тому числі від впливу пилу і дорожньої грязі, дощових крапель, снігу і снігоприбиральних реагентів. Ринок сучасних захисних покриттів надзвичайно широкий, проте всі склади діляться на три основні групи:

  • на основі полімерів – найбільш доступна і найменш стійка захист, що діє протягом 3-4 місяців і використовується зазвичай як сезонне засіб;
  • на основі кераміки – захист преміум-класу, термін служби якої становить більше семи років, а характеристики відповідають найвищим вимогам;
  • гібридно-керамічні – покриття середнього класу, довговічність яких становить 3-5 років, що захищають кузов від впливу пилу, опадів і дорожніх реагентів.

Кваліфікований майстер детейлинга підбирає покриття з урахуванням складу ЛКП, домагаючись його максимальної ефективності. Крім кузова, обробці спеціальними складами піддаються скло і фари. Однак наявність захисного шару зовсім не виключає необхідності своєчасного догляду за машиною.

Схожі статті




  • Секретки на диски



  • Як часто міняти масло в двигуні



  • Як правильно зберігати шини



  • Як зменшити витрату бензину