Для чого потрібна обгонная муфта генератора

400

У конструкції двигунів, які встановлюються на сучасні легкові автомобілі, є чимало вузлів та агрегатів, яких у них не було ще пару-трійку десятків років тому. Прогрес не стоїть на місці, мотори постійно удосконалюються, поліпшуються їх технічні та експлуатаційні характеристики.

Приміром, якщо в автомобілях, випущених в кінці минулого століття, шківи та паси генераторів доводилося міняти через кожні 15000-20000 кілометрів пробігу, то зараз робити це слід приблизно через кожні 100000 кілометрів пробігу, тобто в п’ять-шість разів рідше. В принципі, саме констатація цього факту є, принаймні, частиною відповіді на питання, для чого потрібна обгонная муфта генератора. Однак дійсно тільки частиною, оскільки крім продовження терміну служби шківа та ременів цей вузол виконує і ряд інших, не менш важливих функцій.

Зміст

  • Навіщо потрібна обгонная муфта генератора
  • Пристрій і принцип роботи обгінної муфти генератора
  • Ознаки несправності
  • Відео на тему

Навіщо потрібна обгонная муфта генератора

Перш ніж приступити до пояснення того, навіщо потрібна обгонная муфта генератора, потрібно зазначити, що будь ДВС являє собою конструкцію, в якій крутний момент колінчастого вала передається всіма іншими його елементами нерівномірно, а точніше — циклічно. Цикл починається з моменту згорання паливної суміші в циліндрах і триває два повних його обороту. Після цього слід деяке уповільнення трансляції крутного моменту, після чого вона прискорюється з початком нового циклу.

Як виглядає обгонная муфта

Оскільки деталі, яким передається обертання, мають власний момент інерції, то їх циклічні показники відрізняються від тих, які притаманні самому коленвалу: випереджають або відстають від них. Як наслідок, при функціонуванні двигуна деталі, які передають обертальний момент, відчувають нерівномірні навантаження, і тому прискорено зношуються. Це повною мірою відноситься до шківа генератора і ременя. Слід зауважити, що така нерівномірність негативно впливає і на багато інших систем автомобіля, які безпосередньо не пов’язані з двигуном. Саме для того, щоб її згладити, була винайдена і успішно впроваджена обгонная муфта генератора.

Цікаво, що оскільки найбільше від цієї нерівномірності страждають паси і шківи генераторів дизельних двигунів, то обгінні муфти вперше стали встановлюватися на ДВС, які використовують в якості палива солярку. Потім їх почали застосовувати для оснащення моторів автомобілів представницького класу. Справа в тому, що ці машини мають силові агрегати великої потужності, в їх салонах монтується маса електроніки, так що потреба у стабільному та надійному електроживленні дуже актуальна. Обгінні муфти на ділі довели свою високу ефективність, і зараз вони встановлюються практично на всі сучасні автомобілі, в тому числі і відносно недорогі, що відносяться до економ-класу.

Пристрій і принцип роботи обгінної муфти генератора

Обгонная муфта генератора влаштована досить просто. Вона має в своїй конструкції дві циліндричні обойми: внутрішню і зовнішню. Перша з них перебуває в зачепленні з валом генератора (а через нього, отже, з якорем), а друга — зі шківом. Між цими обоймами розташовуються робочі елементи механізму, завдяки яким він і виконує свої функції.

Пристрій обгінної муфти генератора

Одними з них є ролики, які розташовуються в декілька рівнів і в сукупності являють собою ні що інше, як роликові підшипники. Крім них між обоймами обгінної муфти знаходяться спеціальні металеві елементи, що мають певний профіль. Вони зібрані в окрему обойму, яка грає роль стопорного пристрою. З обох торців обгінної муфти розташовуються сальники, які запобігають потраплянню всередину неї пилу і бруду.

Принцип роботи обгінної муфти досить простий і в той же час витончений. В той момент, коли починається черговий цикл роботи двигуна внутрішнього згоряння (тобто коли в його циліндрах паливна суміш запалюється), швидкість обертання зовнішньої обойми, на яку слід привід від колінчастого вала через шків і ремінь, починає зростати. В результаті цього стопорний пристрій «замикається», зовнішня частина муфти зв’язується з частиною внутрішньої, вал і якір генератора розкручується.

Після того, як цикл завершується, відбувається виведення відпрацьованих газів, колінчастий вал починає обертатися з меншою швидкістю. Внутрішня обойма починає обганяти зовнішню, і щоб вона не притормаживалась, стопорний пристрій «розмикається», на час позбавляючи її жорсткої зв’язку з муфтою зовнішньої. Далі цикл починається знову, відбувається «замикання» стопорного пристрою і процес повторюється. Таким чином, застосування обгінної муфти дозволяє «обдурити» інерцію, а точніше — практично повністю нівелювати її вплив на шків і ремені генератора.

Читайте також: Що таке ремінь ГРМ і для чого він потрібен в автомобілі.

Ознаки несправності

Згідно з дослідженнями, проведеними цілим рядом експертів у галузі автомобільного транспорту, використання обгінної муфти дозволило не тільки збільшити ресурс ременя і шківа генератора, але й істотно скоротити інерційну навантаження на інші елементи силової установки, знизити вібрації, а також рівень шуму. Потрібно, однак, мати на увазі, що обгонная муфта генератора також має свій ресурс і термін служби, і може періодично виходити з ладу.

За своєю конструкцією вона, по суті справи, являє собою дещо змінений підшипник кочення. Відповідно, як тільки з нею відбувається яка-небудь серйозна неприємність, її просто заклинює. Це означає, що ремінна передача, яку обслуговує це корисний і ефективний пристрій, вмить перетворюється на звичайну. Інерція перестає компенсуватися, починається прискорений знос ременя.

Для того щоб вчасно виявити несправність обгінної муфти генератора і замінити її, необхідно знати, які симптоми сигналізують про поломки пристрою. Таких, як показує практика, три:

  • «Стрибання» пасової передачі;
  • Свистячий шум при включенні двигуна;
  • Клацання натяжителя.

Як тільки хоча б один з цих ознак почне проявлятися, необхідно звертатися на станцію технічного обслуговування, майстри якої проведуть діагностику обгінної муфти генератора. Якщо виявиться, що вона дійсно вийшла з ладу, то її доведеться міняти, оскільки ремонт таких вузлів практично не проводиться.

Читайте також: Що краще ремінь ГРМ або ланцюг.

Відео на тему

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового