Двигун їсть масло: чому і що робити?

556

Багатьом автомобілістам доводиться рано чи пізно стикатися з проблемою перевитрати олії. Найчастіше вона проявляється у автомобілів з пробігом, силовий агрегат яких має великий пробіг. Але чому двигун їсть масло і які можуть бути причини? Саме про це ми і поговоримо далі.

Зміст

  • Трохи про нормальному витраті масла
  • Чому двигун їсть масло
  • Що робити якщо двигун їсть масло
  • Висновок
  • Відео на тему

Трохи про нормальному витраті масла

Сьогодні проблема підвищеної витрати масла є досить актуальною, і багато власників автотранспорту активно з нею борються. Автовиробники також не стоять осторонь і намагаються знизити показник витрати олії, проте, що б вони не робили, проблема залишається все тієї ж, так як в процесі роботи мотора відбувається спалювання деякої частини мастильного речовини і це цілком нормальне явище. З вище сказаного стає зрозуміло, що в ході своєї роботи кожен двигун внутрішнього згоряння буде витрачати певну кількість масла.

Прийнято вважати нормальним, коли витрата масла не перевищує 0.25% від витрати бензину. З цього випливає, що справний двигун повинен споживати на 100 літрів бензину 25 грамів масла. Якщо масла при цьому витрачається більше, то потрібно проводити ремонтні роботи, так як в іншому випадку ситуація тільки погіршиться. Нові автомобілі незмінно витрачають масло, проте у міру збільшення пробігу цей показник буде постійно зростати.

Ця рідина забезпечує змащення всіх тертьових деталей двигуна, в тому числі і кожного його циліндра. Саме ця рідка субстанція дозволяє поршням вільно пересуватися усередині циліндрів, не викликаючи навіть найменшого підклинювання. Щоб масло не проникало в камеру згоряння, маслос’емниє кільця прибирають надлишки оливи зі стінок циліндрів, і вона знову потрапляє в масляний піддон. Якщо ці кільця будуть мати знос, то в підсумку масло не буде зніматися належним чином, що призведе до його потрапляння в камеру згоряння.

Чому двигун їсть масло

Нерідко підвищений витрата мастильної рідини може бути викликаний спрацюванням циліндрів. В такому випадку можливо усунути проблему тільки розточенням або заміною блоку циліндрів. Це досить дорогий ремонт, уникнути якого не вийде.

Ще одна причина – знос маслозйомних ковпачків, які знімають масло з клапанів. Важливо розуміти, що і у них є певний ресурс і з плином часу їх властивості втрачаються. У підсумку масло не буде зніматися в належній кількості і знову почне проникати в камеру згоряння. Якщо причина перевитрати криється в цих сальниках, то вони підлягають заміні. Вартості їх відносно мала, та й заміну можна зробити на будь-якому СТО. Нерідко протікання можуть бути викликані і звичайними патьоками.

Деколи масло починає текти з-під прокладки ГБЦ і в цьому випадку усунути дане явище можна лише заміною цієї самої прокладки.

Що робити якщо двигун їсть масло

Якщо двигун їсть масло, то в першу чергу потрібно виявити причину цього явища. Воно може не тільки потрапляти в камеру згорання двигуна і вигоряти разом з паливно-повітряною сумішшю, але і просто випливати із-за негерметичності тих чи інших вузлів силового агрегату. Далі розглянемо більш детально:

  • Перевірте всі сальники і прокладки силового агрегату. Якщо виявляться патьоки масла, то слід провести заміну ущільнень.
  • Проведіть огляд клапанної кришки на предмет підтікання. Якщо вони присутні, то замініть прокладку. Не завадить перевірити на рівність і саму кришку, так як від перегріву вона могла деформуватися і в цьому разі допоможе тільки заміна.
  • Огляньте піддон, масляний фільтр. При необхідності підтягніть різьбові з’єднання.
  • Перевірте стан сальників розподільного і колінчастого валів. При необхідності виконайте їх заміну.
  • Якщо після проведення даних діагностичних заходів проблема перевитрат масла залишилася актуальною, то в цьому випадку вона має внутрішній характер і для усунення несправності доведеться вдаватися до досить дорогого і в міру складного ремонту. Якщо вихлоп має голуб відтінок, то це явна ознака зносу ЦПГ.

    Висновок

    З усього вищесказаного стає зрозумілим, що причин підвищеної витрати масла може бути величезна кількість. Якщо ви помітили сизий дим з вихлопної труби, то це не найкращий ознака, що свідчить про необхідність проведення дорогого ремонту на СТО. Якщо ж мають місце звичайні підтікання масла з-під прокладок або сальников, то достатньо буде виконати їх заміну. Найчастіше, це не зажадає великих фінансових вкладень або потреби звертатися до досвідчених автомеханіком.

    Рекомендується використовувати якісні моторні масла, які підходять до того мотору, що встановлений у вашому автомобілі. Це дозволить захистити себе від передчасного появи зносу циліндропоршневої групи.

    Слідкуйте уважно за технічним станом своєї машини і надалі будете захищені від багатьох неприємностей, в тому числі і підвищеної витрати масла.

    Відео на тему

    Схожі статті




    • Секретки на диски



    • Як часто міняти масло в двигуні



    • Як правильно зберігати шини



    • Як зменшити витрату бензину