EBD: що це таке в автомобілі

339

При огляді сучасного ринку легкових автомобілів та покупців виникає питання, що таке EBD в автомобілі і яку функцію виконує система з цією абревіатурою. Абревіатура EBD розшифровується як Electronic brake-force distribution (в німецьких моделях EBV — Elektronishe Bremskraftverteilung) – це система розподілу гальмівних зусиль, є програмним додатком до звичної для багатьох автомобілістів антипробуксовочной системою (ABS).

На відміну від чистого ABS, зв’язка ABS + EBD контролює поведінку автомобіля в усіх режимах руху, включаючи екстрене гальмування. Важливо розуміти, що EBD – не механізм, а спеціально розроблене програмне забезпечення, свого роду контролер дій ABS. Провідні автомобільні виробники встановлюють систему EBD на автомобілі (не тільки легкові, але і мотоцикли і вантажівки) з початку 90-х років, коли було помічено, що класичні протиблокувальні гальмівні системи, що встановлюються на нових моделях, часто не справляються зі своїми завданнями і здійснюють некоректні дії, які можуть призвести до сумних наслідків.

Зміст

  • Навіщо потрібна EBD
  • Принцип роботи EBD
  • Відео про EBD
  • Переваги та внесок у безпеку

Навіщо потрібна EBD

Ілюстрація розподілу гальмівних зусиль з допомогою EBD (Electronic brake-force distribution)

EBD – це система, яка за допомогою розподілу гальмівних зусиль на різні колеса допомагає водієві тримати автомобіль на потрібній траєкторії. При поворотах система не дозволяє машині йти в замет або небезпечно змінювати траєкторію руху (звалюватися). Ще одне завдання EBD – регулювати поведінку антиблокувальної системи на дорогах зі змішаним покриттям, оптимізувати її ефект і запобігати надмірне або недостатнє втручання електроніки в процес управління.

Наведемо кілька прикладів, коли може бути корисна система EBD:

  • При екстреному гальмуванні.
  • При гальмуванні на змішаному покритті. Наприклад, при заїзді однією стороною автомобіля на узбіччя або ділянку з покриттям, відмінним від дорожнього.
  • При гальмування при повороті – розподіл навантаження на гальма для утримання рівноваги автомобіля.

Принцип роботи EBD

Електроніка за допомогою датчиків визначає зміна частоти обертання конкретного колеса або пари коліс, яке відбувається при попаданні автомобіля на складну поверхню, наприклад, на ділянку з ожеледицею або водою. З допомогою аналізу даних від датчиків система EBD визначає ступінь зчеплення з дорожнім полотном кожного з коліс і приймає рішення про розподіл гальмівного зусилля. Після цього клапанів надходить команда підсилити або послабити роботу гальмівних дисків. Після врівноваження гальмівних зусиль EBD припиняє роботу і дозволяє водієві вільно маневрувати і змінювати траєкторію руху.

Читайте також: Що таке ESP і чим воно відрізняється від EBD.

Відео про EBD

Читайте також: Що таке ЕБУ в автомобілі і які функції він виконує.

Переваги та внесок у безпеку

Система EBD не має яскраво виражених недоліків, а фахівці відзначають низку переваг у її використанні:

  • оптимальний вибір коефіцієнта зчеплення задніх коліс з дорогою при будь-яких дорожніх умовах;
  • контроль та вдосконалення роботи ABS, підвищення стійкості автомобіля;
  • зменшення ступеня зносу гальмівних колодок і дисків, збільшення їх терміну служби, дотримання температурних умов експлуатації;
  • зниження необхідного зусилля при натисканні водієм на педаль гальма.

Міжнародний комітет з безпеки руху при ООН зазначив неоціненний внесок EBD в роботу по забезпеченню безпеки дорожнього руху та збереження здоров’я і життя автомобілістів, пасажирів і пішоходів.

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового