EFB акумулятори: що це таке

448

Технології сучасного автомобілебудування розвиваються дуже стрімко і кожен рік виносять на суд публіки десятки інноваційних рішень. Ще зовсім недавно мільйони автовласників у всьому світі сперечалися про відмінності, переваги та недоліки GEL і AGM акумуляторів, а сьогодні на ринку з’явилася ефективна альтернатива – EFB. Зараз ми розповімо про те, що таке EFB-акумулятор, який принцип його роботи, сфера застосування та основні переваги.

Зміст

  • Що таке EFB акумулятор
  • Сфера використання EFB
  • EFB або AGM — що краще?
  • Як заряджати акумулятор EFB
  • Відео на тему

Що таке EFB акумулятор

EFB або Enhanced Flooded Battery – це заповнені рідким електролітом батареї покращеного типу. Головна відмінність від традиційних акумуляторних батарей полягає в конструкції свинцевих пластин. Вони майже в півтора рази товще, що забезпечує підвищену ємність і скорочує тривалість зарядки.

Крім цього виробник поміщає кожну таку пластину в спеціальний конверт з мікроволокна і заповнює його рідким електролітом на основі сірчаної кислоти. Такий захід дозволяє надійно захистити поверхню пластини від передчасної сульфатації, а при осыпании – ще й від виникнення струмів короткого замикання. На практиці це забезпечує більш тривалий експлуатаційний ресурс АКБ.

Ось ще кілька особливостей, що доводять ефективність використання EFB-акумуляторів:

  • Підвищена стійкість до глибоких розрядів струму, що дозволяє АКБ відновлювати ємність до первинних 100 %. При глибокої розрядки стандартного акумулятора він втрачає частину ресурсу.
  • Можливість працювати в більш широкому температурному діапазоні: від 50 градусів морозу до 60 градусів вище нуля;
  • Показники пускового струму збільшено на 30 %.
  • Мінімізована ймовірність випаровування рідкого електроліту, що робить використання EFB безпечним для навколишнього середовища і людини.
  • Кількість можливих циклів зарядки і розрядки збільшилася вдвічі, причому це не позначається на функціональності АКБ.

Сфера використання EFB

Початковим приводом для розробки покращених акумуляторних батарей стала поява автомобілів, оснащений функцією «старт-стоп». В таких автомобілях зупинка автомобіля призводить до відключення двигуна, а для запуску силового агрегату досить лише зняти ногу з педалі гальма. У проміжок між цими моментами все навантаження від автоелектрики лягає на акумулятор, який без збільшення прийому заряду фізично не встигає зарядитися до нормальної ємності.

Також EFB акумулятори застосовують і на машинах інших типів. Наприклад, даний тип АКБ часто використовують для забезпечення харчуванням потужної системи автозвуку.

EFB або AGM — що краще?

Якщо порівняти технологію EFB з батареєю типу AGM, то на користь першого варіанту можна навести такі аргументи:

  • Збільшена товщина кожної свинцевої пластини окремо забезпечує більш тривалу експлуатацію;
  • Використання спеціально підготовленого і очищеного свинцю дозволяє не тільки скоротити кількість електроліту, але і прискорити накопичення заряду в АКБ на 45 %;
  • Підвищена надійність при роботі двигуна в умовах частих зупинок;
  • Більш вигідна ціна, що в доповненні з підвищеним експлуатаційним ресурсом дає значний економічний ефект;
  • Корозійна активність електроліту по відношенню до пластин навіть в умовах високої температури знижена в середньому на 40 %.

Що ж стосується недоліків, то технологія EFB несумісна з двигунами, оснащеними системою рекуперації кінетичної енергії гальмування. Також EFB зазвичай володіє меншою потужністю, ніж AGM, що може позначитися при використанні великої кількості енергоспоживачів в салоні авто.

Читайте також: Що таке AGM акумулятори і як вони влаштовані.

Як заряджати акумулятор EFB

Зарядка акумуляторних батарей EFB нічим не відрізняється від аналогічного процесу для AGM-акумуляторів, адже їх принцип їх будови дуже схожий. Головна вимога – використовувати перевірений і якісний (краще всього інтелектуальне) зарядний пристрій і чітко дотримуватися вимог виробника. Пристрій зарядки повинно забезпечувати максимальна робоча напруга 14,4 Ст. Крім того, рекомендується вибирати ЗУ з опцією індикації струму, адже в процесі зарядки за деякими параметрами доведеться стежити.

Важлива умова: зарядку акумулятора можна проводити тільки при температурі електроліту нижче 55 градусів. В іншому випадку свинцеві пластини піддаються додатковому навантаженню і стають малостійкими до корозії.

Якщо звернути увагу на інструкцію виробника, то вона зовсім скромна за обсягом. Підключаємо ЗУ до відповідних клем з дотриманням полярності і стежимо, коли сила струму за показами зарядки стане нижче 2,5 А. Якщо ваш пристрій оснащений опцією індикації напруги і сили струму, то як тільки обидва параметра перестануть змінюватися, можна відключати від зарядки АКБ.

Фахівці не рекомендують користуватися прискореним режимом зарядки, адже це може призвести до підвищеного газоутворення і подальшої поломки АКБ. Категорично забороняється відкривати пробки, адже це порушує хімічну рівновагу всередині батареї і суттєво знижує її функціональність.

Читайте також: Що робити, якщо в машині сів акумулятор.

Відео на тему

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового

2 коментаря

  • 29.05.2018


    Олександр

    «Показники пускового струму збільшено на 30 %.»
    Це неправда. Як раз навпаки — пускові струми у EFB-батарей нижче порівняно зі звичайними

    Відповісти

  • 17.11.2018


    Андрій

    Пристрій зарядки повинно забезпечувати максимальна робоча напруга 14,4 Ст.
    Важлива умова: зарядку акумулятора можна проводити тільки при температурі електроліту нижче 55 градусів.
    А як ці факти зіставити з використанням в автомобілі: генератор видає 14,6 (нормально, робочий стан) і в спеку на вулиці 30+ в моторному відсіку може бути легко 60+, до того ж генератор видає 14,6, що розігріває акумулятор і підвищує температуру електроліту.

    Відповісти