Електронний поліс ОСАЦВ: що це таке

390

Постановою Уряду РФ оформлення поліса автострахування через інтернет введено ще з 2015 року. Однак на практиці з’ясувати, що таке електронний поліс ОСАГО, росіяни змогли лише в 2017 році. Страхові компанії не поспішали і під пристойними приводами намагалися відстрочити настільки зручний та сучасний спосіб роботи. Ще б – при особистій зустрічі набагато простіше «обробити» клієнта і продати йому додаткові послуги. І лише втручання ЦБ змусило їх все-таки дати клієнтам можливість оформляти ОСАЦВ через інтернет.

Зміст

  • Що являє собою і як виглядає електронний поліс?
  • Плюси електронного поліса ОСАЦВ
  • Як оформити електронний варіант ОСАГО?
  • Як користуватися електронним полісом ОСЦПВ?
  • Як вберегтися від шахрайства
  • Відео на тему

Що являє собою і як виглядає електронний поліс?

Оформлення поліса ОСАЦВ на сайті страхової компанії – не новинка. Власне, ввести свої дані, розрахувати вартість і навіть замовити страховку через інтернет можна було і раніше. Ось тільки сам бланк з оригінальними печатками кур’єр привозив або доставляла поштова служба. Електронний поліс – щось зовсім інше. Він взагалі не має фізичного (паперового) носія.

Можливість оформлення повністю електронного документа з’явилася порівняно недавно. І пов’язана вона з тим, що інформація про автомобілі та їх власників міститься в глобальній базі даних АІС РСА. Втім, прихильники конспірологічних теорій можуть не переживати. Отримати доступ ззовні до їх особистих даних складно, а коло бази користувачів обмежений кількома зацікавленими відомствами: ГИБДД, МВС, податкова, офіційні СТО і страхові компанії. Крім даних про автомобіль та його власника тут є також відомості про скоєні ДТП та оформлених страховках.

Тепер зрозуміло, що раніше можна було лише продовжити вже оформлений страховий поліс в тій же страховій – саме у неї були надійні і підтверджені дані на власника і автомобіль. Тепер же працівникові страхової компанії досить увійти в базу РСА, щоб з’ясувати, наскільки правдива надана автовласником інформація, уточнити дані і завершити оформлення поліса ОСАЦВ. Велика частина операцій зараз проводиться автоматично.

При всій високотехнологічності електронний поліс ОСАЦВ практично не відрізняється зовні від свого паперового «колеги»: той же бланк, ті ж дані. Розрізняється у них лише формат серії. Електронний поліс можна відразу впізнати по серії ХХХ.

Плюси електронного поліса ОСАЦВ

Чому багато автовласників так зацікавлені в оформленні страховки через інтернет? Насправді пояснюється цей факт відразу кількома причинами:

  • електронний поліс неможливо забути, втратити, вкрасти, зіпсувати;
  • можна не тільки порівняти вартість та умови страхування в різних компаніях, але і оформити поліс на найвигідніших умовах, навіть якщо у вашому населеному пункті немає представника цієї компанії;
  • оформленням поліса можна зайнятися в зручний час, не виїжджаючи з дому, не доводиться підлаштовуватися під графік роботи страхового агента;
  • навіть якщо ви згадали про закінчення поліса в останні хвилини і перебуваючи у відрядженні – вам не доведеться пізно вночі шукати офіс страхової – досить увійти в інтернет хоча б з мобільного.

Завдяки електронним полісами значну свободу вибору отримали жителі найвіддаленіших куточків.

Читайте також: Що таке КБМ в ОСАЦВ і для чого він потрібен.

Як оформити електронний варіант ОСАГО?

Процес оформлення страхового поліса не забирає багато часу. Слід приготувати заздалегідь:

  • паспорт;
  • водійське посвідчення;
  • ПТС та СТС на автомобіль;
  • документ техогляду.

Знадобиться також адресу електронної пошти, на який буде вислано унікальний код доступу до особистого кабінету (після реєстрації) та копію поліса ОСАЦВ.

Вибравши за своїм критеріям страхову компанію, слід зареєструватися, створивши на її сайті особистий кабінет. Саме в процесі реєстрації на e-mail буде відправлено ключ, який послужить паролем до особистого кабінету.

Після завершення реєстрації можна приступити до заповнення анкети. Уважно внесіть відомості, дані про водія повинні обов’язково збігатися з тими, які містяться в єдиній базі. В іншому випадку система повідомить про помилку – та оформлення страховки не буде закінчено.

Увагу. Оформити електронний поліс ЛОСАГО можливо тільки в тому випадку, якщо відомості про власника (актуальні) вже є в базі РСА. Саме тому першу в своєму житті страховку доведеться все-таки отримати в страховій компанії або агента.

Перевіривши введені дані та отримавши підтвердження з бази, система автоматично розрахує вартість страховки. Для оплати зазвичай пропонується кілька варіантів. Найпоширеніший – банківської картою.

Коли оплата буде підтверджена, на електронну пошту автовласник отримає лист з доданим документом у форматі PDF. Це і є страховий поліс.

Як користуватися електронним полісом ОСЦПВ?

З одного боку, існує Лист ГУОБДД МВС Росії від 03.07.2015 № 13/12-у-4440, в якому чітко зазначено, що наряд ДПС повинен перевіряти наявність поліса ОСАЦВ у водія через інтернет. І відсутність паперової копії поліса не є підставою для притягнення до адміністративної відповідальності.

З іншого боку, пункт 2.1.1 актуальних ПДР зобов’язує водія транспортного засобу мати при собі і пред’являти для перевірки страховий поліс.

Більшість водіїв, щоб не вступати в конфлікт зі співробітником ДПС, воліє мати з собою роздруковану копію електронного поліса. Проте в його відсутність можна відстояти свої права, хоча іноді пояснення бувають неприємними. І інспектора можна зрозуміти: далеко не на кожній ділянці наших доріг є стійкий зв’язок, навіть телефонний, не тільки інтернет. І перевірка стає для нього суцільний «головним болем». Так що звичайна роздруківка в бардачку може заощадити чимало часу і нервів.

Читайте також: КАСКО і ОСАГО — в чому різниця.

Як вберегтися від шахрайства

Якщо ви думаєте, що фальшиві поліси ОСАЦВ оформляють лише на викрадених або підроблених бланках – не спокушайтеся. Шахраї давно освоїли інтернет.

Найбільш типова схема обману при оформленні електронного поліса ОСАЦВ – заманити потенційного клієнта на підроблений сайт страхової компанії. Зазвичай такий сайт виглядає «близнюком» сьогодення і має схожий інтернет-адресу. Та й веде себе сайт-клон цілком правдоподібно. От тільки гроші, сплачені довірливим клієнтом, потрапляють прямо в гаманці спритних ділків, а дані про полісі, природно, не можуть бути відправлені в базу РСА.

Найнеприємніше, якщо володар фальшивки дізнається про це лише під час перевірки на дорозі. І довести, що поліс оплачений, тоді вже практично неможливо – шахраїв і слід прохолов (сайту не існує або він занедбаний, закриті рахунки, гроші зняті).

Найнадійніший спосіб захисту – зайти на сайт Російського союзу автостраховиків (РСА). Там у розділі «Електронний поліс ОСАЦВ» є список всіх страхових компаній, які можуть оформляти такі документи. Саме тут можна перевірити, чи точно ви збираєтеся переводити гроші обраної страхової, уважно звіривши адресу в рядку браузера.

Непрямим приводом запідозрити недобре повинна стати незвично низька вартість поліса. А якщо страховка вже оформлена, на тому ж сайті РСА можна перевірити дані. До речі, посилання на сторінку перевірки майже всі компанії надсилають в листі разом з електронною копією поліса.

Можливість оформити електронний поліс ОСАГО – безперечна зручність для автовласників. Ця послуга стає все більш популярною, допомагаючи заощадити час і уникнути спілкування з надмірно наполегливими страховими агентами.

Відео на тему

Схожі статті




  • Що таке СТС автомобіля



  • Категорія В1: які машини можна водити



  • Категорія С1: які машини можна водити



  • КАСКО та ОСАЦВ: в чому різниця