Електронний ПТС: що це таке

385

Нещодавно в РФ було прийнято рішення про перехід на електронний формат обороту документів, що істотно полегшить ряд реєстраційних та інших процедур. Практично всі власники автомашин вже знають, що «першою ластівкою» цього процесу стане переведення всіх ПТС в країнах Євразес в цифровий вигляд. Якщо ви ще не знаєте, що таке електронний ПТС, які переваги він забезпечує і як його отримати, ця стаття буде вам корисна.

Зміст

  • Що таке електронний ПТС
  • Як виглядає електронний ПТС
  • Для чого вводять електронні ПТС
  • Як оформити та отримати електронний ПТС
  • Електронний або паперовий паспорт – що вибрати?
  • Відео на тему

Що таке електронний ПТС

Будь-який документ в даний час може бути представлений в цифровому вигляді, але якщо для більшості з них це означає всього лише відскановану або фотокопію паперового документа, з паспортом транспортно кошти справа йде зовсім по-іншому. Електронний ПТС, або як його ще називають ЭПТС, не передбачає рівноправного співіснування зі своїм паперовим двійником: оформлюючи його, автовласник тим самим відмовляється від старого паперового документа.

Вся інформація зберігається лише в електронному вигляді, доступ до неї може бути отриманий при використанні відповідних технічних засобів. Відомості, одного разу внесені в електронну систему, будуть зберігатися в ній протягом всього часу експлуатації авто, поступово накопичуючись і формуючи докладну історію машини.

Спочатку передбачалося, що цифрові паспорта набудуть чинності з початку другого кварталу 2017 року, проте з об’єктивних причин їх введення в поточний документообіг був відкладений на рік. З початку липня 2018 року всі транспортні засоби, вироблені на автозаводах і ввозяться в країну з-за кордону, будуть отримувати ЭПТС, а не паперовий паспорт.

Як виглядає електронний ПТС

Звичайний паперовий ПТС, який буде замінений електронною версією.

Де факто ЭПТС – це запис у базі даних ГИБДД, в якій міститься вся інформація про транспортний засіб: технічні дані, відомості про всіх власників і способи придбання, аваріях, ремонтах, заміни вузлів і т. д. Доступ до всіх цих відомостей отримує лише поточний власник. Всі інші зацікавлені особи можуть після подачі запиту дізнатися лише про статус документа, який може бути:

  • незавершеним, тобто перебувають у стадії оформлення;
  • чинним;
  • погашеним, привласненим при переробці конструкції машини;
  • анульованим, що означає, що авто відсутня на території країн Євразес або не пройшов митні процедури при в’їзді;
  • утилизированным після зняття з обліку з причини непридатності до подальшого використання.

На поточний момент власник отримує на руки паперову роздруківку, в якій містяться обмежені дані про ТЗ. Доступ до повної інформації можуть при необхідності отримати співробітники податкової служби, поліції, ФСТ і ряду інших держслужб, а також страхова компанія при оформленні поліса.

Для чого вводять електронні ПТС

У порівнянні з паперовим документом електронного ПТС є ряд очевидних переваг, причому як з точки зору представників влади, так і для власника автомобіля.

  • Електронний паспорт ні за яких обставин не буде втрачений або зношений, а значить, його не доведеться відновлювати.
  • В електронному документі вистачить місця для будь-якого числа власників машини, паперовий ж паспорт доводиться міняти після заповнення всіх граф, відведених на інформацію про нових власників.
  • У ЭПТС заносяться всі відомості, що мають відношення до правового статусу ТЗ, його технічного стану, аваріях і ДТП, в яких воно побувало, наявних страхових полісах і т. д. Фактично, при необхідності можна простежити всю історію машини.
  • Єдина електронна база, в якій зберігаються всі ЭПТС, діє на території всіх країн, що входять до Євразес – Росії, Казахстану, Білорусії, Вірменії, Киргизії. Інформація про будь-якому транспорті, купленому чи ввезений на територію однієї з цих країн, стає загальнодоступною у міру е занесення в базу.
  • Перевіривши статус машини, можна відмовитися від сумнівної операції і зберегти свої кошти, якщо авто перебуває у банківській заставі, під арештом, не пройшло митну процедуру і т. д.
  • Доступ податкових служб до ЭПТС спростить для них розрахунок податкових і митних виплат, які належать до власника авто.

Власнику машини тепер не потрібно буде возити з собою паперовий документ. Достатньо пред’явити співробітникові ГИБДД роздруківку з цифрового паспорта, щоб він ввів дані в систему і провів повноцінну перевірку.

Як оформити та отримати електронний ПТС

В даний час отримання електронних паспортів на машину носить добровільний характер: купуючи нове авто, власник може оформити ПТС в електронному або в паперовому вигляді. Таке становище триватиме до липня 2018 року, коли оформлення паперових паспортів буде повністю припинено. Оформляючи електронний паспорт транспортного засобу, автовласник тим самим анулює дію паперового документа.

Щоб отримати ЭПТС, достатньо написати заяву в будь-якому найближчому відділенні ГИБДД, і вже через добу процедура занесення паспорта на машину в електронну базу даних буде виконана. Автовласник має право отримати на папері виписку з свого електронного паспорта, в якій вказується:

  • VIN машини або шасі;
  • назва моделі, марка і категорія машини, а також колір кузова;
  • номери основних вузлів кузова, двигуна, шасі;
  • рік випуску;
  • технічна інформація про силовому агрегаті;
  • экокласс машини;
  • максимальна маса;
  • реєстраційна територія.

Більш докладні і різнобічні відомості зберігаються тільки в електронному вигляді.

Перехід на електронні паспорта не є обов’язковим для автовласників, які вже мають на руках паперовий паспорт. Обидва формати передбачається використовувати нарівні, і паперові паспорти будуть виходити з обігу виключно з природних причин.

Читайте також: Що таке ПТС автомобіля і для чого він потрібен.

Електронний або паперовий паспорт – що вибрати?

На даний момент у автолюбителів є можливість вибрати один з варіантів, звичайний паперовий або електронний ПТС. І більшість покупців машин воліють отримувати саме паперові, а не електронні паспорти. Часто це пов’язано з тим, що більшість державних служб і комерційних організацій виявилися непідготовленими до використання електронних ПТС, причому в першу чергу це стосується виробників і продавців авто-мототехніки. В даний час далеко не всі з них оформляють електронні паспорти на продавану техніку.

Не поспішають переходити на електронну систему та держслужби, у тому числі ті з них, кого нововведення має стосуватися безпосередньо, тобто структури МВС та митної служби. Недостатньо добре працює програмне забезпечення для доступу до Системи електронних паспортів, а в ряді регіональних відділень взагалі відсутня можливість переведення ПТС в електронний формат. До того ж, наявність на руках виписки з ЭПТС не дозволяє ідентифікувати власника, так як в ній не вказується прізвище власника. Втім, як показує практика, ці проблеми так чи інакше будуть вирішені, якщо не до самої дати загального переходу на ЭПТС, то незабаром після неї.

Набагато більше проблем для автовласників виникає при зверненні в комерційні структури. Так, багато банків для оформлення кредиту вимагають пред’явити паперовий паспорт машини, і при його відсутності процентна ставка за позикою істотно підвищується. Далеко не всі страхові компанії працюють з електронними паспортами, і при оформленні АВТОЦИВІЛКИ у власника машини можуть виникнути проблеми, незважаючи на те, що «автоцивілка» теж може оформлятися в електронному вигляді. Тому багато автоюристы радять не поспішати з оформленням ЭПТС, поки ще можливо отримувати паспорт на машину в паперовому вигляді.

Читайте також: Що значить дублікат ПТС і як він виглядає.

Відео на тему

Схожі статті




  • Що таке СТС автомобіля



  • Категорія В1: які машини можна водити



  • Категорія С1: які машини можна водити



  • КАСКО та ОСАЦВ: в чому різниця