Гартівне число свічок запалювання: що це таке

568

Як тільки людина набуває власний транспортний засіб і переходить з розряду пішоходів у розряд автомобілістів, у нього неминуче виникає чимало питань, пов’язаних з особливостями функціонування та експлуатації автомобіля. Серед іншого, доводиться розбиратися з такими термінами як гартівне запалення і гартівне число свічок запалювання. Саме це питання і буде розглянуто в даній статті.

Зміст

  • Що таке краплинне запалювання від свічок?
  • Наслідки гартівного запалення
  • На що впливає гартівне число свічок запалювання
  • Різновиди і використання свічок в залежності від їх числа гартівного
  • Таблиця взаємозамінності свічок запалювання

Що таке краплинне запалювання від свічок?

Процес згоряння палива з калильним запалюванням (праворуч)

Для того щоб зрозуміти що таке гартівне число свічок запалювання потрібно спочатку розібратися з тим, що таке гартівне запалення. Справа в тому, що робота всіх без виключення двигунів внутрішнього згоряння (ДВЗ) заснована на згорянні паливної суміші, що приводить до утворення газів, за рахунок якого тиску на поршні агрегат виконує корисну роботу. При цьому температура в камерах згоряння досить висока, і знаходяться в ній елементи конструкції силового агрегату серйозно нагріваються. В той момент, коли температура досягає певної межі, паливна суміш починає займатися не від іскри, що виробляється свічкою, а від зіткнення з сильно розігрітими поверхнями.

Виходить, що виникає ситуація, в якій запалювання просто неможливо контролювати. При цьому, таке не контрольоване запалювання практично завжди провокують саме електроди свічки запалювання, оскільки вони нагріваються значніше і швидше, ніж інші деталі камери згорання. Саме така поведінка системи і називається «калильним запалюванням».

Наслідки гартівного запалення

Прогорів поршень — можливий результат гартівного запалення

Оскільки калильним запалюванням керувати просто неможливо, то воно має кілька небезпечних для автомобільного двигуна наслідків. Так як займання паливної суміші відбувається раніше, ніж потрібно, то фаза робочих циклів мотора зміщується. Крім того, в камері згоряння істотно зростає температура і тиск. Якщо вчасно не вжити заходів, необхідних для приведення запалювання в норму, то незабаром з-за гартівного запалення:

  • зруйнуються електроди свічок запалювання та їх керамічні ізолятори;
  • днище поршня почне «пригорати»;
  • на поверхні циліндрів і поршнів утворюються задирки;

Дуже імовірно також і те, що поршнева група двигуна в результаті просто заклинить, і тому доведеться робити дуже недешевий і досить тривалий капітальний ремонт. Щоб уникнути негативних наслідків, що викликаються калильним запалюванням, в ДВС потрібно використовувати свічки, які підходять їм за таким параметром, як гартівне число.

Читайте також: Машина смикається при розгоні — чому і що робити?

На що впливає гартівне число свічок запалювання

Існує кілька визначень такого поняття, як гартівне число свічки запалювання, причому саме суворе і правильне з них рясніє безліччю технічних термінів, невідомих переважній більшості звичайних (тим більше — початківців автомобілістів. Якщо використовувати більш простий і в той же самий час цілком коректне, то можна сказати, що гартівне число — це той час, після закінчення якого свічка в певних умовах експлуатації досягає стану гартівного запалення.

Гартівне число є універсальною характеристикою, що дозволяє правильно вибирати свічки запалювання для різних типів силових агрегатів. Цей показник виражається числом в діапазоні від 11 до 26 і володіє деякими особливостями.

Насамперед, слід зазначити, що цифра, що позначає цей параметр свічки запалювання, є одночасно показником того мінімального тиску, яке повинно бути в камері згоряння для забезпечення займання впорскується в неї паливної суміші.

Для визначення гартівного числа свічок запалювання стандартів не існує, а встановлюється вона у ході довільних випробувань на такий пристрій, як моторна тарировочная установка. Цікаво, що на імпортних свічках, що випускаються відомими зарубіжними виробниками, гартівне число дуже часто взагалі не вказується. Справа в тому, що ці автокомпоненти нерідко випускаються для установки в певних типах двигунів, і тому немає необхідності в експериментальному визначенні значення цього показника.

Різновиди і використання свічок в залежності від їх числа гартівного

В залежності від величини гартівного числа, автомобільні свічки поділяються на:

  • Гарячі (гартівне число від 11 до 14);
  • Середні (гартівне число від 14 до 17);
  • Холодні (гартівне число 20 і більше).

«Гарячі» свічки запалювання призначені для застосування в не форсованих ДВЗ і моторах малої потужності. «Середні» зазвичай застосовуються в силових агрегатах, які конструктивно не передбачають можливості збільшення їх потужності форсуванням. «Холодні» свічки випускаються для установки в форсованих автомобільних двигунах і двигунах, що мають високі обороти.

Читайте також: Чому троїть двигун — основні причини.

Таблиця взаємозамінності свічок запалювання

Для того щоб уникнути гартівного запалення дуже важливо правильно підібрати свічки. При підборі свічок знадобиться таблиця взаємозамінності, яку ми наводимо нижче.

Також слід контролювати температуру двигуна, заправлятися якісним паливом з відповідним октановим числом і вчасно проводити технічне обслуговування.

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового