Іммобілайзер: що це таке в машині і для чого він потрібен

339

Забезпечити збереження від викрадення вашої машини можна за допомогою різних електронних пристроїв. У зв’язку з цим у багатьох автолюбителів виникає питання, що таке іммобілайзер в машині, для чого він потрібен і чим він відрізняється від інших протиугінних систем. Існує необхідність його встановлення, чи здатна вона захистити вас від угону?

Зміст

  • Що таке іммобілайзер і для чого він потрібен
  • Як працює іммобілайзер
  • Відео про іммобілайзері
  • Принцип роботи іммобілайзера

Що таке іммобілайзер і для чого він потрібен

Якщо слідувати дослівним перекладом з англійської, то саме значення слова immobiliser можна трактувати як обездвижувача, пристрій, що запобігає несанкціонований запуск двигуна або блокує роботу інших систем автомобіля.

Іммобілайзер відноситься до розряду електронних охоронних пристроїв, здатних захистити вас від викрадення машини. Але за принципом своєї роботи така система істотно відрізняється від традиційних протиугонок.

Більшість автовиробників встановлює іммобілайзери на машини в дорогих комплектаціях. На відміну від штатних протиугінних систем, такий пристрій не запобігає несанкціонований доступ всередину салону, воно створює перешкоди для запуску двигуна або призводить до його зупинки всього через кілька хвилин його роботи. Окремі модифікації приладу блокують працездатність інших систем машини.

Керувати роботою іммобілайзера може тільки власник машини, на руках у якого знаходяться прилади контактного або дистанційного запуску. Такий пристрій не кидається в очі викрадачеві, тому він не здогадується про можливість виникнення проблем в роботі машини. А будь-яка невизначеність або сумніви в справності авто здатні захистити його краще традиційних охоронних пристроїв, принцип дії яких вже давно обчислений і прорахований.

Як працює іммобілайзер

Будь-які сучасні охоронні системи досить швидко зламуються умілими авто викрадачами. Їх вже не лякають гучні звуки сигналізації, для них не складає труднощів відкрити будь-який замок, блокуючий двері. Іммобілайзер ж працює за дещо іншим принципом, і найголовнішою його перевагою можна назвати його непомітність. Всі створювані їм блокування створюють видимість несправності, з якою будь автоугонщик вирішить не зв’язуватися, адже машина в такому стані не потрібна нікому.

Комплект обладнання для установки іммобілайзера «Гарант IP-IGN»

Саме конструктивне рішення забезпечує скритність такого пристрою, здогадатися про його дії практично неможливо. Варто враховувати й те, що прорахувати принцип дії і просканувати робочі керуючі частоти практично неможливо. Завдяки цьому забезпечується максимальний захист автомобіля від угону.

Додатковим плюсом приладу можна вважати і те, що в схемі управління не використовуються реле та інші механічні пристрої. Всі блокування йдуть на рівні електронного управління роботою різних систем. Тому визначити втручання захисного пристрою функціонування різних систем практично неможливо. Завдяки цьому більшість викрадачів воліють не зв’язуватися з такими захисними системами.

Читайте також: Що таке секретки на диски, як їх вибрати і як застосовувати на практиці.

Відео про іммобілайзері

Читайте також: Що таке ESP в машині і як воно працює.

Принцип роботи іммобілайзера

За принципом управління можна виділити дві основні варіації іммобілайзерів:

  • Прилади контактного типу, що включаються за допомогою спеціального ключа.
  • Безконтактні пристрої, які можна активувати за допомогою транспондера або відповідної приладу картки.

Також іммобілайзери відрізняються за принципом роботи. Серед найбільш популярних моделей можна відзначити:

  • Прилади, що перешкоджають запуску двигуна. Такий пристрій створює блокуючий сигнал в систему подачі і впорскування палива або не дає можливості нормальної роботи електрообладнання.
  • Обладнання, що дозволяє запустити двигун і забезпечує його роботу протягом декількох хвилин. У цьому випадку зловмисник може проїхати кілька десятків метрів, а потім система автоматики видає помилку в роботі різних систем. Це може бути КПП, системи електропостачання або тієї ж подачі палива. Розрахунок у даному випадку заснований з небажанням злочинця займатися ремонтом викраденої машини в людних місцях, йому простіше знайти інший об’єкт для викрадення.
  • Досить цікавий варіант безконтактного іммобілайзера, що реагує на видалення власника з чіпом управління на певну дистанцію. Такий варіант дозволяє запобігти спробі угону за досить поширеною на сьогоднішній день схемі, пов’язаній з виселенням власника з авто на ходу. У цьому випадку розумна система блокує можливість роботи двигуна або інших агрегатів вже через кілька десятків метрів.

Практика застосування іммобілайзерів показала їх ефективність і перевагу над звичайними системами, що перешкоджають викраденню автомобіля. У більшості випадків навіть досвідчений викрадач воліє не зв’язуватися з такими системами, адже на них доведеться витрачати значний час, а гарантії успіху немає ніякої.

Саме з цієї причини системи такого типу рекомендуються більшістю фахівців з безпеки. Ви можете замовити автомобіль, в комплектацію якого буде входити подібна система, а при бажанні іммобілайзер можна встановити на будь-яку модифікацію автомобіля.

Схожі статті




  • Секретки на диски



  • Як часто міняти масло в двигуні



  • Як правильно зберігати шини



  • Як зменшити витрату бензину