Категорія Be у водійських правах: що це таке

596

Для зручності структурування водійських посвідчень і можливостей, що надаються водіям, у Росії розроблено широкий спектр прав різної категорії доступу. Зокрема, є права категорії Be. Для багатьох ця маркування незрозуміла на перший погляд, варто розглянути її детальніше, а також дізнатися, які можливості дають водієві права цієї категорії.

Зміст

  • Що таке категорія Be
  • Як отримати права Be
  • Кому підійдуть права категорії Ве
  • Чим загрожує відсутність прав потрібної категорії

Що таке категорія Be

Категорія водійських прав Be є рівнем категорії «B». Згідно із встановленим переліком посвідчень водія, категорія «B» означає, що водій, який має права цього типу може водити легкові автомобілі масою до 3,5 тонн.

Додавання літери «e» означає, що передбачено дозвіл на водіння легкових автомобілів масою до 3,5 тонн з причепом. При цьому, маса завантаженого причепа не повинна перевищувати вагу автомобіля.

Якщо ж ви маєте причіп, який у спорядженому стані важить не більше 750 кг. То його можна використовувати в зчепленні з легковим автомобілем маючи категорію прав «В». Перевищення цієї маси в обов’язковому порядку вимагає від водія наявність відповідного рівня водійських прав. При їх відсутності загрожує серйозний штраф до 15 тис. руб.

Як отримати права Be

Отримання прав категорії Be можливо тільки при наявності прав категорії В протягом не менш ніж 1 року. При цьому водій повинен бути старше 19 років. Наявність стажу водіння обумовлено складністю управління та маневрування транспортом оснащеним причепом, а значить, як мінімум потрібен досвід водіння автомобіля без причепа. При отриманні прав не потрібно проходити додаткового серйозного навчання як при отриманні прав категорії «В». Зокрема. немає необхідності повторювати вивчення теорії, а можна буде відразу перейти до практичної частини та складання іспитів

Найскладнішою частиною, є іспит в ході якого, крім міського водіння доведеться виконувати маневрування у складі автопоїзда. Зокрема виконати їзду назад з причепом і здійснити паркування задом з в’їздом в гараж і розворотом під 90 градусів. За уявною простотою вправ, ховаються свої підводні камені і перед здачею іспиту, краще попрактикуватися самостійно, найнявши тренера який може бути при автошколі. Це підвищить шанси здати іспит з першого разу з мінімальними помилками або зовсім без них.

Також варто враховувати, що іспити з категорії Ве проводяться досить нечасто, з урахуванням її малої популярності. В цілому, В залежності від кількості бажаючих в різних містах і школах, здача іспиту проводитися 1 раз на тиждень або 2 рази в місяць. Будьте готові до того, що доведеться почекати. Прискорити отримання прав можна наступним чином:

  • Самостійно провести моніторинг і вибрати МРЕВ, де будуть проводитися найближчі за часом іспити на категорію Ве;
  • Открепиться від МРЕВ при автошколі, до якого Ви були спочатку приписані і подати документи у нове МРЕВ;
  • Отримати необхідні печатки та підтвердження допуску до іспитів;
  • Пройти екзаменаційну перевірку.

Таке рішення передбачає додаткову витрату часу і буде актуально у випадку, якщо права потрібні в терміновому порядку.

Читайте також: Що таке категорія В1 і які машини вона дозволяє водити.

Кому підійдуть права категорії Ве

На практиці, права категорії Be можуть знадобитися в наступному випадку:

  • Ви використовуєте причіп для перевезення мисливської, туристичного спорядження;
  • Використовується спеціальний лодочный прицеп для перевезення компактного судна з жорстким корпусом;
  • Причіп використовується для доставки будівельних матеріалів, пиломатеріалів і т. д.;
  • Ви використовуєте автомобіль для перевезення житлового трейлера для відпочинку на природі.

Якщо ж Ви використовуєте невеликий причіп для рідкісної перевезення врожаю з дачі чи інших потреб та його маса не перевищує 750 кг у спорядженому стані то цілком можна обійтися посвідченням класу B і претензій з боку співробітників дорожньої інспекції виникнути не повинно.

Таким чином, необхідність у правах категорії Be може виникнути у людей, що займаються полюванням, риболовлею, професійним кемпінгом, будівельним справою. Найбільшим попитом такі посвідчення користуються серед любителів заміського відпочинку з використанням автодач, фургонів на колесах та інших коштів забезпечують проживання на природі.

Читайте також: Що таке категорія М у водійських правах і як її отримати.

Чим загрожує відсутність прав потрібної категорії

Відповідно до законодавством РФ водіння транспорту з правами невідповідного типу, обкладається штрафом. В даному випадку мова йде про суму до 15 000 яка може додатково збільшитися при супутніх порушеннях. Зокрема, мова може йти про конфіскацію транспорту та причепа до винесення відповідного рішення. Таким чином, порушення законодавства з даного аспекту може мати серйозні наслідки для водія.

Схожі статті




  • Що таке СТС автомобіля



  • Категорія В1: які машини можна водити



  • Категорія С1: які машини можна водити



  • КАСКО та ОСАЦВ: в чому різниця

Один коментар

  • 07.10.2018


    Антон Галкін

    Автор не розуміє, про що пише. Автор, коментувати закони у сфері дорожнього руху — це не твоє. Категорія «B» дає право керувати будь-ЯКИМИ автомобілями з РММ не більше 3,5 т і кількістю сидячих місць для пасажирів не більше 8, будь це хоч легковий автомобіль, хоч автобус, хоч вантажний автомобіль, хоч навіть сідельний тягач. Категорія «C» також дає право керувати будь-ЯКИМИ автомобілями, але з РММ понад 3,5 т. І автомобіль категорії «C» може бути не тільки вантажним, але і навіть легковим — подивися в інтернеті «Hummer H2». Якщо він американської збірки, то його разрешенка становить 3,9 т, відповідно, підпадає під категорію «C», але він ЛЕГКОВИЙ! Перестань плутати категорію ТЗ з типом ТЗ в купу і не вводь в оману наших водіїв — дурнів і без тебе повно, які нічого не знають і складають свої закони і свої правила на дорозі.

    Відповісти