Категорія В1: які машини можна водити

886

Нинішнє різноманіття транспортних засобів нарешті знайшло своє відображення в російському законодавстві. У 2016 році у нас з’явилося кілька нових категорій для керування ТЗ – зокрема, категорія В1. Однак далеко не всі водії встигли дізнатися в подробицях про впроваджені новації. Що ж змінилося в старій категорії В, які машини можна водити з категорією В, і навіщо вона взагалі потрібна? Давайте розбиратися разом що це таке.

Зміст

  • Категорія В1 у водійських правах: що це?
  • Машини, які можна водити з категорією B1
  • Як відкрити категорію В1 у водійських правах?

Категорія В1 у водійських правах: що це?

Насправді все дуже просто: стара, звична категорія тепер обзавелася додатковими підкатегоріями:

  • власне категорія В – дозволяє керування легковою машиною вагою до 3,5 тонни, в якій можуть їхати до 8-ми пасажирів;
    • підкатегорія ВЕ – дозволяє керування легковою машиною вагою до 3,5 тонни, до якої прикріплений причіп вагою до 0,75 тонни, а в салоні можуть їхати не більш як 8 пасажирів;
    • підкатегорія В1 – дозволяє керування трициклом або квадрициклом, на якому стоїть двигун об’ємом більше 50 кубічних сантиметрів і вагою менше 0,55 тонни.

Як виглядає категорія В1 у водійському посвідченні

Якщо ваш трицикл або квадрицикл володіє більш низькими характеристиками, то він відповідає вимогам, що пред’являються до мопедів. У цьому випадку для його управління знадобиться відкривати категорію М, а не В1.

Також потрібно відзначити, що якщо ви відкриваєте категорії В1 , то у її 12-й графі у вас може бути проставлена відмітка: букви AS або MS. Що це означає?

  • AS, або Automotive Steering, означає можливість керування ТЗ, яке оснащене автомобільним кермом. Крім того, відмітка передбачає наявність у вашому квадрицикле або трициклі цього автомобільного сидіння, а не мотоциклетного сідла.
  • MS, або Motorcycle Steering, означає управління квадрициклом або трициклом, в якому замість автомобільного керма встановлений мотоциклетний кермо і мотоциклетний ж сідло замість сидіння.

Машини, які можна водити з категорією B1

Отже, водійські права для підкатегорії В1 необхідні для управління квадрициклами і трициклами. Це досить екзотичні для нашої країни автомобілі, хоча їх кількість на дорогах Росії в останні роки, безумовно, збільшилась.

  • Трицикл, який необхідно зареєструвати в ДАІ і отримати права на водіння, являє собою триколісний мототранспорт, оснащений двигуном з об’ємом камери не менше 50 кубічних сантиметрів. Втім, це може бути і електричний трицикл.

Як може виглядати трицикл

  • Квадрицикл – це чотириколісний мототранспорт, двигун якого розвиває потужність до 20 кінських сил, і який підлягає реєстрації в ГИБДД. Якщо на ньому замість ДВС встановлено електродвигун, то його потужність не повинна перевищувати 15 КВт. Маса квадрицикла повинна бути не більше 400 кг (до 550 кг, якщо квадрицикл призначений для перевезення вантажів), а швидкість пересування може перевищувати 25 км/ч.

Як може виглядати квадрицикл

Нерідко квадрициклы в нашій країні плутають з квадроциклами. Між тим, різниця є: квадроцикли – це позашляхові легкі мотосредства без кабіни, на яких не дозволяється їздити по дорогах загального користування. КвадрИцикл ж цілком може мати кабіну, і спеціально призначений для руху по автомобільних дорогах: фактично це або мотоколяска, або мікроавтомобіль.

Як відкрити категорію В1 у водійських правах?

Для відкриття підкатегорії В1 не потрібно здавати ніяких спеціальних іспитів. Вона присвоюється водіям, які пройшли повноцінне навчання і здали екзамени:

  • по категорії В – одночасно присвоюється підкатегорія В1 з позначкою AS;
  • по категорії А – одночасно присвоюється підкатегорія В1 з позначкою MS.

Якщо ви є досвідченим водієм і відновлюєте свої діючі в даний час водійські права внаслідок їх втрати, то підкатегорію В1 вам відкриють автоматично, без іспитів, при отриманні дубліката посвідчення. Відмітка про відкриття підкатегорії В1 проставляється на зворотному боці бланка.

Якщо ж вам необхідно отримати посвідчення категорії В1, то доведеться проходити навчання та скласти іспит або на категорію В, або на категорії А, в залежності від того, яким ТЗ ви збираєтеся керувати. Одночасно з категорією В або А вам відкриють підкатегорію В1, про що буде свідчити запис в новенькому водійському посвідченні.

Схожі статті




  • Що таке СТС автомобіля



  • Категорія С1: які машини можна водити



  • КАСКО та ОСАЦВ: в чому різниця



  • Що таке Трейд-ін автомобіля

3 коментаря

  • 19.06.2018


    выап

    підкатегорія ВЕ – дозволяє керування легковою машиною вагою до 3,5 тонни, до якої прикріплений причіп вагою ПОНАД!!!! 0,75 тонн

    Відповісти

  • 04.07.2018


    Сергій

    Знову плутаєте народ!!! підкатегорія ВЕ — Дозволяє керування легковою машиною вагою до 3,5 тн сидячих місць 8 чоловік з водієм, до якої причеплений причіп вагою 3,5 тн

    Відповісти

    • 16.07.2018


      Валера

      Та ні, це ви плутаєте народ, так як ВЕ дозволяє управляти автомобілем до 3,5 тонн з причепом понад 0,75 тонн, а не 3,5 тонни причіп

      Відповісти