Коли і як міняти ремінь ГРМ

810

Приводні ремені — найбільш вразлива частина двигуна внутрішнього згоряння. За ті роки, що пройшли з часів складання першого серійного автомобіля, ремінна передача змінилася мало. Хіба що матеріал став краще: спочатку у складі силових агрегатів використовували каучукові вироби, які розтягувалися в жарку пору року і ставали «дерев’яними» на морозі. Сучасний полімерний матеріал позбавлений чутливості до перепадів температури і витримує велику силу тертя, але навіть він не ідеальний і з часом виходить з ладу. Щоб не встати взимку на лісовій дорозі і не потрапити на дорогий ремонт, необхідно точно знати, коли міняти ремінь ГРМ.

Зміст

  • Газорозподільний механізм
  • Ознаки несправності ременя ГРМ
  • Коли міняти ремінь ГРМ
  • Відео про ремені ГРМ і його заміни
  • Як поміняти ремінь ГРМ на ВАЗ 2109

Газорозподільний механізм

Як може виглядати газорозподільний механізм.

Газорозподільний механізм необхідний для того, щоб в циліндр двигуна вчасно надходило паливо і виходили відпрацьовані гази. Основою механізму служить розподільний вал. Крутний момент передається від колінчастого вала на розподільчий через ремінь. Виступи валу натискають на коромисла тарілчастих клапанів, відкриваючи шлях для бензину або дизельного палива. Після того, як робочий хід завершується, в циліндрі залишається непотрібний газ, який виводиться через випускний клапан.

Газорозподільна система — точний механізм, і найменший зсув ременя може призвести до перевитрати палива. Це найменше зло, яке може трапитися з двигуном. Є симптоми страшніше, наприклад, фатальне падіння потужності і перегрів мотора. В особливо безнадійних випадках, коли ремінь ГРМ обривається, або прокручується, поршень з силою вдаряє в не вчасно відкрився клапан, згинаючи його, і сам отримує пробоїну. Про подальший рух не може бути й мови, водієві знадобиться міняти поршневу систему і клапани. Але щоб виконати ремонт, потрібно ще дотягнути автомобіль до будинку. Як позбутися від подібних неприємностей? Потрібно вчасно міняти ремінь ГРМ і стежити за станом газорозподільного механізму в цілому.

Ознаки несправності ременя ГРМ

Що трапляється, якщо вчасно не поміняти ремінь ГРМ.

Існують ознаки, при появі яких слід серйозно задуматися про необхідність зняття кришки ременя ГРМ. Візуальний огляд дозволить з високою часткою об’єктивності оцінити стан деталі. А поки розглянемо основні ознаки несправності:

  • поява стороннього шуму з-під кожуха ГРМ при роботі двигуна;
  • складності при запуску двигуна;
  • висока вібрація силового агрегату під час роботи;
  • чорний колір вихлопу.

Якщо виявлено хоча б одну ознаку, треба терміново знімати кожух і дивитися на зовнішній стан ременя. Помітили, що на поверхні є тріщини, частина зубів відвалилася, і ремінь провисає? Значить прийшов час міняти ремінь ГРМ. Принагідно слід звернути увагу на натягувач. Старий ролик може заклинити в самий відповідальний момент і тоді навіть справний ремінь не допоможе уникнути капітального ремонту двигуна. Не потрібно економити, краще відразу міняти весь комплект: ремінь і натяжитель.

Читайте також: Що таке ПНВТ в дизельному двигуні автомобіля.

Коли міняти ремінь ГРМ

Погнуті клапани — наслідки обриву ременя.

Якщо вас цікавить, коли міняти ремінь ГРМ, то зазвичай це роблять після 60-70 тисяч кілометрів пробігу. Саме такий орієнтовний ресурс ременя газорозподільного механізму. Але це в ідеалі, коли виріб куплено і встановлено водієм самостійно. Є підводні камені, скорочують ресурс на порядок. Розповімо про них докладніше.

  • Оригінал і неоригінал. Так уже повелося, що оригінальні деталі, що випускаються заводом-виробником автомобілів, набагато надійніше замінників. Купуючи неоригінальне виріб, водієві потрібно поділити ресурс експлуатації на 2. Це заощадить нерви і гроші. Але у цього правила є винятки. Існують виробники, що створюють ремені, які за якістю перевершують «рідні» запчастини.
  • Нова і стара машина. З новим автомобілем все зрозуміло: пробіг, зазначений на спідометрі, надає правдиву інформацію. Але що, якщо машина куплена з рук? В цьому випадку марно питати у попереднього власника про те, коли був встановлений ремінь ГРМ, адже отримана інформація може бути необ’єктивною. Після придбання уживаного автомобіля краще купити ремонтний комплект газорозподільного механізму і оперативно поміняти ремінь ГРМ і інші компоненти.

Читайте також: Що таке ГБЦ, як вона влаштована і як працює.

Відео про ремені ГРМ і його заміни

Читайте також: Що таке ДМРВ на автомобілі і які функції воно виконує.

Як поміняти ремінь ГРМ на ВАЗ 2109

Після того, як ресурс ременя вироблений, а на його поверхні з’явилися мікротріщини, слід приступити до заміни деталі. Розглянемо цей процес на прикладі вітчизняного автомобіля ВАЗ 2109. Перед початком ремонту потрібно зняти кожух, що закриває ремінь. Він тримається на трьох болтах, тому процедура не потребує навичок досвідченого автомеханіка.

Після того, як кожух знятий, потрібно звільнити шків, це можна зробити тільки після зняття генераторного ременя. Відкручуємо верхній стопорний болт і прибираємо ослаблих ремінь. Наступним кроком стане установка колінчастого валу в правильне положення за допомогою позначок, нанесених на маховик і корпус кришки зчеплення. Для цього дивимося в спеціальне віконечко. Коли мітки поєднані, пора переходити до наступного кроку.

Дивимося на мітку, розташовану на шестірні газорозподільного механізму. Вона повинна збігатися з міткою, нанесеної на залізний кожух.

Якщо обидві мітки: на маховику колінчастого валу і на шестерні ГРМ збіглися, значить клапани не погнулися і поршнева система в порядку. Приступаємо до зняття ременя. Для цього послаблюємо натягувач, звільняючи ремінь, якою легко зніметься з шестерні. Залишиться тільки поміняти натяжний ролик і встановити новий ремінь, не забуваючи про мітках. Колінвал і распредвал не повинні зрушити при натягу.

Своєчасна заміна ременя ГРМ дозволить не тільки заощадити на дрібному ремонті, але і запобіжить серйозні поломки. Управління автомобілем повинно приносити задоволення, а не розладу. З цього щоб звести ризик обриву ременя до нуля, слід частіше заглядати під кожух газорозподільної системи.

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда



  • Ознаки несправності ДМРВ