Коробка передач АМТ: що це таке?

346

Суперечки між прихильниками механічних і автоматичних коробок передач не вщухають вже кілька десятків років. У кожного з цих двох видів трансмісії є як свої переваги, так і певні недоліки.

Але в останні роки з’явилася КПП здатна об’єднати основні переваги автоматичною і механічною коробок передач. Це коробка АМТ, також відома під назвою «робот» або роботизована коробка передач. У цій статті ми розповімо про те, що таке коробка передач АМТ, як вона влаштована і які в неї переваги і недоліки.

Зміст

  • Як влаштована коробка АМТ
  • Плюси і мінуси коробки АМТ
  • Відео про коробці АМТ

Як влаштована коробка АМТ

Роботизована коробка DSG в розрізі

Почати слід з того, що абревіатура АМТ розшифровується, як автоматично-механічна трансмісія. І це вже в загальних рисах пояснює ідею цієї коробки.

За її основу взято механічна трансмісія, але перемикання самих передач, а також управління зчепленням здійснюється за допомогою електроніки та спеціальних приводів. Саме з цього дану коробку називають також роботизованою або ж просто роботом.

В АМТ існує два види керуючих приводів:

  • електричні;
  • гідравлічні;

Роботизовані коробки передач від різних виробників мають досить серйозні відмінності, але в найбільш загальному вигляді їх будова можна описати так:

  • звичайна механічна коробка передач;
  • керуючі приводи і супутні вузли.
  • електронний блок управління трансмісією.

За рівнем зручності і простоти керування автомобілем, роботизована трансмісія не поступається автоматичній коробці передач, а по надійності, економічності і іншим експлуатаційним характеристикам наближається до перевіреної часом механіці, а в деяких випадках і перевершує її.

Для ефективного та своєчасного перемикання передач електроніка коробки АМТ використовує дані безлічі датчиків і систем, які встановлені в більшості сучасних авто. Це і датчик обертання коленвала і системи ABS і ESP і безліч інших електронних приладів і систем. В цілому, коробка робот стала дуже гідним втіленням всього самого кращого в області управління трансмісією. І тим не менш, як і у практично будь-якого інженерного рішення у такий коробки передач є свої переваги і на жаль, свої недоліки.

Плюси і мінуси коробки АМТ

Коробка передач АМТ базується на класичній механічної трансмісії. А тому, що вона дозволяє досягати тих же показників надійності, економії палива та невибагливості в експлуатації. У той же час, необхідність вичавлювати педаль зчеплення та й просто перемикати передачі в автомобілях, оснащених роботизованою трансмісією, відсутня. Хоча, справедливості заради, слід сказати, що ручний режим перемикання передач в роботизованих коробках, як правило, немає.

Завдяки оптимізації алгоритму управління, в таких коробках вдається продовжити термін служби зчеплення до вражаючих сорока відсотків від середнього терміну експлуатації. Економія по витраті палива в порівнянні з класичною коробкою автоматом, при інших рівних умовах може досягати тридцяти відсотків. Сама роботизована трансмісія по надійності і потреби в мастильних матеріалах та інших расходниках наближається знову-таки до механічних коробок передач. Здавалося б, ось воно ідеальне рішення для більшості легкових, принаймні, автомобілів. Але, є в коробки передач АМТ і свої досить вагомі мінуси.

В першу чергу, будучи більш складною, в тому числі, у виготовленні, коробка передач АМТ має більш високу собівартість. А крім того, ремонтувати подібний агрегат, так само важче за все тією ж, більш високої складності.

Ще одним серйозним недоліком роботизованої трансмісії до недавнього часу було повільне перемикання передач і як наслідок, ривки, падіння потужності, провали та інші неприємні ефекти. Але в сучасних роботизованих коробках застосовується подвійне зчеплення, що гарантує м’яке і плавне перемикання.

В умовах їзди по місту, особливо при наявності пробок на дорогах, власники роботизованих коробок змушені переходити на ручний режим перемикання передач. В іншому випадку, сильно зношується зчеплення і суттєво наближається час зовсім недешевої заміни диска. Так само в ряді випадків можуть виникати проблеми при їзді під гірку і інші неприємності.

Умовно, до недоліків роботизованих коробок передач можна віднести труднощі з їх перепрограмуванням. Але з цим впорається будь, хороший спеціаліст по автомобільній електроніці, правда модернізувати програмні компоненти сучасного авто, краще після закінчення гарантійного терміну, інакше ви можете втратити гарантії. Ось в принципі і всі недоліки роботизованої коробки передач, принаймні, недоліки більш або менш глобальні.

Читайте також: Чим відрізняється варіатор від автомата і що краще.

Відео про коробці АМТ

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового