Літієва змазка: застосування в автомобілі

469

Автомобіль включає в себе десятки вузлів, в яких взаємодіють рухомі деталі, зроблені з металів або їх сплавів. І в кожному такому вузлі виникають великі сили тертя, зумовлені значними швидкостями обертання та високими механічними навантаженнями.

Для нейтралізації негативних наслідків тертя необхідно використовувати ефективні мастила. Серед усіх видів змащувальний матеріалів в автомобілі найчастіше застосовують літієві мастила. Про них ми і розповімо в цьому матеріалі.

Зміст

  • Літієва змазка: що це таке?
  • Характеристики літієвих мастил
  • Застосування літієвих мастил в автомобілі

Літієва змазка: що це таке?

Літієві мастила – в’язкі гелевидні субстанції, що містять у своєму складі літій. Такі мастила з’явилися в сорокових роках минулого століття і в даний час являють собою доопрацьовані майже до ідеалу багатоцільові антифрикційні мастильні речовини, що виробляються як в Росії, так і за її межами, шляхом збагачення простих нафтових масел літієвим милом.

За зовнішнім виглядом різні види літієвих мастил можуть відрізнятися як за кольором (від блідо-жовтого до темно-коричневого), так і за ступенем в’язкості, що визначає специфіку кожної конкретної мастила.

Популярні у сучасних автомобілістів літієві мастила знаходять широке застосування і в інших областях:

  • радіотехнічні прилади;
  • авіаційне обладнання;
  • вимірювальні механізми високої точності;
  • машини і механізми, що підлягають консервації, у тому числі важка індустріальна та військова техніка;
  • робототехніка.
  • різноманітні вузли, в яких протікають процеси тертя, кочення, ковзання;

Читайте також: Застосування графитной мастила в автомобілі.

Характеристики літієвих мастил

Літієві мастила характеризуються наступними експлуатаційними властивостями:

  • Термостійкість. Літієві мастила можуть успішно застосовуватися в самих суворих кліматичних умовах, починаючи від морозних північних широт, в яких температура повітря опускається до мінус 60 °С, гарячих цехів, у яких механізми повинні витримувати температуру понад 100 °С.
  • В’язкість. Литолы оптимальним способом обволікають поверхні металевих деталей, захищаючи їх від впливу несприятливих факторів агресивного середовища. Дана властивість литийсодержащие емульсії зберігають як при низьких, так і при високих температурах.
  • Хімічна стійкість. Спеціальні присадки дозволяють захищати металеві деталі від окислення повітрям і водою. У той же час, окремі види литолов, можуть несприятливо вплинути на пластикові або алюмінієві елементи, що може обмежити область їх застосування тільки металевими (не алюмінієвими) вузлами.
  • Простота очищення деталей. Більшість літієвих мастил легко змивається звичайною водою, що спрощує та здешевлює процедуру очищення деталей.
  • Здатність до відновлення. Літієва змазка може відновлювати молекулярні зв’язки на поверхні тертьових деталей, що є основною умовою відновлення їх працездатності, профілактики руйнування і продовження терміну служби.

Читайте також: Двигун їсть масло: чому і що робити?

Застосування літієвих мастил в автомобілі

Основне призначення автомобільних антифрикційних мастил – не просто зниження тертя, а підвищення працездатності автомобіля, продовження його життєвого циклу. Термін служби рухомих металевих деталей легко досягається шляхом своєчасного догляду за ними, який укладається очищення і змащення. Для нормальної роботи автомобіля (особливо в післягарантійний період) необхідно регулярно перевіряти рівень мастила у всіх вузлах і своєчасно замінювати її при виявленні нестачі або згущення.

Тривожними сигналами про необхідність застосування змащення є нехарактерні для нормально працюючих механізмів сторонні звуки: скрипи, стуки, дзижчання і ін Крім того, профілактична обробка металевих деталей машини рекомендується не тільки при її консервації, але й при тривалому зберіганні без експлуатації (наприклад, на час відпустки, відрядження, вахти тощо).

При цьому літієві мастила необхідно застосовувати строго за призначенням, так як для різних вузлів автомобіля потрібні різні їх склади:

  • Для ШРУСов застосовуються літієві мастила з додаванням дисульфіду молібдену. Такі мастила добре оберігають механізми, в яких мають місце високі швидкості обертання, як від механічних впливів, так і від короткочасного нагрівання до 130 – 150°С.
  • Для змащення тросів, різьбових з’єднань, ланцюгів та інших тертьових деталей успішно застосовується літієва змазка з додаванням тефлону. Цей вид мастильних матеріалів має особливо високу стійкість до зовнішніх агресивних факторів (перепади температур, вологість, забрудненість і запиленість), що сприяє надійному захисту відкритих деталей від корозії і окислення.
  • Для захисту важкодоступних вузлів автомобіля, що працюють під високим механічним тиском, застосовують комплексні мастила з вмістом кондиціонера металу. Такі мастила можуть довгостроково виконувати свої функції, без необхідності їх періодичної заміни.
  • Для всіх інших вузлів і деталей машин можуть застосовуватися універсальні літієві мастила, що мають збалансовані універсальні якості (ефект відштовхування води, гарну липкість, широкий температурний діапазон, стійкість до зовнішніх несприятливих впливів).

Схожі статті




  • Секретки на диски



  • Як часто міняти масло в двигуні



  • Як правильно зберігати шини



  • Як зменшити витрату бензину

Один коментар

  • 16.01.2018


    Петро

    Стаття досить-таки цікава. Я сам використовую літієві мастила EFELE для свого автомобіля (у мене легковик) і для службового КАМАЗа теж. За якістю ці мастила взагалі не поступаються самим розкрученим брендам, а стоять літієві мастила EFELE зовсім недорого. Серед них є і літієва змазка з дисульфідом молібдену EFELE MG-212, і морозостійкі мастила EFELE SG-311 і EFELE MG-214, а також інші.

    Відповісти