Машина глохне на холостих обертах

251

Несподівана зупинка двигуна в режимі холостого ходу явище, яке недосвідченими автомобілістами приписується виключно продукції радянського, а потім і російського автопрому, ну і автопрому колишніх республік СРСР. Тим не менш, ця неприємність зустрічається і на іномарках, причому, навіть на люксових автомобілях.

Давайте розглянемо основні причини, які можуть призводити до того, що машина глохне на холостих обертах. І хоча, карбюраторні автомобілі ще зустрічаються на наших дорогах, причому, досить часто, все ж в основному будуть розглядатися інжекторні автомобілі і їх поломки, що призводять до такого ефекту.

Зміст

  • Проблеми з датчиками та іншої электронникой
  • Проблеми з електрикою
  • Механічні проблеми

Проблеми з датчиками та іншої электронникой

Як не дивно, найчастіше мимовільна зупинка двигуна в режимі холостих обертів, пов’язана з різними електронними компонентами автомобіля. В першу чергу слід перевіряти, звичайно ж датчик холостого ходу. Іноді його називають регулятором холостого ходу (РХХ), і часто плутають з датчиком положення дросельної заслінки (ДПДЗ).

Власне регулятор холостого ходу, як раз і покликаний забезпечувати роботу двигуна в режимі холостих обертів, коли дросельна заслінка повністю закрита. Для цього існує спеціальний, Байпасний канал. Ось цей-то канал і відкриває РХХ. Байпасний канал дозволяє повітрю надходити в двигун в обхід дроселя. Відповідно якщо регулятор холостого ходу не спрацьовує, повітря в мотор не надходить і двигун глохне. РХХ можна замінити, але навіть якщо ви правильно встановили прилад з витримкою потрібного відстані, він потребує калібрування. Для цього, потрібно включити запалювання на тридцять – сорок секунд і почекати, поки електроніка автомобіля откалибрует новий датчик.

Власне причиною виникнення проблем з двигуном на холостих обертах і не тільки, може стати і ДПТЗ – датчик положення дросельної заслінки. Якщо цей датчик дає неправильну інформацію про положення дроселя, РХХ може взагалі не відпрацьовувати. Часто, але не завжди, при виході з ладу датчика положення дросельної заслінки загоряється індикатор Check Engine. Таке поєднання дозволяє правильно визначити причину, по якій двигун глохне на холостих обертах.

Окрім двох описаних вище пристроїв, проблеми на холостому ходу можуть викликати:

  • датчик масової витрати повітря;
  • датчик положення коленвала;
  • електронний блок керування двигуном;

Проблеми з електрикою

Часто причиною того, що мотор відмовляється працювати в режимі холостих обертів, є неправильно відрегульований кут запалювання. Правда, проблеми в цьому разі спостерігаються у всіх діапазонах роботи двигуна. Все що потрібно для усунення неполадки, це правильно виставити запалювання і все.

Свічки, які регулярно заливає бензином, або ж просто відпрацювали свій ресурс, також можуть стати причиною того, що мотор глухне на холостому ходу. Крім цього слід перевірити розподільник запалювання, проводку і стан акумулятора. Особливо, якщо машина троїть, мотор працює грубо, ривками і провалами.

Ну а про стан акумулятора, вам детально розповість стартер, особливо на холодному двигуні. Більшість проблем електричного характеру діагностуються і усуваються легко і без серйозних вкладень.

Читайте також: Чому машина глохне при натисканні на газ або при гальмуванні.

Механічні проблеми

Наступна група поломок і несправностей відноситься до механічної складової системи автомобіля. Приміром, дросельна заслінка. Якщо вона засмітилася, машина цілком може глухнути на холостому ходу. Слід зазначити, що засмічення дроселя проявляється в тому, що машина починає гірше реагувати на натискання педалі газу. В цьому випадку дросель знімають і гарненько промивають рідиною для чищення карбюраторів.

Так само часом машина глохне на холостих обертах, якщо є порушення в вакуумних лініях паливної системи. Але тут вже без хорошого спеціаліста з ремонту автомобілів, вам не обійтися.

Засмітився інжектор або карбюратор в числі іншого так само здатні призводити до того, що машина глухне на холостому ходу. Не зайвим буде і перевірка паливного і повітряного фільтра, а так само паливного насоса.

У холодну пору року, проблеми з запуском дизельних автомобілів пов’язані з кристалізацією солярки при низьких температурах.

Ще однією, досить підступною і не особливо впадає в очі проблемою, може стати клапан EGR. Система рециркуляції відпрацьованих газів, взагалі штука дуже суперечлива. Відразу і не скажеш більше від неї користі чи, навпаки, шкоди. Так чи інакше, але несправний клапан EGR з успіхом буде глушити двигун вашого автомобіля саме в режимі холостого ходу.

Читайте також: Машина заводиться і відразу глухне.

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда