Одометр автомобіля: що це таке

554

Приладову панель сучасного автомобіля, звичайно не можна порівняти з панеллю приладів літака, тим не менш, вона може поставити в глухий кут не досвідченого водія. Спідометр, тахометр, одометр і інші прилади та індикатори, безумовно, потрібні і важливі, все ж потребують роз’яснення своїх функцій і свого призначення. У цій статті ми поговоримо про те, що таке одометр автомобіля, якими вони бувають, а так само скажемо пару слів про те, як і навіщо спотворюють показання цих приладів.

Зміст

  • Що вимірює одометр
  • Як працює одометр на автомобілі
  • Відео про перевірку показань одометра
  • Навіщо і як відмотують одометри

Що вимірює одометр

Електронний одометр на приладовій панелі. Внизу загальний пробіг, вгорі добовий пробіг, праворуч-кнопка для скидання добового пробігу.

Якщо спідометр вимірює швидкість, з якою рухається в даний момент автомобіль, то одометр показує кількість кілометрів, що проїхала машина. У перекладі з грецької, тдв – дорога, а метр, відповідно вимірювати. Ось в результаті ми отримуємо, такий собі «дорогомер».

Одометр вважає пройдені кілометри на підставі підрахунку кількості обертів колеса. Зазвичай у цього приладу є два види показань. Загальний пробіг автомобіля, тут вважається кожен пройдений кілометр авто з моменту сходження його з конвеєра, а також, так званий, добовий пробіг. Добовим він називається вельми умовно. По суті ж ви натискаєте кнопку, обнуляєте свідчення цієї шкали, після чого можете подивитися кілометраж якогось відрізка шляху, який ви проїхали за будь-який час. Ну а добовим цей показник називають зазвичай таксисти, от від них і пішла ця назва.

Читайте також: Що таке круїз контроль та клімат контроль в автомобілі

Як працює одометр на автомобілі

Як виглядає механічний одометр на приладовій панелі

Існує всього три види одометрів:

  • механічний;
  • електронно-механічний;
  • електронний;

Механічні одометри більш ніж прості. Є трос, який з’єднується з вихідним валом коробки передач, є механічний лічильник з кількома, як правило, п’ятьма барабанами, на які через спеціальний механізм передається обертання троса. На барабанах нанесено цифри, з яких і складаються показання одометра.

В електронно-механічних одометрах, обертання троса фіксується за допомогою електронного лічильника. Ну а в суто електронних одометрах трос взагалі відсутня. Замість цього для підрахунку відстані використовують показання датчиків Холла або інших електронних компонентів. При цьому в разі електронного показання одометра фіксуються бортовим комп’ютером машини. Такі системи вважаються найбільш точними і надійними, але навіть у них допускається похибка вимірювання в цілих п’ять відсотків.

Як виглядає електронний одометр на приладовій панелі

Причини спотворення показань одометра можуть бути різними. Наприклад, це пробуксовування коліс, коли вони обертаються, але машина стоїть на місці. І хоча такі моменти становлять мізерну частину від загальної роботи авто, при великих значеннях пробігу, вони можуть вносити свою лепту в спотворення показань одометра.

Ще одна причина неточності в показаннях таких приладів, це шини з радіусом відмінним від того, на який розрахований одометр.

Ну і найважливішою, мабуть, причиною спотворень показників пробігу машини, можуть бути навмисні корекції показань одометра, про них ми і поговоримо.

Відео про перевірку показань одометра

Читайте також: Як перевірити скручений пробіг авто чи ні.

Навіщо і як відмотують одометри

Причинами для свідомих корекцій показань одометра можуть стати:

  • бажання зменшити реальний пробіг автомобіля;
  • спроби приховати не цільове використання машини;
  • усунення деяких складнощів з документальним оформленням службового автопарку;

Як ми можемо побачити, причини в основному не дуже правильні й порядні. Якщо зменшити цифру реального пробігу, автомобіль можна продати його дорожче. Якщо відмотати одометр до визначених показників, можна приховати той факт, що машина їздила і часом їздила багато, коли вона повинна спокійно стояти в гаражі.

Тим не менш, сьогодні офіційно випускається обладнання, яке дозволяє коригувати показники навіть для електронних одометрів, що без спеціальних навичок і знань, завдання дуже непросте. Більш того, у ряді країн Європи за подібні маніпуляції покладається тюремний термін і досить значний, як для таких витівок.

Найпростіше, з технічної точки зору відмотати механічний одометр. Трос знімається з вала, чіпляється до дриля або іншого подібного електроінструменту, після чого якийсь час обертається в потрібну сторону. Але, далеко не всі навіть механічні одометри дозволяють так просто відмотувати себе. Тоді доводиться знімати сам лічильник і виробляти більш складні маніпуляції з ним.

Що стосується електронних одометрів, яких сьогодні більшість, то вони отматываются за допомогою спеціальних пристроїв та програмних засобів, які вносять змінені дані в пам’ять бортового комп’ютера автомобіля. У ряді випадків доводиться перепрограмувати один або кілька бортових контролерів, адже свідчення магнітних датчиків швидкості обертання колеса, передаються не тільки на одометр.

Потрібно відзначити, що змінені показання одометра не тільки вводять в оману або потенційного покупця, або особу, яка здійснює контроль використання машини, вони можуть бути перешкодою для своєчасного проходження машиною, технічного обслуговування або навіть правильної діагностики тих або інших неполадок. Тому, в переважній більшості випадків, такі корекції, це по суті, шахрайство.

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового