Ознаки несправності бензонасоса

464

Бензонасос, це найважливіший вузол, який відповідає за подачу пального в систему і підтримання необхідного тиску палива. Що відбувається, коли ламається бензонасос, які ознаки несправності бензонасоса і на що слід звертати увагу в таких ситуаціях, про все це розповість даний матеріал.

Зміст

  • Два види бензонасосів
  • Симптоми несправності бензонасоса
  • Як визначити несправність бензонасоса
  • Профілактика несправностей бензонасоса
  • Відео на тему

Два види бензонасосів

У старих, ще карбюраторних автомобілях, як правило, застосовувався механічний бензонасос, але поступово його витіснив електричний аналог. І сьогодні авто з механічним бензиновим насосом зустрічаються вкрай рідко.

Розташований бензонасос в паливному баку і його основне завдання організувати подачу бензину з бака в паливну систему автомобіля. Мало того, багато в чому, саме цей насос відповідальний за підтримання потрібного тиску, багато в чому, але не в усьому.

Симптоми несправності бензонасоса

Бензонасос на ВАЗ

Власне це швидше дві стадії однієї і тієї ж несправності, хоча буває, що збої в роботі бензонасоса не ведуть до його повної відмови. Особливо, коли ці збої викликані якимись сторонніми факторами. І так, бензонасос або просто збоїть, або взагалі не працює. Ось це і є всі його поломки. Інша справа, що існує безліч поломок інших елементів, які за своєю симптоматикою дуже схожі з поломками бензонасоса.

Що стосується ознак несправності бензонасоса, то їх може бути дуже багато, і як вже говорилося, вони можуть співпадати із симптомами неполадок в інших вузлах і системах авто. Тому, ми опишемо, лише найпоширеніші і найбільш характерні з таких симптомів.

  • автомобіль не заводиться або часто глохне;
  • двигун троїть;
  • сторонні шуми в роботі двигуна;
  • падіння потужності двигуна;
  • відсутність характерного шуму при роботі бензонасоса;

Ознаки вельми красномовні, от тільки не завжди вдається зрозуміти, про що вони говорять. І тут нам не обійтися без методів діагностики паливного насоса.

Читайте також: Машина смикається при розгоні — чому і що робити?.

Як визначити несправність бензонасоса

Як би те ні було, але більшість ознак вказують на несправність бензонасоса можуть свідчити про неполадки в інших системах і вузлах машини. Троїть автомобіль – може свічки, може запалювання, може якийсь датчик барахлить. Сторонні шуми в двигуні – взагалі можуть бути викликані різними поломками. Навіть коли мотор глухне відразу ж після запуску, грішити тільки на бензонасос не вийде. Приміром, без показань датчика положення колінвала, ЕБУ може зупинити роботу насоса, що є цілком собі штатної реакцією автомобіля на таку проблему. І навіть зниження тиску в системі, може бути викликано порушеннями герметичності паливних магістралей, поломками перепускного клапана та іншими збоями.

Що можна зробити відразу? В першу чергу, ви можете перевірити роботу бензонасоса перед запуском двигуна. Для цього, відкрийте кришку паливного бака і попросіть кого-небудь включити запалювання, не запускаючи стартер. У перші секунди після включення запалювання, ви повинні почути специфічний шум роботи бензонасоса. Якщо ж він відсутній, найімовірніше, насос доведеться міняти, хоча, можливо, причина відмови в електропостачанні пристрою.

Замір тиску в паливній рампі, це ще один спосіб перевірки бензонасоса. Нормальні показники тиску, як і правильну процедуру установки манометра, треба дивитись у документації до вашого авто.

Найчастіше, в сучасних автомобілях при виході з ладу бензонасоса, проводиться його заміна. Але поспішати з цим не варто. Можливо, причиною збоїв є не сам бензонасос, а наприклад, фільтр грубого очищення, який просто забився. В цьому випадку допоможе банальне очищення цієї сіточки і нічого міняти не знадобиться. Так само варто перевірити проводку, запобіжник, а так само реле бензонасоса, можливо причина відмови пристрою, криється саме тут. Знову-таки, перевірка паливних магістралей, перепускного клапана, а то й самих форсунок, теж буде не зайвою.

Профілактика несправностей бензонасоса

На що звертати увагу, щоб бензонасос ходив, як можна довше? В першу чергу, це якість палива і звичайно ж своєчасна заміна паливного фільтра. Якщо в бензині, який ви заливаєте, будуть міститися різні сторонні включення, це швидше за все, негативно позначиться на стані і терміні служби паливного насоса, і не тільки його. Тому, не варто економити на якості пального, так як подібна економія потім виливається в дуже солідні витрати на ремонт автомобіля.

Стежте за рівнем палива в баку. Справа в тому, що охолоджується бензонасос від того ж самого бензину, який він накачує. Відповідно, якщо палива мало, або ж насос працює вхолосту, він може перегріватися і тому, виходити з ладу. Так само знаючі люди радять чистити бензобак в належний час і не нехтувати цією процедурою. Ось, мабуть і вся профілактика проблем з бензонасосом.

Читайте також: Чому плавають обороти на холостому ходу.

Відео на тему

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда