Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки

702

Всі сучасні автомобілі мають у своїй конструкції багато електротехнічних і електронних пристроїв. З їх допомогою здійснюється контроль і автоматичне налаштування параметрів функціонування різних вузлів, агрегатів і систем. Вони можуть бути дуже складними і дорогими, як, приміром, електронний блок управління двигуном (ЕБУ), так і зовсім простими. Примітно, що багато «дрібниці», вартість яких зовсім невелика, грають на практиці дуже важливу практичну роль. Приміром, якщо виявляються ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки, то якщо залишити їх без уваги, швидкий і дуже дорогий ремонт силового агрегату практично забезпечений.

Зміст

  • За що відповідає датчик положення дросельної заслінки
  • Симптоми несправності датчика положення дросельної заслінки
  • Відео про ознаки несправності ДПДЗ
  • Як перевірити датчик положення дросельної заслінки

За що відповідає датчик положення дросельної заслінки

Така деталь, як датчик положення дросельної заслінки (ДПДЗ) призначена для того, щоб передавати в електронний блок управління двигуном інформацію про те, в якому саме стані в даний конкретний момент часу знаходиться пропускний клапан. По суті, він представляє собою комбінацію постійного і змінного резистора, а його максимальна сумарна опір дорівнює приблизно 8 Ом. ДПДЗ має в своїй конструкції три контакту, причому два з них подається напруга (зазвичай його величина становить близько 5 В), а третій є сигнальним і пов’язаний з відповідним контролером.

Датчик положення дросельної заслінки виробництва GM

Датчик положення дросельної заслінки встановлюється на її корпусі і реагує на обертання осі, коли вона або відкривається або закривається. Відповідно, змінюється і його опір: якщо заслінка повністю відкрита, то напруга на сигнальному контакті становить як мінімум 4 B, а якщо повністю закрита — то максимум 0,7 В. За всіма змінами напруги стежить контролер, в результаті чого регулюється кількість палива, що надходить для формування повітряно-паливної суміші.

Якщо ДПДЗ працює некоректно, то воно буде чи менше, або більше необхідного, що може призвести (і часто дійсно призводить до різних порушень в роботі силового агрегату, а інколи навіть до його виходу з ладу. Слід також сказати, що несправність датчика положення дросельної заслінки досить часто є причиною виникнення проблем з коробкою перемикання передач. Ремонт і двигуна, КПП — це досить витратний захід, так що якщо виявляються ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки, то її потрібно обов’язково перевірити.

Симптоми несправності датчика положення дросельної заслінки

Датчик положення дросельної заслінки в паливній системі грає «сглаживающую» роль, і тому якщо він справний, то автомобіль їде без ривків, плавно, при натисканні на педаль газу демонструє «чуйність». Якщо ж ДПДЗ несправний, то це можна визначити за такими ознаками:

  • Двигун починає погано заводитися;
  • Істотно зростає витрата палива;
  • Автомобіль їде «ривками»;
  • Серйозно зростає кількість обертів двигуна на холостому ходу;
  • Коли автомобіль прискорюється, то це відбувається з деякою затримкою;
  • З впускного колектора лунають «ляскаючі звуки;
  • Двигун глухне на холостому ходу;
  • Лампочка Check Ingine або горить постійно, чи періодично спалахує.

Якщо виявляється хоч один з перерахованих вище ознак, то цілком ймовірно, що ДПДЗ несправний. Як показує практика, в більшості випадків поломка цієї деталі пов’язана з її природним зносом. Справа в тому, що змінний резистор, наявний в конструкції датчика положення дросельної заслінки, має напилений шар основи, який металевий контакт, переміщається по ньому, з часом истирает. Відповідно, ДПДЗ починає видавати неправильні дані.

Досвідчені фахівці стверджують, що самий вірна ознака того, що датчик положення дросельної заслінки несправний — це «плавання» оборотів силового агрегату в режимі холостого ходу. Якщо такі симптоми виявляються, то необхідно звернутися на станцію технічного обслуговування, або ж провести діагностику самостійно.

Читайте також: Коли і як міняти ремінь ГРМ на автомобілі.

Відео про ознаки несправності ДПДЗ

Читайте також: Що таке ДМРВ на автомобілі і які функції воно виконує.

Як перевірити датчик положення дросельної заслінки

Зробити це нескладно, причому з обладнання знадобиться тільки мультиметр або вольтметр. Необхідно повернути ключ у замку запалювання, і виміряти значення напруги між сигнальним контактом і «мінусом». Воно повинно бути не більше 0,7 В. Після цього необхідно повністю відкрити заслінку, і після цього знову провести завмер. Тепер значення має скласти понад 4 Ст.

Як перевірити ДПДЗ з допомогою мультиметра

Далі потрібно повністю включити запалювання і заміряти напругу між сигнальним і будь-яким іншим висновком ДПДЗ. Далі потрібно повільно провернути сектор, спостерігаючи за тим, як відбувається зміна напруги. Воно повинно здійснюватися плавно, без ривків. Якщо вони є, то це симптом того, що датчик положення дросельної заслінки несправний.

На жаль, в силу своєї конструкції та особливостей ушкоджень датчики положення дросельних заслінок відносяться до неремонтопридатних деталей. Тому якщо з’ясовується, що ДПДЗ дійсно несправний, то його необхідно замінити на новий. При цьому рекомендується вибирати не застарілу пленочно-резистивну, а сучасну безконтактну модель. Вона відрізняється тим, що функціонує за принципом магнітного ефекту, складається з таких частин, як магніт, ротор і статор, і не має в своїй конструкції тертьових один про одного деталей.

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності лямбда-зонда



  • Ознаки несправності ДМРВ