Ознаки несправності датчика положення колінвала

530

Серед розсипу, безумовно, важливих і потрібних датчиків в сучасному автомобілі, датчик положення колінчастого валу, або ДПКВ займає особливе місце. Справа в тому, що якщо цей датчик радикально виходить з ладу, то машина просто нікуди не поїде. Чим важливий цей електронний компонент, які функції він виконує, як проявляються ознаки несправності датчика колінвала і що можна зробити для їх усунення, про все це ми зараз і поговоримо.

Зміст

  • Функції ДПКВ та ознаки його неиспраности
  • Як влаштовано і як працює ДПКВ
  • Ремонт та діагностика ДПКВ
  • Підводячи підсумки
  • Відео на тему

Функції ДПКВ та ознаки його неиспраности

Як виглядає ДПКВ

Найважливішою функцією описуваного приладу є синхронізація роботи системи упорскування з системою запалювання. Тобто, синхронізацією, звичайно ж, займається електронний блок управління двигуном, але без показань ДПКВ це завдання не вирішується. Ось чому при відмові датчика положення колінвала мотор просто заглохне. Але це якщо датчик зовсім перестав передавати ЕБУ свої показання, якщо ж трапляється якийсь збій і ця помилка повторюється регулярно – проявляються такі ознаки несправності ДПКВ:

  • необґрунтоване падіння потужності двигуна;
  • плавають обороти на холостому ходу під час руху автомобіля;
  • зростає витрата палива;
  • мотор захлинається при активному натисканні на педаль акселератора;
  • детонація на високих обертах;

Як ви можете побачити, більшість із симптомів несправностей датчика положення колінчастого валу, цілком можуть бути обумовлені іншими поломками і збоями в інших датчиках і системах. Більш того, самі проблеми з ДПКВ досить рідкісні і частіше викликані недбалістю ремонтних робіт, що проводяться в підкапотному просторі, ніж зносом датчика або іншими факторами.

Якщо ж датчик оборотів коленвала взагалі відмовив, мотор затихне, а якщо він зупинений, вже не заведеться. Адже при відсутності показань датчика колінвала, електронний блок управління двигуном подає насосу в баку команду стоп і паливо перестає надходити в систему.

Як влаштовано і як працює ДПКВ

Перед тим, як поговорити про ремонт і діагностиці датчика положення колінвала слід розповісти про те, якими взагалі бувають ці датчики і який принцип роботи подібних пристроїв. І так, існує три основних типи датчиків положення коленвала:

  • магнітно-індукційні;
  • оптичні;
  • датчики Холу;

У магнітному датчику індукується електричний струм, коли через магнітне поле, яким оточений датчик, проходять зуби диска синхронізації. Такий датчик досить простий, а головне він не вимагає для своєї роботи додаткових витрат електроенергії.

В оптичному датчику, зуби синхронизационного диска переривають світловий промінь, проходячи між світлодіодом і сприймають світлочутливим елементом. І тут вже, для роботи датчика потрібен якийсь мінімум електрики, інакше діод просто не буде світити.

Датчики Холу засновані на однойменному ефекті і працюють за принципом перетину змінним магнітним полем диска синхронізації, постійного поля датчика.

На підставі показань ДПКВ визначається положення колінчастого валу, а так само частота його обертання. Завдяки чому, можлива синхронізація роботи двигуна в цілому і подачі палива з системою запалювання зокрема.

Читайте також: Ознаки несправності датчика распредвала.

Ремонт та діагностика ДПКВ

Знайти датчик положення коленвала не дуже складно, хоча, встановлений він у досить незручному місці, поруч з приводним шківом електрогенератора, але його видає довгий провід підключення. В принципі, найчастіше причинами несправностей цього датчика є сторонні предмети і частинки, які потрапляють у проміжок між самим датчиком і диском синхронізації. Ще однією поширеною причиною збоїв в ДПКВ є порушення відстані між диском синхронізації і серцевиною самого датчика. Це відстань в нормі може коливатися від півтора міліметрів до 0,5 міліметра. Ну а регулюється цей зазор за допомогою шайб, які підставляються у посадочне гніздо датчика.

Ну і звичайно ж, причиною відмови ДПКВ може стати обрив проводу або поганий контакт. Слід гарненько оглянути підключення датчика і провід, за допомогою якого ДПКВ з’єднується з електронним блоком управління двигуном. Якщо ж детальний огляд не виявив механічних або інших ушкоджень, які можуть бути причиною відмови або збоїв у роботі ДПКВ, потрібно продіагностувати його обмотку. Для цього, датчик слід зняти, і заміряти величину опору його обмотки. Нормальними вважаються показники від 550 Ом до 750 Ом. Вихід же за межі цих значень, як правило, говорить нам про те, що датчик оборотів коленвала, з високою ймовірністю, вийшов з ладу.

У тому випадку, якщо на вашому автомобілі встановлений оптичний ДПКВ, причиною його відмови може стати такий, що виробив свій ресурс, світлодіод.

Підводячи підсумки

І так, ми тепер знаємо, що датчик положення колінчастого валу, це один з найважливіших компонентів електронної системи управління двигуном, і без свідчень цього датчика нормальна робота силового агрегату, просто неможлива.

Так само ми знаємо, що симптоми несправностей в ДПКВ вельми і вельми красномовні, ось тільки вони можуть свідчити про проблеми з іншими датчиками або компонентами авто. Самі ж поломки датчика оборотів коленвала трапляються досить рідко. Також, ми ознайомилися з трьома видами ДПКВ та характерними для них поломками.

Читайте також: Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки.

Відео на тему

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда