Ознаки несправності датчика распредвала

341

Завдяки сучасній електронній начинці автомобільних двигунів, з них вдається вичавити максимум потужності, але в плані надійності, такі силові установки можуть поступатися старим моделям ДВС, у яких електронними датчиками і контролерами навіть не пахло.

Одним з найважливіших електронних компонентів для управління роботою двигуна, слід вважати датчик положення розподільного валу (ДПРВ), який також позначають латинськими літерами CMP. У цій публікації, ми розглянемо призначення датчика распредвала, його пристрій, а також опишемо основні ознаки його несправності.

Зміст

  • Для чого потрібен датчик распредвала
  • Типи датчиків положення распредвала
  • Симптоми несправності датчика распредвала
  • Ремонт і заміна ДПРВ
  • Відео на тему

Для чого потрібен датчик распредвала

Датчик распредвала на ВАЗ

І так, розподільчий вал управляє впускними і випускними клапанами двигуна. Розташовується він, а в багатьох сучасних авто, таких валу два, в головці двигуна. Распредвал є найважливішим елементом системи будь-якого двигуна внутрішнього згоряння, хоч дизельного, хоч працює на бензині. Але, якщо в старих моторах, распредвали відмінно працювали і без всяких датчиків, навіщо вони знадобилися в наші дні?

Справа в тому, що підвищення потужності автомобільних моторів і зниження витрати палива, досягається в основному за рахунок оптимізації подачі повітряно-паливної суміші, а так само найбільш оптимального її спалювання. Для цього і застосовується широка мережа різноманітних датчиків, електронна система запалювання, а так само і інші інженерні рішення.

Завдяки відомостями, що надходять з датчика распредвала, електронний блок керування автомобіля, чітко знає який циліндр зараз в такті. Виходячи з цього, здійснюється подача іскри і оптимізується робота мотора. Таким чином, сучасний мотор без датчика распредвала не може нормально працювати і взагалі, швидше за все, затихне.

Типи датчиків положення распредвала

Датчики распредвала бувають двох видів.

  • магнітні датчики;
  • датчики Холу;

Магнітні датчики положення распредвала при його обертанні виробляють власну електрику, яке і реєструє керуюча електроніка. Датчики, засновані на ефекті Хола, вимагають зовнішнього електроживлення.

На одному распредвалу може застосовуватися, як один датчик, так і декілька подібних пристроїв. Тому, без спеціального діагностичного обладнання, визначити, який із датчиків зламаний, буде дуже непросто. Навіть просто знайти датчик распредвала, в перший раз, завдання не настільки вже й проста. Що ж стосується того, у чому виражається поломка такого датчика, то всі наслідки такої поломки ставляться до роботи мотора.

Читайте також: Коли і як міняти ремінь ГРМ.

Симптоми несправності датчика распредвала

Мабуть, самим яскравим симптомом і одночасно наслідком виходу з ладу датчика распредвала, є мимовільна зупинка двигуна.

Крім зупинки двигуна, ознаками несправності датчика распредвала можуть бути ривки в роботі двигуна, істотне падіння потужності, а також збільшення витрати палива. При цьому на приладовій панелі загоряється значок Check Engine. Остаточна діагностика датчика положення распредвала, як і більшості електронних компонентів системи автомобіля, проводиться за допомогою спеціального сканера, досвідченим фахівцем.

Ремонт і заміна ДПРВ

Власне говорити про ремонт датчика распредвала не доводиться, весь ремонт тут зводиться до перевірки підключення датчика і усунення розривів в електричної ланцюга. Якщо ж датчик виходить з ладу, його потрібно тільки міняти. Ремонт подібних пристроїв, не передбачений вже самої їх конструкцією. Між тим, існують спеціальні коди помилок, які дозволяють визначити поломку саме цього датчика, а так само зрозуміти характер проблеми.

Міняти датчик положення распредвала, потрібно з урахуванням того, чи підходить він на вашу модель авто, або ж ні. Це пристрій, на жаль, як і більшість автомобільної електроніки, універсальним аж ніяк не є. Тому, при купівлі нового датчика, уточнюйте, чи підійде він до вашого автомобіля. А ще краще довірити цю справу професіоналу. Електронні компоненти сучасних машин, дуже чутливі, примхливі і що найнеприємніше, дорогі. Тому, заміною та настроюванням бортової електроніки повинні займатися дійсно досвідчені фахівці.

Читайте також: TFSI двигун — що це таке.

Відео на тему

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда

2 коментаря

  • 16.02.2018


    Антон

    Єдиний датчик без якого мотор однозначно не працює — це датчик коленвала. А Датчик распредвала несе лише допоміжну функцію, без нього двиг перейде в режим попарного уприскування і іскроутворення. Водій особливо й не помітить цього, крім контрольної лампи на приборку і трохи гірших тяго-економічних характеристиках. Інша справа, що зазвичай датчик вмирає не відразу а в конвульсіях. І ось моменти переходу від фазированного вприскування до попарно-з паралельним і назад — відчуваються дуже навіть…

    Відповісти

    • 19.07.2018


      Олег

      Як мінімум на Маздах без робочого ДПРВ двигун засинає

      Відповісти