Ознаки несправності рульових наконечників

433

Про важливість ідеальної роботи рульового управління для безпечної їзди, говорити особливо не потрібно. Тому, сьогодні ми розглянемо один з найважливіших елементів рульової системи автомобіля, а саме кермові наконечники. Поговоримо про призначення цього елемента, опишемо основні ознаки несправності рульових наконечників, а також розповімо про способи діагностики поломок і зносу рульового наконечника.

Зміст

  • Що таке кермові наконечники
  • Симптоми несправності рульових наконечників
  • Як визначити несправність рульових наконечників
  • Відео про рульових наконечниках

Що таке кермові наконечники

Сьогодні на різних автомобілях встановлені різні системи рульового управління, вони можуть змінюватися як в деталях, так і в принциповому пристрої але, будь-яка система рульового керування авто, містить у собі кермові наконечники. Завдання цієї досить невеликий, але дуже важливої деталі, передача руху з рульової тяги на поворотний кулак. Відповідно, необхідно передати рух, а конкретніше, зусилля від керма, як можна більш точно і швидко. Виходячи з цього, можна сміливо стверджувати, що найменші неполадки рульового наконечника істотно знижують ефективність і точність керуючих імпульсів, що передаються від водія, за допомогою керма і рульової системи.

Внутрішнє пристрій рульового наконечника

По суті, рульовий наконечник є з’єднанням шарнірного типу, яке покликане передавати рух з одного елемента рульового механізму на інший. У переважній своїй більшості, кермові наконечники складаються з наступних деталей:

  • корпус з піввіссю;
  • кульовий палець з різьбою;
  • фіксуючий вкладиш;
  • захисна кришка;
  • захисний чохол;
  • фіксаторне кільце для кріплення чохла;
  • гайка на палець;
  • пружина для кріплення чохла на корпус;

Як бачите, наконечники рульової системи, елементи ніби й прості, але в той же час мають досить багато складових частин. Тим не менш, ходять такі наконечники при нормальній їзді, досить довго. Середній пробіг якісного рульового наконечника наближається до сорока тисячам кілометрів.

Симптоми несправності рульових наконечників

Як виглядає рульової наконечник

Перед тим, як описати основні ознаки несправності рульових наконечників, вкажемо основних ворогів цієї деталі:

  • волога;
  • пил;
  • вибоїни і нерівності дороги;

Якщо вивести за дужки неаккуратную і невмілу їзду на автомобілі, то головною проблемою для рульових наконечників є пошкодження пильовика. Саме пил, бруд, волога, здатні в короткі терміни виводити з ладу рульової наконечник. Тому, оглядайте пильовики, як можна частіше, щоб вчасно помітити їх руйнування.

Якщо ж говорити про власне ознаках несправності рульових наконечників, то, перш за все, це проблеми з реакцією автомобіля на рухи керма. Неадекватний поворот коліс, виляння машини в сторони, коли ви відпускаєте кермо, надто сильне биття в кермо на вибоїнах і ямах, сторонні стуки і хрусти в передній частині підвіски, особливо при обертанні керма, все це ознаки того, що можливо, прийшла пора міняти кермові наконечники. Хоча, у деяких з наведених симптомів, можуть бути й інші причини, з станом рульових наконечників ніяк не пов’язані.

Читайте також: Чому б’є кермо при русі або гальмуванні.

Як визначити несправність рульових наконечників

В принципі діагностика поломок або зносу рульових наконечників не потребує якогось спеціального обладнання, так і особливі навики тут не потрібні. Головне щоб ви мали доступ під днище автомобіля і були в змозі самостійно відшукати кермові тяги, елементом яких є наконечник. Для цього вам буде потрібна або оглядова яма, або підйомник, або, в крайньому випадку, домкрат і підставні пеньки. Ні в якому разі не нехтуйте останніми! Неконтрольований зрив автомобіля з домкрата, чреватий для того, хто знаходиться під днищем, найважчими наслідками. Тому, якщо у вас немає можливості скористатися оглядової ямою, переконайтеся в тому, що піднесена машина стоїть на надійних підпорах.

Коли ви знайдете кермові тяги, їх слід похитати, двома руками у суворо вертикальному напрямку. Тільки так ви зможете визначити люфт, який свідчить, що наконечники пора міняти. Крім того, потрібно переконатися, що люфтить власне палець наконечника, а не маятник рульової рейки. І тільки коли ви впевнені, що проблема дійсно в наконечниках, можна переходити до їх заміну, оскільки ремонт цих деталей практично ніколи не проводиться. Ще одним показанням для заміни рульових наконечників, є порушення цілісності або руйнування пильовика. Ну і звичайно ж, якщо не дай бог, автомобіль потрапив в аварію, після цього перевірити стан наконечників потрібно обов’язково.

Заміна кермових наконечників може проводитися як в автомайстерні, так і в домашньому гаражі, якщо є людина, яка знає, як правильно здійснити дану процедуру. Після заміни рульових наконечників або хоча б одного з них, перевірка розвалу-сходження коліс – захід суворо обов’язкове. І не варто чекати, коли кермові наконечники зовсім відмовляться працювати. Ніхто не знає, коли знос металу, наявність бруду та інших шкідливих часток, призведуть до того, що наконечник не зможе виконувати свої функції нормально. А значить, ви можете опинитися на швидкості, з повністю несправним кермом.

Читайте також: Вібрація керма при гальмуванні — основні причини.

Відео про рульових наконечниках

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда