Ознаки несправності ШРУСа

485

Одним з характерних виключно для передньопривідних моделей, вузлів, є ШРУС. Повна його назва – шарнір рівних кутових швидкостей. Ну а в середовищі автолюбителів, ШРУСИ, часто називають гранатами, за зовнішню схожість. Завдання цього сайту, передавати крутний момент від коробки передач на маточину колеса. На кожне з коліс припадає два ШРУСА: внутрішній і зовнішній;

Внутрішній ШРУС заходить в коробку передач, а зовнішній безпосередньо в маточину колеса. Обидва цих ШРУСа з’єднуються між собою і таким способом передають крутний момент від коробки на колеса. Зараз ми розглянемо основні ознаки несправності ШРУСа.

Зміст

  • Як визначити несправність ШРУСа
  • Причини поломки ШРУСа
  • Заміна несправного ШРУСа
  • Відео на тему

Як визначити несправність ШРУСа

Першою ознакою несправності в шарнірі рівних кутових швидкостей є легкий хрускіт, який з’являється, коли ви здаєте тому і выворачиваете кермо в крайнє положення. Якщо така ситуація повторюється, то з високою ймовірністю, ШРУС почав вмирати. Далі почнуться стуки при звичайних поворотах, і навіть при невеликих маневрах кермом. Але з цією бідою, ще можна їздити і навіть досить довго. Але от коли з’являються удари при розгоні, а пізніше, специфічні пробуксовки, то ШРУС потрібно міняти.

Причини поломки ШРУСа

На строк служби ШРУСа впливає безліч чинників, але основними є:

  • пошкодження пильовика;
  • їзда на високій швидкості по нерівній дорозі;
  • люфти на кульових опорах;
  • неправильна установка;

При пошкодженнях пильовика, всередину потрапляє волога, яка поступово вимиває мастило. Крім того, на тертьові частини гранати потрапляють пил, пісок, бруд. Все це сприяє прискореному зносу ШРУСа. Якщо ви виявили найменше пошкодження пильовика, його слід замінити, і під пильник не забудьте напхати мастила. До речі, мастило в даному випадку, потрібна спеціальна. Вона так і називається ШРУС. Регулярний огляд нижній частині автомобіля і перевірка стану пиляків, дозволяють істотно продовжити термін життя гранат.

Що стосується їзди по нерівних дорогах, то вона вбиває не тільки ШРУСИ. Взагалі кажучи, простіше сказати, що в автомобілі від такої їзди не страждає. Тому, якщо ви хочете ремонтувати машину, як можна рідше, намагайтеся їздити, як можна акуратніше.

Перекоси та інші помилки при заміні ШРУСА так само істотно скорочують термін його життя. Тому, якщо не впевнені що зможете замінити цю деталь самостійно, краще і не намагайтеся. Дешевше буде заплатити за роботу фахівця, ніж купувати новий ШРУС через кілька тисяч кілометрів пробігу. Ну і звичайно ж, не варто купувати вироби низької якості, так як вони, хоча і стоять мало, їздять фактично стільки ж.

Детальніше поговоримо про люфти в кульових опорах. Виник в результаті зносу опори люфт, негативно буде впливати і на стан ШРУСа. А якщо при русі на швидкості палець кульовий опори вирве з кріплення, внутрішній ШРУС взагалі може бути розбитий. До речі кажучи, всі основні удари долі беруть на себе зовнішні гранати. І пов’язано це з тим, що вони з’єднуються через маточину з колесом. Саме від колеса, шарнір рівних кутових швидкостей отримує потужні удари і струси. Та й вода з брудом испод коліс швидше і більше потрапляють саме на зовнішні ШРУСИ. Тому, щоб пошкодити ШРУС, який з’єднується з коробкою, потрібно постаратися. Винятком є ситуація, коли вириває палець кульовий опори.

Читайте також: Що таке ШРУС чи граната в автомобілі.

Заміна несправного ШРУСа

Оскільки ремонт зношеного ШРУСА, не рахуючи заміни пильовика і мастила, практично неможливий, мова майже завжди йде про його заміну. І як ми вже говорили, заміна гранати, завдання досить складна і трудомістка, а тому її краще довірити професіоналові. Тут потрібні спеціальні знімачі, ключі, а так само навички та вміння. Доведеться знімати маточину, що саме по собі завдання не так щоб легка. Що стосується заміни внутрішнього ШРУСа, то вона ще складніше. Тому самодіяльність у таких справах, абсолютно не вітається. Буде краще, якщо ви часто будете перевіряти стан пиляків. Загалом-то, навіть заміна пильника процедура аж ніяк не на п’ять хвилин.

Відео на тему

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда