Ознаки пробитою прокладки ГБЦ

487

Прокладка ГБЦ забезпечує герметичність блоку і гарантує одностороннє надходження газо-повітряної суміші всередину камери. В робочому стані вона також сприяє нормальному змішування охолоджувальної рідини, палива і масла. Пробій прокладки призводить до ряду негативних змін, пов’язаних, як з роботою двигуна, так і з функціями інших важливих механізмів. У даній статті описуються причини і ознаки пробитою прокладки ГБЦ, правила діагностики та заходи, що вживаються при виявленні пробою.

Зміст

  • Чому пробиває прокладку ГБЦ
  • Ознаки пробитою прокладки ГБЦ
  • Як перевірити прокладку головки блоку циліндрів
  • Що робити при пробої прокладки ГБЦ
  • Відео на тему

Чому пробиває прокладку ГБЦ

Як виглядає пробита прокладка ГБЦ

Найчастіше прокладку ГБЦ пробиває з-за перегріву під час експлуатації автомобіля. Під дією високої температури кришка може «втратити» робоче положення. З-за цього порушується щільність зіткнення з кришкою ГБЦ і відбувається розгерметизація. Зміна форми внаслідок перегріву характерно для алюмінієвих кришок. Чавунні кришки такою «хворобою» не страждають, оскільки стійкі до високотемпературного впливу. Вони можуть хіба що тріснути, але і це відбувається вкрай рідко. Зміна геометрії з-за перегріву також трапляється з залізо-азбестовими прокладками ГБЦ.

Причиною пробою прокладки також може стати неправильне затягування болтів. Причому погано позначається, як надто слабка, так і занадто сильна затяжка. У першому випадку з блоку просочуються гази вихлопу (і вони ж руйнівно діють на саму прокладку, скорочуючи термін її служби). Занадто сильно закручуючи болти, можна порушити матеріал прокладки.

Граничної точності при затягуванні дозволяє досягти динамометр і дотримання черговості закручування болтів. Детальну інформацію з цих питань необхідно шукати в керівництві користувача.

У більшості автомобілів спершу слід затягувати болти, розташовані в центрі, а потім інші. При цьому важливо дотримуватися поетапність закручування. Наприклад, спочатку всі кріплення притискаються до 3 кгс, потім (знову від центральних до крайніх) – до 6 кгс, наступним колом – до 9 кгс.

Ознаки пробитою прокладки ГБЦ

Пробита прокладка ГБЦ може проявлятися різними ознаками і симптомами. Нижче ми розглянемо найбільш поширені:

  • Білий дим з вихлопної труби — одна з ознак пробитою прокладки ГБЦ.

    З-під ГБЦ виходять вихлопні гази. Найбільш поширений симптом пробитою прокладки, який стає помітний зовні і гучних оплесків з-під капота.

  • Між циліндрами помітний простріл. В даному випадку змішуються вихлопні гази і паливна суміш з різних циліндрів. а в роботі машини спостерігаються такі ж проблеми, як при троении двигуна. До речі, він запускається з працею, але стабільно працює після прогрівання. Поломка визначається за допомогою виміру компресії циліндрів (в нормальних умовах вона не повинна сильно відрізнятися).
  • В один з циліндрів проникає антифриз. Ця причина проявляється у виході білого вихлопного диму (наповненого пором) з труби навіть при позитивній температурі повітря і в падінні рівня тосолу.
  • Масло витікає назовні з-під ГБЦ. Його патьоки помітні в районі стику БЦ і головки.
  • Двигун швидко нагрівається і перегрівається з причини того, що гарячі пари вихлопу проникають в охолоджувальну систему і заважають їй ефективно діяти.
  • Антифриз і масло змішуються в моторному відсіку. Така проблема погіршує робочі показники двигуна, збільшує його знос. Показником даної несправності є маслянисті плями в розширювальному бачку. При змішуванні антифризу з маслом на внутрішній стороні кришки утворюється рудувата емульсія, схожа на сметану або майонез.
  • Погано працює пічка з-за попадання вихлопу в систему охолодження. В результаті часто змінюється температура охолоджуючої рідини, а теплообмінник опалення працює неефективно.
  • В патрубках радіатора збільшується тиск з-за попадання вихлопних газів з-під прокладки ГБЦ. Для виявлення цієї ознаки потрібно обмацати патрубки – вони стають занадто твердими.
  • На свічках з’являється сильний нагар. Із-за проникнення води або антифризу всередину циліндрів свічки навіть намокають.

Одним з найбільш очевидних ознак перегріву двигуна служить висипання конденсату на поверхні. Однак прогар або пробій прокладки ГБЦ – лише одна з багатьох причин цієї несправності.

Читайте також: Що таке ГБЦ в автомобілі і як вона влаштована.

Як перевірити прокладку головки блоку циліндрів

Для перевірки прокладки ГБЦ не потрібно спеціального устаткування або великого автослесарного досвіду. Процедура включає в себе:

  • Піна з під кришки бачка — ще одна ознака пробитою прокладки ГБЦ.

    Перевірка вихлопного диму. Якщо він білий, тобто містить багато пари, всередину циліндрів потрапляють сторонні рідини. Якщо в системі охолодження використовується антифриз, дим характеризується солодкуватим запахом, а в радіаторі швидко падає рівень ОЖ.

  • Перевірка кришок розширювального бачка і радіатора і горловин для затоки моторного масла. Рудувата емульсія утворюється на кришці горловини при попаданні антифризу в мотор. А при попаданні масла в систему охолодження з’являються відкладення на кришках радіатора і бачка.
  • Перевірку герметизації прокладки ГБЦ при включеному двигуні. Не повинно бути диму і дзвінких сторонніх звуків.
  • Перевірку наявності вихлопних газів в охолоджувальній системі. Для цього треба подивитися в розширювальний бачок або радіатор, знявши кришку. При великий витік рідина вирує. Слабке випускання відпрацьованих газів визначають за допомогою повітряної кулі, целофанового пакета або презерватива.

Читайте також: Причини і наслідки перегріву двигуна.

Що робити при пробої прокладки ГБЦ

Наявність пробитою прокладки ГБЦ не перешкоджає водінню автомобіля, проте робити це вкрай небажано, тому що з-за цього порушується робота інших функціональних блоків і механізмів, швидше зношуються деталі. У порівнянні з іншими робочими вузлами машини прокладка недорога, а її заміна не потребує багато часу. Однак ремонт в автомайстерні може стати причиною великих витрат, ніж купівля самої запчастини:

  • Якщо при зняття головки блоку циліндрів фахівці виявлять, що кріпильні болти не відповідають робочим характеристикам з-за того, що їх «повело», доведеться замінити їх. Іноді болти доводиться грубо зривати – порушення геометрії прокладки не дозволяє викрутити їх акуратно. Крім того, на сучасних автомобілях часто ставлять болти, що працюють на межу текучості, і їх доводиться міняти після зняття ГБЦ.
  • Якщо деформація прокладки призвела до спотворення площині ГБЦ (трапляється рідко), потрібна шліфування. Така робота проводиться на спеціальному обладнанні і вимагає додаткових витрат. Слід враховувати, що після шліфування необхідно купувати нову прокладку з урахуванням знятого шару металу.

При заміні прокладки ГБЦ своїми руками необхідно якісно очистити зняту голівку від накипу, нагару, патьоків і шматків демонтованої прокладки. Далі за допомогою мірної лінійки проводиться перевірка площині головки – перепад по поверхні не повинен становити більше 1 мм, інакше доведеться віддавати деталь на шліфування. Для ревізії площинності також підходить товсте скло (5 мм і більше). Після укладання його плазом на поверхню змащеній маслом головки перепади стають помітні як повітряні плями.

Щоб нова прокладка добре «сіла» рекомендується перед монтажем змастити її графітовим мастилом. Це також полегшить демонтаж після зносу. Після заміни прокладки головки блоку циліндрів не рекомендується доводити двигун до роботи на граничній потужності. Це завадить нової деталі добре «влягтися». Надалі слід перевіряти ознаки пробою, звертаючи увагу на колір диму, наявність емульсії і жирних розлучень, вихід вихлопних газів з циліндрів і т. д.

Читайте також: Що таке динамометричний ключ і як ним користуватися.

Відео на тему

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда