Ознаки прогорілого клапана і причини прогару

506

Клапани є частиною газорозподільного механізму і відповідають за відкриття і закриття впускних і випускних отворів через які потрапляє в циліндри паливна суміш і відводяться відпрацьовані гази. Оскільки клапани постійно працюють в умовах критичних теплових навантажень, то трапляється, що вони прогорають. Якщо досвідченим автомобілістам добре відомі ознаки прогорілого клапана, то новачкам вони найчастіше невідомі, як, втім, і те, чому ці деталі приходять в непридатність, чим це загрожує і як робити ремонт після прогару. Спробуємо усунути ці прогалини у знаннях.

Зміст

  • Що таке прогар клапана?
  • Чому прогорають клапана?
  • Ознаки прогару клапанів
  • Можливі наслідки прогару клапанів
  • Ремонт після прогару клапанів
  • Відео на тему

Що таке прогар клапана?

Оскільки клапани двигунів внутрішнього згоряння виготовляються з міцних і стійких до впливу високих температур металевих сплавів, то «горіти» в класичному розумінні цього слова вони, звичайно ж, не можуть. Прогар клапана — це технічний термін, який означає, що на його крайці утворилася тріщина або з’явилося проплавлення. Внаслідок таких дефектів втрачається герметичність прилягання його тарелі до сідла, що неминуче призводить до проблем у функціонуванні двигуна і може стати причиною серйозної поломки.

Чому прогорають клапана?

Як виглядає прогорів клапан

Фахівці виділяють цілий ряд причин, по яких прогорають клапани двигунів внутрішнього згоряння. Найбільш частими та розповсюдженими з них є наступні:

  • Заводський брак самих деталей;
  • Неправильне регулювання;
  • Несправності системи охолодження силових агрегатів;
  • Несправності і знос інших деталей системи газорозподілу;
  • Тривала робота двигуна на збідненій паливної суміші.

Не так давно одна з компаній, що спеціалізуються на виробництві автомобільних компонентів, навела статистику, яка свідчить про те, що поломки приблизно 20% з тих, що вийшли з ладу клапанів відбуваються внаслідок заводського браку. Зараз випуском цих деталей займається чимало компаній, причому серед них є і такі, які не в повній мірі дотримуються технологію їх виготовлення. Клапана саме таких виробників найчастіше і прогорають. Що стосується дефектів, за яких вони виходять з ладу, то ними є неоднорідність металу; вади, що з’являються при куванні і неправильної термічній обробці; мікротріщини; погана адгезія покриття клапанної поверхні.

Досить частою причиною прогару клапанів є неправильне регулювання їх теплових зазорів. Вона призводить до перегріву деталей з усіма витікаючими наслідками. Слід зауважити, що з цієї причини прогорають клапани як тих двигунів, в яких вони регулюються вручну, так і тих, у яких цей процес здійснюється автоматично. У другому випадку за регулювання теплового зазору відповідають гидрокомпенсаторы, і якщо вони з яких-небудь причин виходять з ладу, то клапани починають перегріватися.

Їх температура може надмірно підвищуватися і в тих випадках, коли двигун погано охолоджується. Це може відбуватися із-за проблем з насосом, термостатом, засміченості радіатора або банальної нестачі охолоджуючої рідини.

Нерідко трапляється так, що в процесі тривалої експлуатації двигуна зношуються напрямні втулки клапанів. Це, а також такий дефект, як ослаблення пружності притискної пружини, нерідко призводить до неправильного позиціонування деталі і, як наслідок, її перегріву і прогару. Крім того, клапани часто прогорають і тоді, коли двигуни протягом довгого часу працюють на збідненій паливної суміші.

Ознаки прогару клапанів

Найбільш вірною ознакою того, що в двигуні прогорів клапан (або відразу декілька клапанів) є те, що він починає «троіть». В принципі, так відбувається і тоді, коли відбуваються несправності в системі запалювання автомобіля, однак якщо після перевірки з’ясовується, що з нею все в порядку, то має сенс перевірити саме клапани.

Ще один симптом, який сигналізувати про цю несправність — це втрата потужності і прийомистості машини. Причин такої поведінки автомобіля може бути чимало, але прогар клапанів є однією з найбільш частих з них. Нарешті, ще однією ознакою є поява періодичних ударів як у всмоктуючий колектор, так і в вихлопну систему (глушник).

Якщо з’ясовується, що клапана дійсно прогріли, то відкладати ремонт не слід. Справа в тому, що експлуатація двигуна з прогорілими клапанами загрожує появою ще більш серйозних проблем.

Можливі наслідки прогару клапанів

Як показує практика, нешкідливим з усіх наслідків, якими загрожує експлуатація автомобіля з прогорілими клапанами, є підвищення витрати палива. Справа в тому, що силовий агрегат починає працювати нестабільно, в камери згоряння циліндрів надходить, як правило, більше паливної суміші, ніж необхідно.

Набагато більш небезпечно те, що при експлуатації двигуна, клапана якого прогоріли, можливе потрапляння в його циліндри осколків. Пригорілі клапани втрачають свою міцність, неухильно руйнуються, і частинки металу цілком можуть потрапити (і, найчастіше, потрапляють безпосередньо в поршневу групу і руйнують її. Це може призвести до необхідності серйозного ремонту мотора, аж до повної заміни головки блоку циліндрів. Якщо ж і в таких умовах продовжувати експлуатувати силовий агрегат, то, зрештою, його доведеться міняти повністю.

Читайте також: Що таке ГРМ в автомобілі та для чого він потрібен.

Ремонт після прогару клапанів

Коли в процесі діагностики точно з’ясувалося, що клапани прогоріли, необхідно припинити експлуатацію двигуна і взятися за його ремонт. Перш за все, потрібно усунути причини виникнення несправності, оскільки якщо цього не зробити, то вона обов’язково виникне знову.

Якщо встановлено, що причиною прогару клапанів стала неправильна їх регулювання, то треба замінити їх на нові і правильно відрегулювати. У сучасних автомобілях для усунення такої проблеми часто доводиться змінювати гидрокомпенсаторы.

При зносі направляючих втулок і ослаблення пружин, їх також необхідно поміняти разом з клапанами. Для їх заміни слід підбирати тільки деталі, які виготовляються відомими і надійними виробниками, щоб бути повністю впевненим у їх високій якості.

У тих випадках, коли причиною прогару клапанів стала несправність системи охолодження двигуна, то відремонтувати потрібно в першу чергу саме її, і тільки потім братися за заміну клапанів. Нарешті, в будь-якому випадку слід відмовитися від використання неякісного палива і змінити режими функціонування силового агрегату таким чином, щоб він не працював на збідненій паливної суміші.

Читайте також: Регулювання клапанів — для чого вона потрібна і що дає.

Відео на тему

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда