Перегрів двигуна: причини і наслідки

654

З такою проблемою, як перегрів двигуна, автомобілістам деколи доводиться стикатися не тільки влітку, коли температура навколишнього повітря перевалює далеко за позначку +30 °С, але і взимку, коли, здавалося б, ніяких «зовнішніх» умов для цього немає. Для того щоб правильно реагувати на появу даної проблеми дуже важливо розуміти причини перегріву двигуна та наслідки до яких він приводить.

Зміст

  • Причини перегріву двигуна
    • Знижений рівень охолоджує рідини в системі
    • Проблеми з термостатом
    • Засмічення радіатора
    • Неправильна робота системи запалювання
    • Проблеми у функціонуванні водяного насоса
    • Наліт у порожнині охолодження двигуна
    • Відкладення в камерах згоряння
  • Наслідки перегріву двигуна
  • Ознаки перегріву двигуна
  • Відео на тему

Причини перегріву двигуна

Пар з під капота — типова ознака перегріву двигуна

Причину перегріву двигуна можуть визначити професіонали станцій технічного обслуговування, однак самим власникам авто все ж потрібно мати уявлення про те, внаслідок чого температура двигуна може підвищуватися до небезпечних меж.

Основні причини перегріву двигунів внутрішнього згоряння, якими оснащуються сучасні автомобілі, наступні:

  • Знижений рівень охолоджує рідини в системі;
  • Проблеми з термостатом;
  • Засмічення радіатора;
  • Неправильна робота системи запалювання;
  • Проблеми у функціонуванні водяного насоса;
  • Наліт у порожнині охолодження двигуна;
  • Відкладення в камерах згоряння.

Кожна з цих можливих причин заслуговує окремого розгляду і пояснення.

Знижений рівень охолоджує рідини в системі

Ця причина є як самої тривіальною, так і найпоширенішою. Суть її проста: того об’єму рідини, яка знаходиться в системі, просто недостатньо для забезпечення ефективного охолодження двигуна. Найчастіше охолоджуюча рідина просто витікає через тріщини в картері двигуна, і діагностувати таку несправність можна за відповідним патьоки. Іноді буває так, що тріщина слід в камеру згоряння, і це дійсно дуже небезпечно. Справа в тому, що може статися гідроудар і тоді двигун просто заклинить.

Проблеми з термостатом

Теромстат — це пристрій, який в залежності від поточного режиму роботи двигуна внутрішнього згоряння направляє охолоджуючу рідину чи за великим, або по малому колу. Відповідно, якщо він виходить з ладу, то перенаправлення охолоджуючої рідини не відбувається, внаслідок чого мотор може почати перегріватися якщо рідина циркулює тільки по малому колу. Найчастіше термостат перестає виконувати свої функції з-за низької якості антифризу, який згубно впливає на його механізм.

Засмічення радіатора

Засмічення радіатора — це ще одна з поширених причин перегріву двигуна. У його «сотах» накопичується бруду і пилу, в результаті чого він перестає ефективно відводити тепло в навколишнє середовище. У результаті цього в системі охолодження двигуна циркулює гаряча рідина, і тому він перегрівається. Нерідко трапляється так, що вентилятор не забезпечує належний обдув радіатора з-за того, що ослаб ремінь його приводу.

Неправильна робота системи запалювання

Якщо є помилки у регулюванні запалювання, то момент згоряння паливної суміші кілька зсувається часу щодо того, в який воно має відбуватися. Внаслідок цього випускні клапани відкриваються в момент горіння, а частина полум’я потрапляє безпосередньо в голівці блоку циліндрів. Це і поводить до перегріву.

Проблеми у функціонуванні водяного насоса

Оскільки охолоджуюча рідина курсує по контурах примусово, то якщо несправний перекачивающий її насос, двигун також неминуче буде перегріватися. У цьому пристрої можуть бути дефекти лопатей, нерідко просто заклинює вал, на якому вони розташовуються. Трапляється і так, що падає натяг приводного ременя.

Наліт у порожнині охолодження двигуна

Він найчастіше утворюється тоді, коли в систему охолодження двигуна заливається неякісна охолоджуюча рідина. З часом компоненти, наявні в її складі, утворюють наліт на трубках і стінках порожнин. Такий наліт відіграє роль своєрідної «шуби», і тому віддача тепла від нагрітого картера мотора до охолоджуючої рідини відбувається з набагато меншою ефективністю, ніж це необхідно. Як наслідок, двигун перегрівається.

Відкладення в камерах згоряння

Ця причина перегріву найбільш характерна для тих силових агрегатів, що експлуатуються протягом досить тривалого періоду часу. Відкладення на стінках камери згоряння утворюються тому, що в неї потрапляє занадто багато масла. Воно починає згоряти, а нагар осідає на стінках циліндрів. В результаті утворюється шар ізолятора, причому характерно, що викликаний ним перегрів мотора відповідними датчиками не фіксується. Досвідченим водіям, однак, відомо, що про такого роду проблеми свідчить, що з вихлопної труби йде сизий дим.

Читайте також: Ознаки несправності термостата.

Наслідки перегріву двигуна

Наслідки перегріву: нормальний поршень (зверху) і поршень з задираками (знизу)

Наслідки такого неприємного явища, як перегрів двигуна, можуть бути досить серйозними, і тому як тільки виявляються ознаки цієї проблеми, необхідно знайти і усунути її причини. В результаті того, що двигун протягом тривалого часу працює в умовах підвищеної температури, деформується головка блоку циліндрів. Внаслідок цього система охолодження та система мастила двигуна разгерметизируются, мастильна рідина потрапляє в антифриз, а охолоджуюча — в масло.

Ще одним наслідком того, що двигун перегрівається, є вихід з ладу маслозйомних ковпачків клапанів. Слід зауважити, що постійного впливу підвищеної температури не переносять навіть найкращі силіконові моделі. В результаті того, що маслос’емниє ковпачки перестають функціонувати належним чином, автомобіль починає споживати надмірно багато масла, з вихлопної труби слід сизий дим.

Ще одними важливими деталями двигунів внутрішнього згоряння, на які згубно впливає перегрів, є поршневі кільця. Вони втрачають пружність, залишають на стінках циліндрів задираки. Крім того, від підвищеної температури масло втрачає в’язкість і стає рідким, внаслідок чого ефективність змащування тертьових деталей різко падає. Це може призвести до заклинювання мотора, після якого потрібно проводити його капітальний ремонт.

Ознаки перегріву двигуна

Найкраще про перегрів двигуна свідчить датчик його температури. Непрямим ознакою перегріву може бути стукіт двигуна при натисканні на газ, який відбувається за детонації, відключення печі або зниження потужності двигуна.

Як вже було зазначено вище, важливою ознакою перегріву є патьоки на картері, а також видні неозброєним оком деформації ГБЦ (головки блоку циліндрів). Крім цього свідченням того, що двигун перегрівається, є деформована окантовка прокладки, потемніння стінок розширювального бачка і пластівці охолоджуючої рідини.

Читайте також: Антифриз червоний, зелений і синій — в чому різниця?.

Відео на тему

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда