Регулювання клапанів: для чого вона потрібна і що дає

263

Двигуни внутрішнього згоряння, які встановлюються на сучасних автомобілях, це досить складні механізми з безліччю деталей. Тому для нормальної роботи протягом тривалого часу вони вимагають правильного обслуговування.

На жаль, багато автомобілістів не приділяють цьому належної уваги. Наприклад, вони не дуже добре розуміють, для чого потрібна регулювання клапанів і часто ігнорують цю процедуру, що призводить до додаткових поломок і великих витрат на ремонт. В даній матеріалі ми розповімо про те, що таке регулювання клапанів, яким двигунів вона потрібна і як вона виконується.

Зміст

  • Що таке регулювання клапанів?
  • Яким двигунів і коли потрібна регулювання клапанів?
  • Процедура регулювання клапанів
  • Відео на тему

Що таке регулювання клапанів?

Перш ніж відповісти на питання, що таке регулювання клапанів, необхідно спочатку з’ясувати, що ж являють собою клапани двигунів внутрішнього згоряння, де вони знаходяться, і виконання яких функцій на них покладено. Конструктивно ці важливі деталі сучасних двигунів являють собою «тарілки» циліндричної форми з досить довгими стержнями. Вони встановлюються в блоці циліндрів, причому в кількості не менш як два на кожен з них. Клапани в закритому стані прилягають до сідел, які виготовляються із сталі і запресовуються в головку блоку циліндрів (ГБЦ). Оскільки в процесі функціонування ці деталі мають значні механічні та теплові навантаження, то вони виготовляються із спеціальних, стійких до такого роду дій сталей.

Клапани є складовими частинами газорозподільних механізмів автомобілів (ГРМ), які нерідко називаються клапанними. Вони поділяються на впускні і випускні. Функцією перших є, як неважко здогадатися по самій назві, впуск горючої суміші в циліндри, а друге — випуск з них відпрацьованих газів. В процесі роботи двигуна клапани розширюються, їх стрижні подовжуються, відповідно, змінюються розміри зазорів, які повинні бути між їх торцями і штовхаючими кулачками (у двигунах старих конструкцій — коромислами). В процесі експлуатації ДВЗ розміри цих відхилень наростають, і саме тоді, коли вони починають перевищувати гранично допустимі значення, слід проводити регулювання клапанів. Вона полягає в тому, щоб привести зазори в норму.

Якщо клапани періодично не регулювати, то це може призвести до вельми нерадісним наслідків. У тому випадку, коли зазор занадто малий, то неминуче буде відбуватися «підгоряння». Це означає, що на поверхнях клапанів буде утворюватися досить щільний шар продуктів згорання паливної суміші. З-за нього порушується нормальна робота системи газорозподілу, а, отже, і двигуна в цілому. До того ж цей нагар досить важко піддається видаленню.

У тих випадках, коли зазор надмірно великий, клапани відкриваються не повністю, і тому потужність двигуна істотно падає. Крім того, вони починають «стукати», і цей стукіт досвідчені водії чують, навіть перебуваючи в салоні, за кермом свого авто. Само собою зрозуміло, що збільшені клапанні зазори впливають на роботу двигуна внутрішнього згоряння нітрохи не менш негативно, ніж надмірно малі.

Яким двигунів і коли потрібна регулювання клапанів?

Слід зауважити, що далеко не всім двигунів внутрішнього згоряння потрібно періодична регулювання клапанів. Справа в тому, що зараз у багатьох сучасних ДВЗ, якими оснащуються легкові автомобілі, в системах їх газорозподільних механізмів встановлюються таки звані гидрокомпенсаторы. Ці пристрої самостійно, в режимі реального часу регулюють зазори, і тому їх величина завжди є оптимальною.

Якщо в двигуні транспортного засобу гідрокомпенсаторів немає, то регулювати клапана необхідно вручну. Про те, що прийшла пора зайнятися цією справою досить легко впізнати за деякими симптомами. Одним з них є характерне «цокание» клапанів, яке вже було згадано вище, а іншим — те, що двигун починає «троіть», в його циліндрах або істотно падає, або ж повністю пропадає компресія. Як тільки проявляється хоча б один з цих симптомів, необхідно перевірити розміри проміжків в клапанному механізмі.

Робити це потрібно також і не чекаючи «тривожних дзвіночків», у рамках проведення заходів з поточного технічного обслуговування автомобіля. Періодичність перевірки клапанних зазорів вказується в технічній документації на кожний транспортний засіб, і, як правило, становить один раз на кожні 25000 – 30000 кілометрів пробігу. Її зазвичай проводять на станціях технічного обслуговування, але, володіючи певними навичками, перевірку клапанних зазорів можна здійснити і самостійно.

Читайте також: Що таке гидрокомпенсаторы в двигуні і чому вони стукають.

Процедура регулювання клапанів

Проводити регулювання клапанів необхідно тільки на холодному двигуні, причому з суворим дотриманням певної послідовності дій. В іншому випадку зазори будуть відрегульовані неправильно з усіма витікаючими з цього наслідками.

Процес регулювання починається з того, що поршень циліндра встановлюється в саму верхню точку стиснення. Щоб привести його в таке положення, необхідно провернути колінчастий вал або ж за пускову рукоятку, або ж за гвинт кріплення шківа привода генератора. Слід зауважити, що обертання потрібно проводити тільки за годинниковою стрілкою. Після того, як поршень встановлено, необхідно зробити перевірку величини зазору. Робиться це за допомогою спеціального щупа.

Якщо з’ясовується, що зазор або надмірно великий або занадто малий, то необхідно його змінити. Для цього на відповідному болте або гвинті необхідно спочатку звільнити контргайку, а потім встановити зазор до потрібної межі. Він визначається товщиною відповідного щупа. Як тільки величина зазору встановлена, потрібно зафіксувати це положення, затягнувши контргайку. Робити це потрібно акуратно і обережно, щоб не збити налаштування. Після цього треба обов’язково перевірити правильність регулювання клапана за допомогою щупа: він повинен входити в зазор, однак не вільно, а з деяким зусиллям. Якщо так і є, то це означає, що регулювання конкретного клапана конкретного циліндра зроблена правильно, і потрібно проробити всю описану вище процедуру для всіх клапанів і циліндрів.

Слід зазначити, що регулювання клапанів двигунів внутрішнього згоряння — процедура досить копітка, вимагає акуратності, не терпить поспіху. Краще всього не робити її самостійно, а звернутися на станцію технічного обслуговування і довірити цю роботу професіоналам, які мають відповідний досвід і необхідні навички.

Читайте також: Що таке ГБЦ в автомобілі.

Відео на тему

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда