РХХ: що це таке

365

Сьогодні, героєм нашої розповіді стане ще один непомітний і скромний компонент системи автомобіля, який називається регулятор холостого ходу, або РХХ. Що таке РХХ, навіщо потрібно регулювати холостий хід, якими бувають подібні пристрої і які проблеми з ними виникають, про все про це, ми і поговоримо.

Зміст

  • Для чого потрібен РХХ
  • Види регуляторів холостого ходу
  • Відео про проблеми з РХХ
  • Про поломки і проблеми з РХХ

Для чого потрібен РХХ

Кожен раз, коли ви вимикаєте передачу і відпускаєте педаль газу, за логікою речей, двигун повинен зупинитися, але цього не відбувається. Більш того, двигун продовжує працювати на певних обертах, самостійно підтримуючи їх. Якщо вам захочеться включити піч, що-небудь з електрообладнання машини на холостому ходу, то обороти двигуна автоматично будуть збільшені. А педаль газу ніхто не чіпає. Отже, подача повітря в двигун здійснюється в обхід дросельної заслінки. Ось за цю подачу, як раз і відповідає РХХ. І хоча це пристрій характерно для двигунів з безпосереднім упорскуванням палива, у карбюраторних систем існує віддалений аналог. Він називається електромагнітний клапан. Ось тільки регулює цей клапан подачу палива через канал холостого ходу. А подача повітря на холостому ходу у карбюраторних автомобілях регулюється руками, за допомогою спеціальних гвинтів на карбюраторі. І для цієї процедури потрібно додаткове обладнання, ну і необхідні знання, звичайно.

Як виглядає РХХ для Лада Калина

Крім підтримки стабільності роботи двигуна на холостому ходу, РХХ відповідає за розігріваючі обороти мотора. Так, якщо двигун холодний, то він на холостому ходу працює на більш високих оборотах, завдяки чому здійснюється швидкий прогрів системи, а значить, ви швидше зможете їхати. Крім того, регулятор холостого ходу включається в роботу, коли ви кидаєте педаль газу, щоб натиснути на гальма. Саме завдяки РХХ, двигун не глухне в подібних ситуаціях.

Ще одна важлива функція регулятора холостого ходу полягає в тому, що з його допомогою електроніка запобігає роботу двигуна на збідненій суміші. Що дуже шкідливо як для самого двигуна, так і негативно позначається на витраті палива. Ось такі в загальних рисах, функції регулятора холостого ходу.

Види регуляторів холостого ходу

По своїй суті, регулятор холостого ходу, це клапан який відкриває або закриває подачу повітря в систему, з так званого, «байпасному каналу». Назва походить від англійського bypass – йти в обхід. В даному випадку, повітря подається в обхід дросельної заслінки. Власне різновиди РХХ, це різні способи відкривання і закривання такого клапана. Сам клапан являє собою конусоподібну голку, яка входить в отвір, перекриваючи його, або ж навпаки виходить з отвору, відповідно відкриваючи доступ повітрю.

Як виглядає РХХ на Chevrolet Lanos

У сучасних автомобілях здебільшого застосовуються три типи регуляторів холостого ходу:

  • соленоїдний;
  • кроковий;
  • роторний;

Соленоїдні РХХ, мають досить простий пристрій і принцип роботи. Коли на соленоїд подається робоча напруга, його сердечник втягується, тим самим, відкриваючи канал подачі повітря. При відключенні сердечник соленоїда повертається на місце, перекриваючи bypass канал. Але такі пристрої мають лише два положення – відкрито і закрито. А тому, для тонкого регулювання подачі повітря в них використовується зміна частоти подачі керуючих імпульсів. Сердечник з високою швидкістю рухається вперед і назад, тим самим забезпечуючи потрібну кількість повітря.

У роторних РХХ для відкривання і закривання клапана застосовується ротор. Для тонкого регулювання подачі повітря, тут так само використовують частотно-імпульсний тип управління. Просто, замість соленоїда клапан приводить в рух, обертовий ротор.

Ну а кроковий регулятор холостого ходу в своїй конструкції має кільцевий магніт і чотири обмотки. Ось на ці обмотки по черзі і подається напруга, завдяки чому, обертається керуючий ротор. Власне, кроковий електродвигун відомий давно і широко застосовується в різній техніці.

В принципі, не можна однозначно сказати, який з типів РХХ краще або гірше. Це частина складної і варіативної системи, а тому, варто оцінювати саме надійність і ефективність всієї системи, а не окремого її елемента.

Читайте також: Що таке датчик масової витрати повітря і навіщо він потрібен.

Відео про проблеми з РХХ

Читайте також: Що таке датчик положення дросельної заслінки і які функції він виконує.

Про поломки і проблеми з РХХ

Для початку, давайте розберемося з ознаками того, що регулятор холостого ходу не працює штатно або не працює взагалі. В цілому, симптоматика порушень тут схожа з поломками датчиків:

  • положення дросельної заслінки;
  • масової витрати повітря;
  • положення коленвала;
  • положення розподільного валу;

Досить виразною відмінністю в разі поломки РХХ, є відсутність світлового сигналу – Check Engine. А загалом, симптоми досить поширені. Зміна оборотів або взагалі зупинка двигуна на холостому ходу. Відсутність реакції мотора при включенні печі, кондиціонера, або іншого навісного обладнання, знову-таки на холостому ходу. Зупинка двигуна при відпусканні педалі газу. При появі одного або декількох подібних симптомів, має сенс перевірити роботу регулятора холостого ходу. Але пам’ятайте, контроль його роботи, іншими словами, зворотній зв’язок здійснюється зазвичай за допомогою датчика колінвала або датчика распредвала, а значить, проблеми можливе виникають у них.

Брудний РХХ на Daewoo Matiz

Основними причинами відмови регулятора холостого ходу, слід вважати проблеми з проводкою, власне вихід з ладу самого датчика – коли згорає обмотка або відбувається механічна поломка, а так само причиною відмови РХХ може бути те, що він банально засмітився. Промивають регулятор холостого ходу, зазвичай за допомогою засобу для промивання карбюраторів, але підійде і WD 40. Якщо ви знімали РХХ або навіть змінювали його, необхідно провести калібрування датчика. Для цього, як правило, потрібно знеструмити електронний блок управління двигуном, встановити і підключити РХХ, а потім подати напругу на ЕБУ. Після цього, включаєте запалювання на п’ять – десять секунд, за цей час, електроніка откалибрует РХХ.

Взагалі кажучи, вважається, що регулятор холостого ходу повинен пройти весь моторесурс двигуна без проблем, але реальність, як це зазвичай буває, далека від ідеалу.

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового

Один коментар

  • 15.02.2018


    Lel

    Привіт! У мене машина сама газує, не гальмує двигуном зовсім. Поки переключаюсь на передачу вище, стрілка тахомера задирається на 500-1000 обертів. Поміняв РХХ, ДПРВ, подзвонив передні джгути, не допомагає. Може знає хто-небудь, що ще можна.

    Відповісти