Розвал сходження: що це таке

582

Про процедуру регулювання розвалу сходження коліс знають сьогодні, і люди далекі від автомобільного світу. Проте не всі добре розуміють, що таке розвал сходження, у чому його важливість і коли слід проводити перевірку і регулювання розвалу сходження коліс. Про це ми і поговоримо в даній статті.

Зміст

  • Що таке розвал сходження
  • Коли і для чого потрібно робити розвал сходження
  • Як зробити розвал сходження
  • Відео про розвал сходження
  • Висновки

Що таке розвал сходження

Розвал і сходження коліс (або як його ще називають сход-розвал коліс), це кути установки, і значення цих кутів будуть різними для різних моделей авто. Розвалом коліс називається кут нахилу колеса по відношенню до дорожнього полотна. При нахилі назовні говорять про позитивному розвалі, при нахилі всередину, розвал називають негативним. Надмірно позитивний або негативний розвал призводить до швидкого зносу гуми, проте в автоспорті використовується негативний розвал – він дозволяє підвищити гостроту реакції на кермо, а для позашляховиків іноді використовують позитивний кут розвалу.

Сходження це різниця відстаней між передніми і задніми точками передніх коліс. Іншими словами, це горизонтальний кут їх установки. Сходження позитивне, якщо відстань між передніми точками колісних дисків менше ніж між задніми, якщо ж ця відстань більше, говорять про негативний сходження коліс. Існує так само кут поздовжнього нахилу шворня або Кастор. Його неправильні значення можуть призводити до ускладнень в русі кермом і загального зниження керованості авто в поворотах. Ну і ще одним важливим теоретичним моментом є те, що розвал сходження, як власне і кастор, виставляються тільки на передніх колесах автомобіля.

Коли і для чого потрібно робити розвал сходження

Регулювання розвалу сходження проводиться в умовах нашої реальності приблизно кожні 15 – 20 тисяч кілометрів пробігу для вітчизняних автомобілів, і кожні 30 35 тисяч кілометрів пробігу для автомобілів іноземного виробництва. Але, це, так би мовити, планова перевірка, а між тим, в ряді випадків слід проводити перевірку і регулювання сход розвалу і до встановленого терміну. Серед цих випадків можна відзначити наступні:

  • яма на дорозі або інший жорсткий удар по ходової і підвіски;
  • ремонт або заміна кульових опор, сайлентблоків, важелів і так далі;
  • ремонт кермової рейки або заміна наконечників рульових тяг;
  • висока ступінь зносу покришок;
  • проблеми з керованістю автомобіля або утриманням його на прямій траєкторії руху;
  • невиправдано швидкий знос покришок;
  • зміна дорожнього просвіту автомобіля;

Що ж забезпечує правильне виставлення сход розвалу і кастора?

  • більш тривалий термін служби покришок;
  • висока ступінь керованості машини в поворотах і віражах;
  • стабільну поведінку автомобіля на дорозі;
  • більш висока чуйність машини на команди керма;
  • незначне зниження витрати палива;

Важливість правильної установки розвалу сходження коліс можна виразити двома словами – безпека та економія. А тому, нехтувати цією процедурою не варто в жодному разі.

Читайте також: Чому машину тягне вліво або вправо, коли відпускаєш кермо.

Як зробити розвал сходження

Сьогодні перевірка і регулювання сходження розвалу проводиться на станціях техобслуговування, оснащених спеціальними стендами. Найбільш поширені зараз, оптичні та комп’ютерні стенди для регулювання розвалу-сходження. Суперечки про те, де краще здійснювати таке регулювання, не вщухають вже не перший рік. Ми ж скажемо, що тут все залежить від рівня майстерності та сумлінності спеціаліста, який виконує дану процедуру. Безперечною перевагою комп’ютерних стендів є врахування положення задніх коліс в процесі регулювання розвалу сходження. Тим не менше, і на оптичних стендах можна виставити практично ідеальні кути установки коліс. Але перед тим як регулювати розвал сходження, слід переконатися в тому, що передні шини збалансовані і що ходова працює штатно. Інакше, регулювати розвал сходження немає ніякого сенсу. Після ремонту або заміни необхідних вузлів, процедуру доведеться повторити ще раз. Та й належного ефекту таке регулювання при наявності проблем з ходовою або підвіскою, не дасть. Якщо ж ви не впевнені в тому, чи є причиною з’явилися проблем, порушення розвалу сходження, або ж причина у чомусь іншому, тоді пройти перевірку, звичайно ж варто.

Крім усього, описаного вище процедура перевірки сход розвалу, проведена досвідченим фахівцем, дозволяє визначити побував автомобіль у дорожньо-транспортній пригоді. Бо, порушення взаємного розташування лонжеронів, викривлення геометрії кузова та інші наслідки ударів, бувають на перший погляд дуже непомітними. Тим не менш, не відбитися на кутах коліс, вони не можуть.

У тому випадку, коли ви в процесі їзди спіймали досить глибоку яму або ж зам’яли диск яким-небудь іншим способом, перед проведенням перевірки розвалу сходження пошкоджений диск слід виправити на спеціальному верстаті, або замінити. Крім того, перед процедурою перевірки і регулювання, обов’язково перевіряється тиск в шинах. Різниця цього тиску може нівелювати всю роботу і навіть призвести до загострення проблем, що виникли. Крім того, знаючі люди радять раз на кожні десять тисяч кілометрів пробігу міняти місцями передні і задні колеса. Ця нехитра процедура дозволяє забезпечити рівномірний знос автомобільних покришок. Справа в тому, що гума на передніх колесах завжди зношується швидше, ніж на задніх.

Багато в точності і ефективності регулювання розвалу сходження, буде залежати від калібрування стенду, на якому виконується ця процедура. Але це, як уже говорилося, належить до сумлінності спеціаліста, який виконує перевірку. Працездатність інструменту, це в першу чергу турбота майстра.

Читайте також: Ознаки несправності рульових наконечників.

Відео про розвал сходження

Висновки

Перевірка і регулювання розвалу сходження коліс, процедура важлива і необхідна. Тим більше вона важлива в наших умовах, з нашими дорогами і їх станом. Виставлення правильних кутів сход розвалу коліс дозволяє підвищити керованість автомобіля, його стійкість і стабільність під час руху. Так само завдяки правильним значенням кутів установки коліс знижується знос шин і витрату палива.

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда