Що таке діагностична карта автомобіля

673

Купуючи свою першу машину, ви далеко не завжди маєте повне уявлення про обсяг документів, які необхідно оформити в рамках діючих законів і регламентів. Скажімо, чи знаєте ви, що таке діагностична карта автомобіля? Вона входить в пакет обов’язкових документів, без яких виїхати на машині за межі гаража просто неможливо.

Зміст

  • Що таке діагностична карта і навіщо вона потрібна
  • Термін дії діагностичної карти
  • Скільки коштує оформлення діагностичної карти?
  • Як отримати діагностичну карту?
  • Отримання ДК без огляду
  • Якщо немає поліса, ні ДК
  • Відео на тему

Що таке діагностична карта і навіщо вона потрібна

Як може виглядати діагностична карта (один з варіантів)

Єдиного формату оформлення діагностичної карти (ДК) сьогодні не існує, законом регламентуються лише відомості, які вона повинна містити. У переважній більшості випадків вона являє собою звичайний аркуш паперу А4, що містить таблицю перевірки технічного стану машини за 65 обов’язковим пунктів. Документ завіряється печаткою організації, що виконувала перевірку, та підписом технічного автоексперти. Фактично перевірка машини для отримання діагностичної карти відповідає техогляду – процедурою, яка ще кілька років тому була такою ж обов’язковою для транспортних засобів.

Наявність діагностичної карти є обов’язковим для оформлення поліса автоцивільного страхування, який повинен бути у кожного водія. Без пред’явлення ДК страхові компанії не можуть оформити поліс. Дані, отримані в ході діагностики машини, у процесі оформлення страховки прив’язуються до номера поліса. Після цього водій може зберігати картку вдома, адже будь-який співробітник поліції легко перевірить її наявність і термін дії за даними страховки.

У разі аварії дані ДК виявляться корисними для отримання страхової компенсації. Проте треба стежити, щоб термін дії карти не закінчився, і вчасно проходити повторну діагностику. Страховик не має права відмовити у виплаті відшкодування лише на основі минулого терміну дії ДК, проте термін прийняття рішення про виплату в цьому випадку може значно зрости.

Термін дії діагностичної карти

Згідно із законом, у перші три роки після покупки нової машини власнику не потрібно оформляти діагностичну карту. Мається на увазі, що за цей час знос вузлів і деталей не повинен перевищити критичну позначку, і небезпеку аварії з-за технічної несправності в цей період мінімальна. Це не стосується машин, що використовуються як таксі – для них діагностика повинна проводитися раз на півроку незалежно від тривалості експлуатації, адже водій ризикує не тільки своїм здоров’ям, але і безпекою пасажирів.

Машини, що експлуатуються довше трьох років, повинні проходити діагностику:

  • раз на два роки – якщо вік авто не перевищує семи років;
  • раз на рік – якщо машина старше семирічного віку.

Власник повинен сам слідкувати за терміном дії діагностичної карти на свою машину і при необхідності відновлювати документ в одному із сертифікованих сервісних центрів або в будь-якому відділенні ГИБДД.

Скільки коштує оформлення діагностичної карти?

Послуга оформлення діагностичної карти є платною, але не для всіх. Власники машин, що проходять постійне планове обслуговування в своєму дилерському техцентрі, отримують цей документ безкоштовно. Для решти ж сума, яку власник або водій машини платить за проходження діагностики, залежить від регіону.

У 2017 році максимальна ціна діагностики для машин категорії «В» встановлена в розмірі 800 рублів, однак фактично в більшості регіонів водії платять менше – в середньому, 720 рублів. Оформлення ДК для мототранспорту буде коштувати дешевше, для машин понад 3,5 тонн – дорожче вказаної суми. Платити окрему держмито не потрібно, вона вже включена у вартість ДК. Якщо є вільний час, можна заощадити, пройшовши огляд на майданчику будь-якого відділення ГИБДД. В цьому разі потрібно лише заплатити 300 рублів мита державі.

Читайте також: Електронний поліс ОСАГО — що це таке і як його отримати.

Як отримати діагностичну карту?

Для оформлення ДК доведеться підготувати:

  • свідоцтво про реєстрацію машини або ПТС;
  • свій паспорт;
  • довіреність, якщо ви не є власником машини.

Пройти діагностику можна в будь-якому відділенні ГИБДД (не обов’язково за місцем прописки) або на СТО, що володіють відповідною акредитацією. Адресу можна дізнатися у вашої страхової компанії або на сайті РСА (Асоціації автостраховиків). Для проходження огляду потрібно під’їхати на пункт техогляду на своїй машині, маючи на руках перераховані вище документи.

Процес огляду проходить стандартно: на спеціальному стенді перевіряють роботу світлових приладів, рульової колонки, гальм, омивачів і т. д., заміряють токсичність вихлопу, контролитруют знос протектора, тестують працездатність двигуна. У багажнику повинні лежати вогнегасник, аптечка і аварійний знак. Якщо в процесі огляду будуть виявлені які-небудь несправності, їх усунення у вас буде 20 днів, після чого доведеться проходити повторний огляд. Але повторно будуть оглянуті тільки ті елементи і вузли, які не пройшли перевірку в попередній раз.

Результати оформляються у двох примірниках, які скріплюються печаткою пункту техогляду та особистим підписом майстра, який проводив огляд, а також обов’язково заносяться в єдину базу ЕАИСТО. Без внесення в базу даних ДК не буде вважатися дійсною, тому потрібно уважно поставитися до вибору місця проходження перевірки.

Отримання ДК без огляду

Оскільки технічне тестування машини є досить тривалою процедурою, багато водіїв вважають за краще її уникнути, отримавши ДК без огляду машини. Таку послугу надають акредитовані СТО (але не всі), однак робиться це на цілком легальній основі. Для такого огляду потрібні ті ж документи, на підставі яких представник сервісного центру оформлює новий бланк і оновлює дані в базі ЕАИСТО.

Отримана таким чином діагностична карта нічим не відрізняється від тієї, яка оформлена за всіма правилами, проте на її отримання витрачається не більше 10-15 хвилин. Розцінки на цю послугу можуть бути як вище звичайних (включати плату за невелике порушення регламенту), так і нижче (робити знижку на швидкість проходження огляду) – це залежить від внутрішньої політики СТО.

Деякі автосервіси і компанії по наданню автопослуг оформляють діагностичні карти навіть без особистого візиту до них. Досить подзвонити по телефону або заповнити бланк заявки на сайті, перевести дилера оплату – і можна вважати, що нова діагностична карта вже у вас в кишені. Часто одночасно з ДК можна оформити і ОСАГО. Але користуватися цим способом потрібно дуже обережно, так як з великою часткою ймовірності можна зіткнутися з банальним шахрайством. Ви ризикуєте отримати з кур’єром аркуш паперу з печаткою, але дані в ЕАИСТО оновлено не буде, а значить, гроші виявляться сплаченими даремно.

Якщо немає поліса, ні ДК

Якщо ви довгий час не користувалися машиною, на поточний момент на неї не оформлений автогражданский поліс і відсутня діагностична карта, формально ви не маєте права виїжджати на вулиці. Однак для таких випадків передбачений наступний порядок дій:

  • У будь-якій страховій компанії потрібно оформити транзитний ОСАЦВ, який діє 20 днів.
  • З транзитним полісом слід відправитися на СТО або майданчик ГИБДД і пройти діагностику.
  • При необхідності усунути несправності, домігшись відповідності техстану машини вимогам ДК.
  • Отримавши ДК, відразу ж оформити ОСАЦВ в найближчій страхової компанії.
  • Після цього ви зможете користуватися своєю машиною без ризику покарання за порушення правил руху.

    Читайте також: Що таке КБМ в ОСАЦВ і як її порахувати.

    Відео на тему

    Схожі статті




    • Що таке СТС автомобіля



    • Категорія В1: які машини можна водити



    • Категорія С1: які машини можна водити



    • КАСКО та ОСАЦВ: в чому різниця