Що таке клімат контроль в автомобілі

393

Забезпечення комфортного перебування водія і пасажирів в салоні автомобіля є обов’язковою умовою його функціонування. Можливість створення оптимального мікроклімату реалізована у всіх сучасних автомобілях, які оснащені кондиціонером або системою клімат контролю. У даній статті ми спробуємо розібратися, що таке клімат контроль в автомобілі, в чому особливості його роботи і принципові відмінності від штатного кондиціонера.

Клімат контроль є системою, робота якої спрямована на автоматичне підтримання заздалегідь встановленого температурного режиму у салоні автомобіля в цілому, чи в певній її частині. Система клімат контролю може функціонувати як автоматично, так і в залежності від налаштувань, якщо необхідно, наприклад, прогріти обледенелое вітрове скло або ж створити першочерговий комфорт в якійсь конкретній зоні салону.

Останні автомобільні розробки характеризуються наявністю клімат контролю, здатного регулювати температуру повітря салону з урахуванням ступеня проникнення сонячних променів, а також з орієнтиром на безпеку кліматичної системи для здоров’я людини.

Зміст

  • Як працює клімат контроль в автомобілі
  • Що таке однозонный, двозонний і багатозонний клімат контроль
  • Відео про клімат контроль
  • Чим відрізняється клімат контроль від кондиціонера в автомобілі

Як працює клімат контроль в автомобілі

Конструктивно система клімат контролю автомобіля об’єднує в собі наступні елементи: кондиціонер, опалювальне обладнання, повітряні фільтри, різні датчики. Всі ці елементи кліматичної системи взаємодіють між собою за рахунок керуючої електроніки, яка активує необхідний пристрій зчитування інформації з датчиків.

Рух повітря, що створюється клімат контролем

Система клімат контролю здатна регулювати обсяг подаваного в певну частину салону повітря, орієнтуючись на показання кожного окремого датчика. Якщо фактична температура повітря перевищує задану, почнеться робота кондиціонера, який виробляє холодне повітря. Пристрій буде активно до тих пір, поки значення фактичної температури не стане рівним встановленим користувачем.

У разі від’ємної різниці фактичної та заданої температур електроніка віддасть сигнал на включення опалювальної системи з метою підготовки теплого повітря.

Необхідно враховувати відсутність чіткого розмежування між роботою кондиціонера і опалювального пристрою. Дані елементи функціонують спільно, готуючи повітря, який згодом змішується до необхідної загальної температури.

Читайте також: Що таке ЕБУ (Електронний Блок Управління) і як він управляє роботою клімат контролю та іншими системами автомобіля.

Існує автоматичний і ручний режими функціонування клімат контролю. У першому випадку користувач задає потрібну температуру, а система піклується про якість і обсязі подається в салон автомобіля повітряної маси. В ручному режимі користувачеві доступна часткова або повна регулювання вузлів, що відповідають за створення мікроклімату. Останній може бути корисний в умовах непередбаченої температури навколишнього середовища, коли водієві необхідно швидко підігріти (в зимовий час) або охолодити (в літній період) салонний повітря.

Інтерфейс для управління клімат-контролем

Важливо знати:

  • Джерелом створення холодного і теплого повітря для кліматичної системи є автомобільний двигун. Тільки його включене стан дасть можливість встановити необхідну температуру повітря в салоні.
  • Ефективна робота клімат-контролю можлива тільки при закритих вікнах автомобіля. В іншому випадку в салон будуть потрапляти вуличні потоки повітря, що приведе до роботи кліматичного обладнання в умовах сильних навантажень та підвищеного витраті пального.
  • Клімат-контроль та кондиціонер рідко створюють небезпеку для здоров’я людей, що знаходяться в салоні автомобіля людей при закритих вікнах, так як кліматична система подає повітря з поступово зменшуваною температурою.
  • Працює система клімат контролю є причиною збільшеного паливного витрати. Особливо це помітно в теплий період, коли потрібна робота кондиціонера.
  • Салонний фільтр повинен мати незначний фізичний знос і підтримуватися в чистому стані, інакше це позначиться на ефективності функціонування кліматичної системи.
  • Що таке однозонный, двозонний і багатозонний клімат контроль

    Найпростішою різновидністю клімат контролю є однозонный варіант. Він передбачає розосередження повітря певної температури по всьому периметру салону. В даному випадку водієві і пасажирам доводиться шукати компроміс у встановленні температурного режиму.

    Двозонний клімат контроль дає можливість розташованого на передньому сидінні пасажира встановлювати бажану температуру повітря, яка буде відрізнятися від температури, встановленої в зоні водія. Відзначимо існування межі різниці між температурою в водійських і пасажирських зоні (наприклад, якщо водій виставив температуру 23 градуси Цельсія, а передній пасажир – 27 градусів, то подальше підвищення температури пасажиром на 1 градус автоматично збільшить температуру в зоні водія на аналогічне значення). Двозонний клімат контроль є найбільш поширеним видом багатозонного клімат контролю.

    Чотирьох зонний клімат контроль

    Відмінною характеристикою тризонного клімат контролю є можливість створення окремої температури в зонах водія і переднього пасажира, а також на задньому ряду сидінь.

    Встановлений в автомобілі чотирьохзонний клімат-контроль дозволяє регулювати температуру повітря в кожній чверті салону автомобіля.

    Читайте також: Як зменшити витрату бензину при використанні клімат контролю або кондиціонера.

    Відео про клімат контроль

    Чим відрізняється клімат контроль від кондиціонера в автомобілі

    Незважаючи на те, що кондиціонер та клімат-контроль призначені для підтримки комфортної обстановки в салоні автомобіля, між ними існує принципова різниця. Спочатку кондиціонер призначений для виробництва охолодженого повітря і є невід’ємним вузлом системи клімат контролю. Остання, у свою чергу, є комплексним рішенням, створеним для автоматичного регулювання температури в салоні.

    Певною мірою система клімат контролю схожа на використовуваний в побуті кондиціонер з інверторним управлінням. Вона представляє максимальну безпеку для здоров’я людини (через подачі повітря з температурою, близькою до температури повітря в салоні) і включається-вимикається автоматично, в той час як включення-вимикання кондиціонера відбувається по команді користувача.

    Схожі статті




    • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



    • Що краще варіатор або автомат



    • Чим відрізняється варіатор від автомата



    • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового