Що таке пневмопідвіска і для чого вона потрібна

817

Сучасні автомобілі оснащуються різними типами підвісок, однак у переважній більшості випадків використовуються ті їх різновиди, які в якості основних демпфуючих елементів включають в себе телескопічні гідравлічні амортизатори і гвинтові пружини. Пневматичні ж конструкції застосовуються поки не настільки широко, а якщо і встановлюються, то переважно на автомобілях преміального класу і комерційних транспортних засобах. Багато в чому тому у багатьох не дуже обізнаних у тонкощах і особливостях конструкції техніки автомобілістів виникає питання: що таке пневмопідвіска і для чого її використовують?

Зміст

  • Що таке пневмопідвіска
  • Що входить в конструкцію пневмопідвіски
  • Як працює пневмопідвіска?
  • Різновиди пневмопідвісок
  • Плюси і мінуси пневмопідвіски

Що таке пневмопідвіска

Пневматичної прийнято називати таку підвіску автомобіля, в якій для досягнення певного положення його кузова відносно поверхні дорожнього полотна використовуються спеціальні балони, наповнені повітрям і при цьому є одними з основних елементів конструкції.

Що стосується легкового автомобільного транспорту, то пневмопідвіски найчастіше використовуються в конструкції представницьких авто, а також дорогих позашляховиків. Набагато ширше пневматичні підвіски використовуються в вантажних автомобілях, причому не тільки тих, що мають відносно невелику вантажопідйомність, але і в магістральних і сідельних тягачах.

Читайте також: Вібрація керма на швидкості 100-120 км/год.

Що входить в конструкцію пневмопідвіски

Конструкція пневмопідвіски

Пневматична підвіска складається з таких основних конструктивних частин, як:

  • Пружні елементи або пневмоподушки;
  • Компресор;
  • Ресивер;
  • Система управління.

Кожен з цих компонентів пневмопідвіски відіграє певну роль.

Пружні елементи. В якості пружних елементів в пневмоподвесках використовуються пневматичні балони. Вони встановлюються по одному на кожне колесо, а основна їх функція полягає в тому, щоб утримувати кузов машини на певній висоті відносно дорожнього покриття. Пневмобаллони виготовляються з щільної багатошарової гуми, заповнюються стисненим повітрям. Найчастіше вони мають форму «таблеток», розділених на кілька секцій. Зустрічаються також і пневмобаллони, що монтуються безпосередньо на стійках амортизаторів, і в таких випадках вони є заміною крученим пружинам.

Компресори. Оскільки підвіска є пневматичної, то для виконання нею своїх функцій вона вимагає наявності джерела стисненого повітря. Таким є компресор, за допомогою яких він закачується в пружні елементи. Конструктивно він складається з таких частин, як осушувач повітря та електричний двигун, а також кількох електромагнітних клапанів, що забезпечують проходження стисненого газу за визначеним контуром. В залежності від того, яка саме кількість цих клапанів є в системі, пружні елементи можуть накачуватися або окремо, індивідуально, або попарно.

Ресивер. З компресора стиснуте повітря потрапляє в пружні елементи не безпосередньо, а через так званий ресивер. Він являє собою металевий балон, що має ємність від 3 до 10 літрів. Саме в нього закачується повітря, який далі через магнітні клапани слід пружні елементи. Ресивер дозволяє здійснювати коригування характеристик підвіски без включення компресора, за рахунок наявного в ньому запасу стиснутого повітря.

Система управління. Будь-яка сучасна пневмопідвіска в обов’язковому порядку оснащується власною системою управління, що включає в себе датчики:

  • Поточного рівня кузова машини над дорожнім покриттям;
  • Прискорення транспортного засобу;
  • Тиску в системі;
  • Температури компресора.

Інформація від них надходить в електронний блок управління, який її обробляє в режимі реального часу і формує сигнали, що передаються на виконавчі пристрої. Практично завжди блок керування пневматичною підвіскою знаходиться в тісній взаємодії з системою курсової стійкості і електронним блоком управління (ЕБУ) двигуна. Що стосується виконавчих пристроїв, то такими є клапани створення, підтримки і скидання тиску, а також реле включення компресора.

Як працює пневмопідвіска?

Кнопки управління пневмопідвіскою

Функціонування пневматичної підвіски сучасного автомобіля заснована на тому, що в залежності від дорожньої ситуації і положення кузова авто відносно дороги в пневматичних подушках змінюється тиск. При його збільшенні пружні елементи стають жорсткішими, а кліренс машини зростає. Якщо тиск падає, то відбувається зворотний процес.

Зазвичай передбачено три режими роботи пневмомподвесок:

  • Нормальний;
  • Підвищений;
  • Знижений.

У нормальному режимі пневматичні підвіски функціонують тоді, коли транспортні засоби йдуть по рівних дорогах з твердим покриттям на швидкостях, які не перевищують 100 км/ч. Якщо пересування відбувається на низьких швидкостях, то кліренс підвищується, причому це робиться водієм вручну, за допомогою встановленого в кабіні перемикача. Найчастіше цей режим використовується при русі по бездоріжжю. При їзді по дорогах з рівним твердим покриттям зі швидкостями, що перевищують 100 км/год, використовується знижений режим. Перехід у нього також здійснюється водієм вручну.

Автоматичне коректування здійснюється тоді, коли автомобіль проходить повороти. Проводиться вона шляхом закачування в сусідні подушки більшої кількості повітря для того, щоб знизити бічні крени. Після того, як поворот пройдено, «зайвий» повітря випускається через клапани.

Читайте також: Ознаки несправності ступичного підшипника.

Різновиди пневмопідвісок

Різновиди пневмопідвісок

У сучасних автомобілях використовується три види пневматичних підвісок:

  • Одноконтурна;
  • Двоконтурна;
  • Чотириконтурна.

Одноконтурна пневматична підвіска є, по суті справи, допоміжної та встановлюється пікапи і невеликі вантажівки спільно з основною. Вона монтується тільки на одну вісь, причому найчастіше на задню для того, щоб забезпечити можливість регулювання її жорсткості залежно від ступеня завантаженості авто.

Двоконтурні пневматичні підвіски можуть встановлюватися як на дві осі автомобіля одночасно, так і на одну вісь. У другому випадку автомобіліст отримує можливість регулювати положення коліс самостійно.

Що стосується четырехконтурных пневмопідвісок, то вони є найбільш складними і включають в себе всі ті елементи, які описані вище.

Читайте також: Що таке ШРУС в автомобілі.

Плюси і мінуси пневмопідвіски

Головним плюсом пневмопідвіски є дуже високий ступінь адаптивності. Вона дозволяє швидко, просто і точно налаштувати такі параметри, як кліренс і жорсткість.

Автомобілі, на яких установлено пневматичні підвіски, володіють кращою керованістю. Особливо добре це проявляється при проходженні поворотів. Крім того, пневмопідвіска забезпечують водієві і пасажирам більший комфорт при поїздках, оскільки вони краще, ніж підвіски традиційні, демпфируют горизонтальні коливання кузовів автомобілів, особливо при русі по дорогах з покриттям низької якості і бездоріжжю.

Є у пневматичних підвісок і мінуси. Основними з них є складність конструкції і висока вартість обслуговування. Крім того, пневмопідвіски досить чутливі до дії низьких температур, що особливо актуально в російських кліматичних умовах.

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового