Що таке распредвал в автомобілі

591

Розподільний вал – це функціональний елемент паливної системи автомобіля, відповідальний за правильне послідовне відкривання і закривання клапанів двигуна. Від правильності його функціонування залежать витрата палива, що розвивається потужність, стабільність його роботи, інші їздові характеристики. Давайте розглянемо, що таке распредвал в автомобілі, в чому полягає його принцип дії і як неправильна робота позначається на машині.

Зміст

  • Що таке распредвал
  • Як влаштований распредвал
  • Як працює распредвал
  • За що відповідає датчик распредвала
  • Поломки та їх причини
  • Відео на тему

Що таке распредвал

Як виглядає распредвал.

Розподільний вал являє собою стрижень, на якому розташовується кілька так званих кулачків. Це деталі неправильної форми, що обертаються на осі вала. Вони відповідають кількості впускних клапанів циліндрів і розташовуються точно навпроти них. Комплект кулачків підібраний так, що обертання гарантує стабільне та рівномірне спалювання палива в циліндрах. А робота всього распредвала чітко синхронізовано з іншими механізмами двигуна.

По обидва боки від кулачків на вал надіті опорні шийки, що утримують його в підшипниках. Одним з найважливіших вузлів валу є масляні канали. Від їх стану залежить фізичний знос деталей, потужностні характеристики мотора і стабільність його роботи. Для підведення масла до осі розподільного валу зроблено наскрізний отвір з висновками до опорних підшипників і кулачкам.

Як влаштований распредвал

Розподільні вали в голівці блоку циліндрів.

Розподільний вал – це ключовий функціональний компонент газорозподільного механізму, який визначає порядок відкриття клапанів для запуску повітряно-паливної суміші всередину циліндрів. Синхронна робота цього механізму забезпечує безперервне почергове згоряння порцій палива в камерах двигуна. У деяких моделях автомобілів газорозподільний механізм має кілька розподільних валів.

Конструкція, розташування, склад і характеристики кулачків розподільного валу повністю залежать від моделі двигуна. У деяких машинах распредвал розміщується в головці блоку циліндрів, а в інших – в його підставі. Верхнє розташування на даний момент вважається оптимальним, оскільки полегшує ремонт і обслуговування. Распредвал ремінної або ланцюгової передачею зв’язується з колінчастим валом двигуна, тому що саме їм приводиться в рух.

Як працює распредвал

Як працює распредвал.

При поперечному розгляді кулачок має форму краплі. При обертанні витягнута частина кулачка наживає на штовхач клапана і призводить до відкривання клапана. Це провокує подачу повітряно-паливної суміші для спалювання. При подальшому обертанні кулачок «відпускає» штовхач, і той під дією пружинного механізму повертає клапан в закрите положення.

У шестірні розподільного валу розташовується в два рази більше зубів, ніж у колінчатого. Це пов’язано з тим, що за один робочий цикли двигуна колінвал вчиняє 2 обороту, а распредвал – 1.

Конфігурація двигуна може включати два розподільчих вала. Компонування газорозподільного механізму з одним валом застосовується в бюджетних машинах, де циліндри мають по 1 парі клапанів. Два распредвала потрібні в моделях з двома парами клапанів на циліндрах.

Читайте також: Що таке газорозподільний механізм в автомобілі і як він працює.

За що відповідає датчик распредвала

Датчик положення розподільного валу визначає кутові положення ГРМ щодо колінчастого валу і генерує відповідні сигнали в системі електронного управління двигуном. В результаті коригуються запалення і уприскування палива. На бензинових автомобілях збій у роботі даного приладу блокує роботу ЕБУ і не дозволяє завести мотор. У дизельних моделях пуск можливий, але все одно складний.

Як і датчик коленвала, датчик распредвала працює на основі принципу Холу – магнітне поле в приладі змінюється при замиканні магнітного зазору спеціальним зубцем, який знаходиться на валу або задають диску. Коли зубець проходить поруч з датчиком, формується сигнал, що відправляється в електронний блок управління. Частота імпульсів безпосередньо пов’язана з темпом обертання розподільного валу, виходячи з чого ЕБУ і вносить корективи в роботу двигуна. За рахунок постійного отримання даних про позиції поршня першого циліндра забезпечується послідовний і своєчасний впорскування.

Поломки та їх причини

Несправний розподільний вал найчастіше видає свій стан характерним стуком, який виникає через зношування підшипників або кулачків, деформації вала, механічної поломки одного з елементів. Такі поломки виникають як внаслідок заводського браку, так і в результаті природного зносу.

Стук распредвала також виникає при використанні поганого моторного масла або з-за невідрегульованій подачі палива. З-за цього клапана циліндрів і кулачки працюють несинхронно – двигун втрачає потужність, витрачає занадто багато палива і працює нестабільно.

Читайте також: Як помітити ознаки несправності датчика распредвала.

Відео на тему

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового