Що таке розкоксовка двигуна

301

Далеко не всі автолюбителі знають, що таке розкоксовка двигуна. А між тим, рано чи пізно стикатися з даною процедурою доводиться багатьом з них. Розкоксовка силового агрегату являє собою цілий комплекс заходів з видалення нагару з поршневих кілець і інших найважливіших елементів камери згоряння. Для очищення кілець від нагару використовуються різного роду способи і препарати. У даній статті мова піде про плюси і мінуси використання кожного з них, а також про причини виникнення нагару у двигуні.

Зміст

  • Чому в двигуні утворюється нагар
  • Основні способи розкоксовки двигуна
    • М’яка розкоксовка двигуна
    • Жорстка розкоксовка двигуна
    • Динамічна розкоксовка двигуна
  • Відео на тему

Чому в двигуні утворюється нагар

Основною причиною появи нагару в камері згоряння є неякісне масло і паливо.

Вуглецеві відкладення на поршневих стінках і поршневих днищах, а також стінках камери внутрішнього згоряння утворюються внаслідок не до кінця згорілого палива. Також причинами утворення нагару є наявність присадок в паливо і продукти окислення неякісного масла. Крім цього інтенсивне накопичення нагару відбувається при тривалих станах в дорожніх пробках і в інших ситуаціях, коли силовий агрегат працює на малих обертах.

Одним з найбільш негативних наслідків появи нагару на компонентах двигуна є детонація, яка, в свою чергу, є причиною зменшення потужності мотора і його передчасного зносу. Крім цього спостерігається збільшення витрати палива автомобілем.

Для того, щоб знизити інтенсивність утворення нагару у двигуні, дуже важливо використовувати якісне моторне масло. При цьому в сучасних силових агрегатах стандартів ЄВРО 5 і 4 ні в якому разі не можна застосовувати масла більш низького рівня. В іншому випадку вигоряння масла просто неминуче.

Найгіршою є ситуація, коли нагар і вуглеводневі відкладення зосередилися на звороті тарілки впускного клапана. У цьому випадку вони поглинають частину палива, в результаті чого мотор працює на збідненої суміші. У цьому випадку можлива детонація і навіть пошкодження силового агрегату.

При зайвому зосередженні нагару і лаку посилено зношуються циліндри, порушується рухливість поршневих кілець, збільшується витрата масла. А в результаті падає компресія в циліндрах, знижується потужність двигуна, збільшується рівень токсичності вихлопних газів.

Основні способи розкоксовки двигуна

На практиці використовуються три основних способи проведення процедури розкоксовки двигуна: м’яка, жорстка і динамічна.

М’яка розкоксовка двигуна

При м’якій раскоксовке виробляють очищення всіх елементів поршневої групи за допомогою додавання спеціального очищення препарату в масляну систему силового агрегату. Додавати очисник в моторне масло необхідно приблизно за 100-200 кілометрів до запланованої заміни останнього. При цьому рекомендується щадна експлуатація мотора, що виключає його роботу на максимальних обертах. Засіб для м’якої розкоксовки прибирає нагар, що накопичився в поршневих канавках і на нижніх маслозйомних кілець. У якості «м’якого» раскоксывателя найчастіше застосовується спеціальне промивне масло.

Найбільш очевидним недоліком м’якою розкоксовки є те, що з її допомогою можна видалити нагар у камері внутрішнього згорання і на клапанах мотора. З цієї причини застосування даного способу рекомендується в профілактичних цілях, разом із заміною масла.

Для м’якої розкоксовки досить часто використовують димексид. Цей препарат дуже дешево коштує і при цьому дозволяє ефективно розчиняти нагар в масляній системі. Використання димексиду також має свої мінуси: потрібно обов’язкова очищення піддону від фарби, щоб уникнути засмічення сітки маслозаборника; перед затокою нової оливи необхідно ретельно промити масляну систему промивним маслом.

Читайте також: Яке масло краще мінеральне або синтетичне.

Жорстка розкоксовка двигуна

Суть жорсткої розкоксовки мотора полягає в додаванні спеціальної агресивної рідини в камеру внутрішнього згорання. Затока здійснюється через свічкові або ж форсункові отвори. В результаті нагар на поршневих кільцях і поршневих днищах роз’їдається і розм’якшується. Для проведення даної процедури необхідні певні знання і навички, якими володіє далеко не кожен автолюбитель. З цієї причини так званий «дідівський» спосіб в основному застосовується на станціях технічного обслуговування.

До мінусом жорсткої розкоксовки можна віднести відносну складність її проведення, токсичність використовуваного антикокса, труднощі з розрахунком необхідної кількості сольвент, неефективність для очищення клапанів і стінок камери внутрішнього згоряння.

Динамічна розкоксовка двигуна

Вже з самої назви процедури можна зрозуміти, що при динамічній очищення двигуна від нагару позбуваються в русі. При всій своїй простоті даний спосіб є не менш ефективним, ніж інші. Його суть полягає в додаванні присадки в паливну систему автомобіля. Чистити силовий агрегат з використанням присадки дуже легко і досить дешево. Для цього вам не потрібні ніякі спеціальні навички та обладнання. Адже затока препарату в бензобак займає якісь секунди.

Після попадання в бензобак при працюючому двигуні найдрібніші фрагменти присадки в суміші з паливом потрапляють в камеру внутрішнього згорання, сприяючи випалювання нагару з його подальшим видаленням через вихлопну систему. Динамічна розкоксовка особливо ефективна в режимі підвищеного навантаження на мотор. Тобто в цьому випадку не існує ніяких обмежень в плані експлуатації авто.

Читайте також: Чому двигун їсть масло і що робити?.

Відео на тему

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда