Що таке сайлентблоки на автомобілі

309

Щоб керувати машиною, не обов’язково знати, що таке сайлентблоки. Тому багато водіїв не можуть дати точного визначення зазначеного терміну, поки не приїдуть в автомобільний сервіс. Справа в тому, що якщо після проведення діагностики фахівець винесе вердикт, що свідчить про необхідність заміни сайлентблоков, тоді вже в будь-якому випадку доведеться познайомитися з цими резинометалевими шарнірами.

Зміст

  • Що таке сайлентблок
  • Особливості сайлентблоків з поліуретану
  • Як перевірити і замінити сайлентблоки
  • Відео на тему

Що таке сайлентблок

Сайлентблок — це резинометаллический шарнір, який складається з двох втулок з металу і гумової вставки між ними. Основне призначення цих гумометалевих шарнірів полягає в поєднанні різних елементів підвіски один з одним. Згадана вставка застосовується з метою усунення можливих коливань, що виникають між окремими деталями.

Підвіска будь-якого автомобіля схильна до деформацій. Роль сайлентблока – не допустити останніх, внаслідок чого важлива його стійкість до максимальних навантажень.

Сайлентблоки встановлюються в передній і задній підвісці для кріплення важелів, амортизаторів, КПП і двигуна. Це компонент, який потребує регулярного та своєчасному контролі.

Особливості сайлентблоків з поліуретану

Зараз резинометалічні шарніри часто замінюють деталями з поліуретану. Головна їх перевага – більш тривалий термін служби.

Як правило, такі сайлентблоки функціонують в кілька разів довше порівняно з конкурентами. З іншого боку, вони і стоять помітно дорожче.

Крім тривалого терміну служби поліуретанові сайлентблоки:

  • виключають деформації;
  • сприяють подоланню так званого «ефекту вичавлювання»;
  • сприяють поглинанню, вібрації, ударів і небажаного шуму, властивих у разі застосування гуми;

Як перевірити і замінити сайлентблоки

Середній період експлуатації сайлентблока – до 100 тис. км. пробігу транспортного засобу. Тим не менш, експерти рекомендують перевіряти резинометалічні шарніри через кожні 50 тис. км. Це обумовлено тим, що вітчизняні дороги далекі від ідеальних.

Читайте також: Що таке пневмопідвіска і для чого вона потрібна.

На наявність зносу втулок вказують наступні проблеми:

  • знизилася керованість транспортного засобу;
  • поганий відгук на поворот рульового колеса.

Якщо є подібні симптоми, слід відвідати сервіс, або самостійно провести візуальний огляд сайлентблока. У другому випадку не обійтися без оглядової ями або естакади, які потрібні для візуального вивчення сайлентблока. Якщо на гумовій частині відсутні тріщини і розриви – значить все в порядку. Крім того, виконується перевірка люфту в розглянутої деталі, зайві обсяги якого також є аргументом для заміни сайлентблоков.

Що стосується заміни сайлентблоков, то з цим ні в якому разі не можна спізнюватися, так як занадто великий знос призводить до значних неприємностей під час руху транспортного засобу. Нарешті, відкладання процедури заміни в довгий ящик часто стає причиною нерівномірного зношування покришок і більш дорогого ремонту в автомобільному сервісі.

Іноді поміняти сайлентблоки можливо і власними силами. Але варто розуміти, що це – досить складне завдання і без перегляду тематичних відеороликів тут вже не обійтися. Доведеться запастися і спеціальним інструментом, зокрема пресом і оправкою. Вони потрібні для виконання запресовування.

Важливо пам’ятати, що після заміни сайлентблоков обов’язково проводиться відновлення кутів розвалу/сходження коліс.

Читайте також: Що таке торсіонна підвіска і як вона працює.

Відео на тему

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового