Що таке Убер таксі

543

Міжнародна компанія Über веде діяльність вже майже десять років (у Росії – п’ять років), проте до цих пір не всі жителі нашої країни добре уявляють, що таке Убер таксі і як воно працює. Якщо вас також зацікавило це питання, то пропонуємо ознайомитися з нашою статтею.

Зміст

  • Як працює Убер таксі
  • Чим Убер відрізняється від звичайного таксі?
  • Як викликати таксі Über?
  • Як влаштуватися працювати в Uber таксі?
  • Що краще – Убер або Яндекс.Таксі?

Як працює Убер таксі

Поява смартфонів і істотне розширення сфери інтернет-комунікацій закономірним чином призвело до створення сервісу виклику таксі за допомогою відповідної програми. Першими, кому прийшла в голову ця ідея, були американці Гаррет Кемп і Тревіс Каланик з Сан-Франциско, які і створили Über таксі. Спочатку система Über включала лише послуги представницьких авто, але потім, з здешевленням смартфонів, сервіс поширився на машини економ-класу. Саме з цього моменту він став стрімко поширюватися по всьому світу.

Умови і принцип роботи Убер таксі однакові по всьому світу: клієнт, використовуючи додаток Uber, встановлене в своєму телефоні, викликає машину, а система надсилає виклик на найближче зареєстроване в ній таксі, яке опинилося вільним. Якщо водій погоджується взяти виклик, клієнт отримує можливість відстежувати переміщення «своєї» машини на карті міста.

Оплачують послуги перерахуванням з платіжної картки, причому ця сума, як правило, нижче, ніж вартість поїздки в звичайному таксі. Дешевизна сервісу і простота виклику зробили Убер неймовірно популярним у всьому світі. Крім того, з плином часу спочатку просте додаток збагатилася безліччю корисних функцій, які роблять поїздки зручними і безпечними для пасажирів, а водіям пропонують надзвичайно вигідні умови для роботи.

Чим Убер відрізняється від звичайного таксі?

Різниця між функціонуванням Über таксі і роботою традиційних таксомоторних компаній досить велика, причому, як правило, не на користь останніх.

  • Убер – це мобільний додаток, що існує винятково в інтернет-просторі. Для виклику таксі не використовуються дзвінки на телефонні номери, Uber не потребує диспетчерах, так як їх функції виконує програмне забезпечення. Відповідно, скорочується час від моменту відправки виклику до прибуття машини за адресою, так як замовлення надходить вільному водієві, який розташований найближче від клієнта.
  • Пасажир може оцінити якість послуги і поставити водієві оцінку, а також вибрати із запропонованого списку водія з хорошими показниками. Сума оцінок формує рейтинг, від якого залежить розмір оплати праці таксиста і кількість замовлень, що надходять. Ввічливі і акуратні водії, таким чином, опиняються у виграші.
  • Оплата поїздки виконується тільки в безготівковому вигляді, тобто відсутня можливість відмови у здачі через відсутність дрібних купюр. Вартість поїздки формується системою, і водій не може «накрутити лічильник». Відсутність готівки дозволяє водієві відчувати себе більш безпечно, оскільки його виручка недоступна для кримінальних особистостей. У свою чергу, державі система вигідна тим, що робить неможливим тіньовий бізнес.
  • Для участі в системі допускаються тільки машини не нижче певного класу (в кожній країні свої обмеження). Клієнт, що викликає Убер таксі, впевнений, що на виклик не приїде розбита колимага тридцятирічного віку, пропахшая тютюном і бензином.
  • Чим більше водіїв бере участь в системі, тим менше час очікування машини і нижче вартість поїздки. Тому у Über таксі прекрасні перспективи практично в будь-якому місті.
  • Звичайним таксі, щоб витримати конкуренцію з Убер, доводиться підтягувати рівень послуг і знижувати розцінки, тому пасажири від появи сервісу в будь-якому випадку виявляються у виграші.

    Як викликати таксі Über?

    У сервісі Über виклик таксі неможливий без спеціального додатка, яке потрібно завантажити на свій телефон. Але перш, ніж ви зробите це, потрібно зареєструватися на офіційному сайті Убер, ввести в систему номер свого телефону і E-mail, а також прикріпити до акаунта номер платіжної картки, з якої будуть оплачуватися поїздки. Тільки після цього система надасть можливість скачати і встановити на свій смартфон додаток Über.

    Після авторизації в додатку ви отримаєте доступ до послуг Убер таксі. Для виклику машини потрібно:

    • вибрати клас машини (BlackCar – представницьке авто, UberX – машина середнього класу SUV – кросовер, LUX – розкішний автомобіль преміального класу, Taxi – авто від партнерської служби таксі);
    • вказати на карті або набрати на клавіатурі, де ви знаходитеся і куди потрібно їхати;
    • підтвердити згоду з виставленої сумою оплати;
    • отримати дані таксі, яке їде за викликом (тип і держномер машини, ім’я водія);
    • дочекатися повідомлення про прибуття машини.

    Оплата за поїздку списується з карти автоматично, після завершення поїздки ви можете додати до оплати чайові і виставити водієві оцінку.

    При скасування поїздки після оформлення замовлення з карти буде списана штрафна сума.

    Читайте також: Що таке діагностична карта автомобіля і як її отримати.

    Як влаштуватися працювати в Uber таксі?

    Щоб почати роботу у Über таксі, потрібно або отримати статус індивідуального підприємця, або оформитися на роботу в таксомоторів, що співробітничає з Убер. Якщо ви будете працювати тільки на себе, знадобиться автомобіль – ваш особистий або орендований, але відповідає вимогам Über у вашому місті, а також смартфон або планшет, на якому буде встановлено водійське додаток.

    Перед початком роботи доведеться пройти невеликий курс навчання, який завершується тестуванням. Після успішної здачі тесту активується водійський аккаунт, який дозволяє приймати замовлення. Ви маєте право відмовлятися, якщо замовлення вам не підходить, але занадто часті відмови призведуть до зниження рейтингу.

    Оплата залежить від суми, в яку оцінюється поїздка, і становить 75-80%. При певних умовах ваша частка зростає – наприклад, якщо ви виходите на зміну в непопулярний час. Заохочення може складати до 100% від сум оплати. Крім того, працівники можуть користуватися спеціальною ціною палива на заправках, якщо їх власник укладає партнерську угоду з Über. Тривалість робочого дня система не обмежує.

    Що краще – Убер або Яндекс.Таксі?

    Порівняння найбільш популярних онлайн-сервісів таксі для пасажирів і водіїв змушує зробити висновок: по можливості слід використовувати обидва, постійно порівнюючи запропоновані умови. Так, тарифи Über нижче, ніж у Яндекс.Таксі, зате мережа Über у багатьох містах розвинена краще Яндекса, тому водії виграють за рахунок більшої кількості замовлень.

    Реєстрація водіїв, на думку більшості тих, хто проходив процедуру, на Убер простіше, ніж на Яндекс, і займає приблизно близько години. До роботи допускаються водії, стаж яких за кермом перевищив 3 роки, тоді як на Яндекс.Таксі можна зареєструватися вже з дворічним досвідом. З іншого боку, Яндекс не допускає до виїзду на лінію машини старше 5 років, до того ж здійснює під час роботи візуальний контроль, тоді як в Uber можна працювати на авто до 10-річного віку, і контроль водіїв практично відсутня.

    Як бачимо, Uber робить ставку на масовість і низькі розцінки, тоді як Яндекс.Таксі більше піклується про безпеку та якість послуг. Але судячи з відгуків пасажирів і водіїв, обидва онлайн-сервісу надзвичайно популярні, знаходяться в стадії динамічного розвитку, надають якісні послуги клієнтам і дають таксистам можливість добре заробити.

    Читайте також: Електронний ПТС — що це таке і як працює.

    Схожі статті




    • Секретки на диски



    • Як часто міняти масло в двигуні



    • Як правильно зберігати шини



    • Як зменшити витрату бензину