Скриплять гальма при гальмуванні на машині: чому і що робити?

468

Пронизливий і тривожний скрегіт автомобільних гальм знайомий з дитинства кожному з нас. Ми чуємо його в кіно, на вулиці за вікном, або в комп’ютерних іграх, пов’язаних з автомобільною тематикою. Тим не менш, коли у вашого автомобіля скриплять гальма при гальмуванні, це втомлює, дратує і змушує зробити щось, щоб позбутися від цього не самого приємного звуку. Ми розглянемо найбільш часто зустрічаються причини скрипу автомобільних гальм, а так само способи усунення цього скрипу.

Якщо в загальних рисах, то суть гальмівної системи звичайного легковика полягає в наступному. Коли виникає необхідність зупинити автомобіль, гальмівні колодки з двох сторін блокують гальмівний диск, тим самим зупиняючи обертання коліс. Колодки притискаються до диска поршнями, які поддавливает гальмівна рідина, залита в систему. Ось власне і вся гальмівна премудрість. Найчастіше, неприємний скрип виникає від зіткнення колодок і дисків, найчастіше, але не завжди.

Зміст

  • Чому скриплять гальма при гальмуванні
  • Що робити якщо скриплять гальма
  • Відео про скрипучі гальма

Чому скриплять гальма при гальмуванні

Найпростішою причиною виникнення скрипу в гальмівній системі автомобіля, є спеціальне напилення на робочих поверхнях колодок. Не завжди, але досить-таки часто, таке напилення зустрічається у багатьох виробників. Скрип гальм, викликаний таким напиленням, проходить досить швидко, а якщо хочете прискорити цю справу, організуйте своїм новим колодок, два – три активних гальмування. Ось власне і всі ліки.

У ряді випадків, скрип викликане несумісністю матеріалів гальмівних колодок і гальмівного диска. У подібних ситуаціях, є лише один рецепт. Потрібно купувати колодки і диски від одного і того ж виробника. На крайній випадок, придбайте перевірені поєднання елементів гальмівної системи.

Індикатори зносу видають скрипучий звук

Як би вдало ви не підібрали поєднання колодок і дисків, як обережно ви б не їздили, а зношені гальмівні колодки, будуть скрипіти у будь-якому випадку. Справа в тому, що в їх конструкцію включені своєрідні індикатори зносу. Це спеціальні пластини, їх називають скрипуны, вони видають різкий і гучний звук при зіткненні з гальмівним диском. Цей звук повинен нагадати власника автомобіля про те, що економити на власній безпеці, смертельно небезпечно. Ну а усувається такий скрип природно, заміною відпрацювали своє колодок.

Хоча колодка є найчастішою причиною скрипу гальм, не тільки вона може цей скрип породжувати. У деяких випадках гальма можуть скрипіти з-за нерівномірного зношеності диска, або ж його деформації. Чому ж деформуються гальмівні диски?

  • гідроудар;
  • перегрів диска;

То що гальмівний диск активно гріється в процесі гальмування, ні для кого не є секретом. А якщо на цей нагрів, та ще й у спеку, накладається калюжа, на біду трапилася під колеса, тоді і може порушуватися симетрія гальмівного диска. Причиною може бути і звичайний перегрів, без додавання інших, посилюючих факторів. Слід лише сказати, що в поєднанні з кривими гальмівними дисками, буде скрипіти будь колодка і нічого тут не виправити. Та й ефективність таких дисків значно знижується, тому їх треба або міняти, або проточувати для нормального функціонування.

У ряді випадків причиною скрипу гальм виступає, такий, що виробив свій ресурс, підшипник. Якщо ж гальма свистять і скриплять навіть просто в процесі їзди, можливо зносилися напрямні, поршні, і інші елементи системи гальмування.

Що робити якщо скриплять гальма

Мабуть не самий очевидний спосіб позбавлення від скрип гальмівних колодок це створення пропилів на колодці. Цей метод використовується як солідними компаніями, що виробляють подібні вироби, так і гаражними умільцями, які оцінили ефективність даного методу. Суть даного способу полягає в тому, що будь-скрип, це вібрація. Відповідно поділ вібруючого масиву, це відмінний спосіб змінити частоту вібрації. Для цього, потрібно зробити кілька пропилів на робочій поверхні колодки. Але, якщо виробник, розділяючи колодку таким чином, має уявлення про те, як це позначиться на її працездатності і надійності, то ви робите таку операцію, на свій страх і ризик.

Іноді усунути скрип допомагає змащування напрямних супортів спеціальним засобом. А при заміні колодок, слід змастити всі елементи гальмівної системи, які можуть в цьому потребу.

У комплекті з гальмівними колодками, часто можна зустріти спеціальні антискрипы. Це пластини, які встановлюються між гальмівною колодкою і поршнем. Такі пластини покликані забезпечити більш щільне і рівномірне прилягання колодки і гальмівного диска. Якщо ж в комплекті з колодками, які ви купили, таких пластин немає, їх можна придбати окремо.

Закруглені краї гальмівних колодок, це ще один спосіб знизити їх вібрацію. Така конфігурація дозволяє зробити блокує зусилля колодки більш поступовим, за рахунок чого і знижується рівень вібрації колодок.

Відео про скрипучі гальма

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда