Стартер крутить, а двигун не заводиться

380

Спроба завести двигун автомобіля в деяких випадках закінчується невдачею. Після повороту ключа або натискання на кнопку «Start/Stop Engine» замість приємного слух гарчання движка можна почути лише надсадное дзижчання стартера, обертаючого коленвал. Отримавши команду на запуск, стартер крутить, а двигун не заводиться. Які несправності можуть стати причиною подібної проблеми, як виявити і усунути їх своїми руками. Про це ми і розповімо в цьому матеріалі.

Зміст

  • Схема запуску ДВС
  • Чому двигун не заводиться при робочому стартері
    • Паливна система
    • Система запалювання і електроніка
  • Виявляємо і усуваємо
    • Карбюратор
    • Інжектор
    • Дизель

Схема запуску ДВС

Для успішного запуску роботи двигуна внутрішнього згоряння (ДВЗ) автомобіля необхідно одночасне взаємодія кількох процесів:

  • подача палива або паливоповітряної суміші в камери згоряння;
  • освіта іскри на свічках, яка запалює паливну суміш;
  • обертання коленвала, що забезпечує надходження палива в циліндри, роботу паливного насоса в карбюраторних бензинових двигунах.

При повороті ключа подається напруга, що запускає роботу спеціального механізму — стартера, який складається з втягивающего реле і електродвигуна. Стартер крутить колінвал, який приводить в рух поршневу групу. Одночасно компоненти паливної системи доставляють паливо з паливного бака до камер згоряння. Розпорошена паливна суміш запалюється від іскри в бензинових і від високої температури повітря у дизельних двигунах — так виглядає загальна схема запуску справного ДВС.

Чому двигун не заводиться при робочому стартері

Багато водіїв не раз стикалися з ситуацією, коли після повороту ключа справно загоряється приладова панель, що сигналізує про наявність палива в баці і достатньому заряді акумулятора, але при перекладі ключа в положення «запуск двигуна» стартер замість пари-трійки обертів продовжує жжужать, обертаючи колінвал, а двигун не заводиться.

Причини подібної проблеми криється в несправності однієї або декількох систем автомобіля, які відповідають за нормальну роботу мотора.

Паливна система

Перш, ніж потрапити в камеру згоряння, паливо проходить через кілька компонентів паливної системи: бак, насос, фільтр, форсунки і дросельна заслінка. Розглянемо по порядку всі ці компоненти.

Бак. Рівень палива в баку заміряє спеціальний датчик, обладнаний поплавком. При несправності цього механізму стрілка на приладовій панелі може вказувати на наявність палива при повністю «сухий» ємності — запустити двигун без палива не вийде.

Насос. Залежно від типу двигуна і споживаного палива насос може бути розташований в баку або в районі моторної групи. Конструктори інжекторних двигунів постачають свої вироби електронасосом, роботу якого можна почути в кабіні при повороті ключа. Карбюраторні мотори забезпечують паливом механічні насоси, які працюють від приводу центрального вала. Причинами, за якими пристрій не подає паливо, можуть бути знос щіток електродвигуна та інших деталей. Незапуск дизельного двигуна може відбутися також у результаті завоздушивания паливного насоса високого тиску або несправності клапана глушіння.

Паливний фільтр. Після декількох безуспішних спроб завести мотор варто перевірити стан паливного фільтра. Даний компонент не дозволяє проникнути в двигун воді, бруду та іншим стороннім взвесям. Несвоєчасна заміна фільтра призводить до його повного засмічення і непропуску палива.

Форсунки і дросельна заслінка. У бензинових двигунах паливо змішується з повітрям і потрапляє в камери згорання у вигляді готової суміші. За інтенсивність подачі повітря відповідає дросельна заслінка, яку приводить в дію механічний привід або електродвигун. Несправність роботи заслінки може стати причиною відмови у запуску мотора. Для подачі дизельного палива в групу циліндрів служать форсунки — складні і дорогі механізми, призначені для пропуску в циліндри строго дозованих порцій соляри. Несвоєчасне обслуговування автомашини, використання неякісного пального тягнуть засмічення і вихід з ладу форсунок, а також проблеми із запуском двигуна.

Система запалювання і електроніка

До компонентів системи запалювання ДВЗ відносять: акумулятор, високовольтні дроти, котушку запалювання, свічки. Також в сучасних автомобілях важливим компонентом системи запалювання є електронний блок управління (ЕБУ), який приймає сигнали від різних датчиків, вбудованих в двигун, і керує роботою систем автомобіля.

Відмовою у запуску мотора можуть послужити: низький заряд акумулятора, «пробій» високовольтних магістралей, несправна котушка запалювання, свічки запалювання.

Виявляємо і усуваємо

Для виявлення причини, з якої двигун не заводиться, потрібно виконати певну послідовність дій, яка залежить від конструкції самого двигуна і виду використовуваного палива. У більшості випадків для перевірки і усунення несправностей знадобляться помічник і набір інструментів.

Карбюратор

Першим кроком до виявлення проблеми стане перевірка системи запалювання. Для того, щоб перевірити справність котушки запалювання, потрібно:

  • від’єднати центральний провід і піднести його до будь-якої металевої поверхні двигуна на 5-7 мм;
  • провернути стартер.

Якщо іскра відсутня, проблема в котушці. У разі, коли іскра є, перевіряють іскроутворення на кожній з свічок. Для цього по черзі від’єднують високовольтний провід, що веде до кожній котушці, і підносять його в металевій деталі мотора.

Справність паливного насоса можна перевірити, знявши кришку повітряного фільтра і потягнувши за тягу акселератора. Якщо в поплавцеву камеру надходить бензин під час повного розкриття дросельної заслінки — насос справний. При ненадходженні палива потрібно перевірити:

  • чистоту сіточки відстійника карбюратора;
  • працездатність паливного фільтра.

Переконавшись, що бензин знаходиться в поплавковій камері, необхідно знову спробувати запустити двигун.

Інжектор

Якщо при повороті ключа з-під заднього сидіння не чути тихого дзижчання — значить, не працює паливний насос. Єдиний вихід — заміна деталі самостійно або на СТО. Двигун може не запуститися із-за відсутності тиску бензину в паливній рампі: перевірка здійснюється шляхом натискання на клапан, розташований під ковпачком. Клапан знаходиться на іншій стороні рампи щодо тієї, куди подається паливо. Якщо бензин не пішов, потрібно перевірити:

  • паливний фільтр;
  • редукційний клапан;
  • сітка заборника.

При спробі завести мотор в холодну пору паливом може залити свічки. В деяких випадках допомагає процедура «сушки»: від свічок від’єднують високовольтні дроти і деякий час обертають стартер.

Дизель

Основна причина незапуска дизельного двигуна, особливо в зимовий сезон — несправність свічок розжарювання. Для виявлення несправних деталей використовують відрізки товстих дротів і акумулятор: якщо свічка після приєднання до джерела живлення не нагрівається до червоного — її потрібно міняти.

Двигун не хоче запускатися також при попаданні повітря в паливний насос високого тиску (ТНВД). Якщо двигун оснащений «грушею» для ручного прокачування палива — увімкніть запалювання для того, щоб клапан глушіння зайняв положення «відкрито», після чого прокачуйте паливо, поки з «обратки» форсунок перестане виходити повітря і не піде солярка. Якщо авто не обладнано ручним приводом підкачки, а насос низького тиску має електропривод, достатньо увімкнути запалювання на хвилину-дві.

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда