Стукіт при повороті керма на місці або в русі

295

Рульове управління, поряд з гальмівною системою автомобіля, це найважливіші елементи, що забезпечують безпечний рух на будь-якій швидкості і по будь-якій дорозі. Тому, коли починаються стуки, клацання і інші сторонні шуми при повороті керма, в будь-якому випадку, треба бити на сполох і негайно шукати причину проблеми з метою її усунення. Зараз ми розповімо чому може з’являтися стукіт при повороті керма на місці або в русі, і про якісь неполадки він сигналізує?

У першу чергу потрібно чітко локалізувати місце, де лунає стукіт, а також визначити умови, за яких він виникає, це дуже допоможе вам у знаходженні поломки, симптомом якої і виступає стукіт. Крім того, різні системи рульового управління можуть стукати в різних ситуаціях і позначати такий стук, різні поломки. Перелічимо основні причини стуку при повороті керма:

  • знос шарніра рівних кутових швидкостей;
  • знос кульової опори;
  • знос опорного підшипника стійки стабілізатора;
  • знос рульових наконечників;
  • поява люфт в рульовій рейці і витікання робочої рідини з неї;
  • не затягнута гайка кріплення керма;

В принципі, це найбільш часті причини, що викликають стукіт і інші шуми при повороті керма. Але є і менш поширені поломки, через які лунають подібні звуки. Але говорити про таких приватних випадках, можна лише на прикладі конкретної моделі автомобіля, в якому і почалися такі стуки.

Зміст

  • ШРУС
  • Рульові наконечники і кермові тяги
  • Рульова рейка
  • Стійки амортизатора і опорні підшипники
  • Інші причини стуку при поворотах керма

ШРУС

Стук, а швидше хрускіт при повороті керма, як правило. Свідчить про те, що прийшла пора міняти ШРУС або шарнір рівномірних кутових швидкостей. Хоча, далеко не завжди обов’язково замінювати цей вузол. Часто буває достатньо замінити пильовик на ШРУСе і поповнити запаси мастила. До речі, мастило потрібна спеціальна, звичайний солідол тут не підходить. Шруси бувають зовнішніми, саме їх зазвичай і доводиться міняти, а так само внутрішніми. Внутрішній ШРУС виходить з ладу при серйозних дорожньо-транспортних пригодах, або ж при різкій відмові інших вузлів, наприклад, кульової опори колеса. Шарнір рівних кутових швидкостей, може стукати досить довго, але все-таки, краще замінити його, як можна швидше, щоб не переживати при кожній поїздці.

Рульові наконечники і кермові тяги

Якщо стукати почали наконечники або самі кермові тяги, як правило, їх доводиться міняти. Що ж стосується діагностики цих елементів, то досвідчені водії проводять її самостійно. Для цього потрібно похитати наконечник і саму тягу, але потрібно знати, як, що і в якому напрямку хитати. Якщо стукають кермові наконечники, або кермові тяги, то в першому випадку, заміна обов’язкова, у другому – можливі варіанти, наприклад, заміна сайлентблоків рульових тяг. Але дуже ймовірно, тяги все-таки доведеться міняти.

Кульова опора колеса при значному зносі, так само може породжувати сторонні звуки при поворотах керма. Найважливішим елементом для довгої служби кульових, як власне і ШРУСов і рульових наконечників, є регулярний огляд і заміна, якщо потрібно, їх пиляків. Саме пиляки і захищають ці вузли від потрапляння бруду, води, від витікання мастила та інших негативних явищ. І якщо міняти пильовики вчасно, і кульові і Шруси, та власне і кермові наконечники, ходять досить довго.

Рульова рейка

Якщо у вас почала стукати рульова рейка, це дуже неприємний сюрприз. Бо, ремонт рейки задоволення не дешеве, а головне, досить складне. Щоб цього не сталося, потрібно час від часу перевіряти стан сальників, які, коли починають підтікати, з рейки йде робоча рідина і знос її деталей, зокрема направляючих втулок і шестерень, відбувається дуже швидко. Тому, цілісність сальников рульової рейки, контролювати просто-таки необхідно.

А буває, що причиною стуку при поворотах керма, як на місці, так і при русі, є знос кардана рульової колонки. У цьому випадку, дану деталь потрібно просто замінити.

Стійки амортизатора і опорні підшипники

В принципі, стійка амортизатора, так само як і її опорний підшипник, будуть стукати не тільки при поворотах керма, але і при прямолінійному русі по нерівній дорозі. Тому, з визначенням цієї болячки проблем бути не повинно.

Ну і мабуть, найпростіше усунути стуки, які викликані ослабленням гайок, що кріплять рульовий механізм до корпусу автомобіля. Потрібно лише все добре затягнути і нічого стукати не буде.

Інші причини стуку при поворотах керма

До таких причин можна віднести різну ступінь накачування коліс, що через недосвідченість водіїв трапляється не так вже й рідко. Крім того, у задньопривідних автомобілях може стукати кардан і неполадки потрібно пошукати і в цьому вузлі. Тим не менш, в першу чергу, потрібно перевірити наведені вище вузли, бо найчастіше, сторонні шуми при поворотах керма генерують саме вони.

Якщо ж узагальнити все вище сказане і дати пораду новачкам, то можна сказати, що дуже важливою і ефективною профілактикою появи сторонніх шумів в автомобілі, як власне і поломок ці шуми породили є догляд за машиною, регулярний її огляд не тільки збоку і зверху, але і знизу, а так само гарна і розумна їзда, особливо на швидкості, особливо по наших дорогах. У цьому випадку, ви зможете їздити довго і ніякі сторонні шуми, вас не потурбують. Хоча, звичайно ж в свій термін доведеться міняти і кермові наконечники, кульові опори, і Шруси та інші вузли та агрегати автомобіля, бо нічого вічного в цьому світі, на жаль, не існує.

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда