TFSI двигун: що це таке

570

Під найменуванням — двигун внутрішнього згоряння, сьогодні існує безліч різних силових агрегатів, що розрізняються за своєю конструкцією і функціональним характеристикам. Сьогодні ми поговоримо про двигуні, який можна зустріти на багатьох автомобілях марки Audi, а також в деяких авто від чеського виробника — SKODA. І так, що таке TFSI двигун, в чому його відмінності від інших подібних силових агрегатів, слабкі і сильні сторони цього двигуна, про все це ми поговоримо в наведеній публікації.

Зміст

  • Попередник і послідовник TFSI
  • Що нового в TFSI
  • Проблеми і слабкі місця TFSI
  • Підсумок

Попередник і послідовник TFSI

Абревіатура TFSI розшифровується як Turbocharged Fuel Stratified Injection і по суті це розвиток знаменитого мотора від німецького автомобільного гіганта, компанії Фольксваген, який позначався він FSI або Fuel Stratified Injection. FSI — бензиновий двигун з безпосереднім уприскуванням палива, який ще не так давно, зустрічався на різних автомобілях від німецького виробника. Це економічний, досить потужний мотор, який користувався заслуженою любов’ю автолюбителів.

Але прогрес не стоїть на місці, а тому інженери VW допрацьовували і розвивали концепцію двигуна FSI результатом цього розвитку і став двигун TFSI.

Що нового в TFSI

Буква T в позначенні мотора TFSI, говорить нам про наявність турбіни в конструкції даного агрегату. Відповідно діапазон потужності у двигуна TFSI набагато ширше, ніж у попередника. Якщо FSI мотори в основному видавали півтори сотні коней, то двигуни TFSI розрізняються в діапазоні потужності від 172 до 272 кінських сил. Але наявність турбіни стало не єдиним нововведенням у нових моторах. Змінилася конструкція поршнів. І завдяки цьому новий мотор може ефективно працювати навіть при низьких ступенях стиснення. Клапани і обидва распредвала на моторах TFSI виготовляються з матеріалу підвищеної міцності. Те ж стосується і клапанів. У двигунах TFSI присутній насос паливної підкачки. Він працює від електрики і забезпечує більший тиск при подачі пального. Є й інші дрібні зміни.

У результаті всіх цих нововведень, TFSI мотори, істотно виграють у своїх попередників за наступними показниками:

  • потужність;
  • економічність;
  • крутний момент;
  • рівень викидів в атмосферу;

Іноді говорять про підвищенням надійності, але тут спірний момент. Наявність турбіни і насоса паливної підкачки, як власне і в цілому більш висока складність даних моторів, все це аж ніяк не сприяє підвищенню надійності агрегату. Хоча, справедливості заради, слід визнати, що конструктори до цього прагнули.

Що стосується послідовника мотора TFSI, то ним став знаменитий силовий агрегат від Фольксваген – TSI. Це так само турбований двигун, але його називають бітурбірованним або Ywin Turbo. У конструкції цього мотора, крім звичайного турбокомпресора є і механічний нагнітач, що дозволяє позбутися такого явища, як турбояма. Але про це двигуні ми вже говорили, а тому, повернемося до двигунів TFSI.

Читайте також: Що таке TSI двигун і як він влаштований.

Проблеми і слабкі місця TFSI

В першу чергу, потрібно сказати, що як і будь-турбований мотор, двигун TFSI може мати проблеми з турбіною. Особливо, якщо не дотримуватися правил поводження з такими моторами. Але це проблема, спільна для цілого класу турбированых двигунів.

Нагар на клапанах, який був характерною проблемою для двигунів FSI, зустрічається і на описуваних моторах. Симптоми цієї проблеми такі:

  • падіння тяги;
  • підвищення витрати палива;
  • нерівна робота двигуна;

Усувається нагар, або за допомогою спеціальної хімії, або в процесі капітального ремонту. Другий варіант, хоча і більш затратний, все ж краще, бо, куди потрапить сажа та інші тверді елементи, які відчистить спеціальні засоби, сказати важко.

Ще однією, дуже неприємною проблемою, притаманною в основному двигуну TFSI перших років випуску, є витрати масла, або так званий «масложор». І тут вам допоможе тільки капітальний ремонт. Ніякими іншими засобами, така проблема не усувається. Крім витрати масла, в ряді випадків, вельми відчутного, можливе пошкодження або навіть вихід з ладу, каталізатора. Правда, в останніх версіях двигунів, подібні неприємності виникають дуже рідко.

Є у мотора TFSI так само і складності з електронними компонентами. Зокрема вельми поширеною причиною звернення в сервісні центри, є відмова датчика детонації. Але усунути такі поломки, набагато простіше, ніж описані вище.

Читайте також: Що таке GDI двигун і як він влаштований.

Підсумок

Двигун TFSI, це вдосконалений і оснащений, насамперед системою турбонаддува мотор FSI, який більш ніж відомий в автомобільному світі. У цього двигуна поліпшені практично всі основні параметри, а тому, він так само став вельми популярним і затребуваним на компактних, субкомпактних моделях авто і навіть на машинах середнього розміру і класу. На користь цього мотора, слід сказати, що навіть сьогодні, коли вже повним ходом царює його послідовник – двигун TSI, по дорогах їздить чимало авто, серцем яких є TFSI двигун.

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового