Трамблер: що це таке в машині

421

Система запалювання сучасних автомобілів з бензиновим двигуном являє собою складний високоточний комплекс, що складається з різних елементів, кожен з яких виконує чітко визначену функцію. Одним з ключових компонентів цієї системи є трамблер. Саме завдяки йому свічки в необхідний момент створюють іскру, від якої запалюється паливно-повітряна суміш. При виникненні неполадок в роботі трамблера ефективність роботи двигуна знижується, більше того — двигун може взагалі не працювати.

Зміст

  • Що таке трамблер і для чого він потрібен?
  • Як влаштований трамблер і як він працює
  • Важливі характеристики трамблера
  • Поширені несправності трамблера
  • Як перевірити трамблер

Що таке трамблер і для чого він потрібен?

За своєю своїм функціональним призначенням трамблер є переривником-розподільником в електричній системі автомобіля. Він забезпечує регулювання подачі напруги від акумулятора на свічки запалювання і моменту утворення іскри. Специфіка багатоциліндрових двигунів в тому, що займання стисненого поршнем палива в кожному циліндрі відбувається в різний час. Тому дуже важливо забезпечити точність спрацьовування механізму запалення. Цю функцію і виконує трамблер.

Якщо розглядати роботу даного пристрою більш детально, то можна виділити наступні його завдання:

  • ініціація утворення іскри в результаті розмикання електричних контактів;
  • передача утворився в ланцюзі напруги на відповідну свічку;
  • регулювання моменту іскроутворення у відповідності з режимом руху автомобіля і характеристиками бензину;
  • накопичення резервного запасу енергії на спеціальній бобіні.

Як можна побачити, цей модуль володіє широким функціоналом і має велике значення для забезпечення працездатності двигуна.

Як влаштований трамблер і як він працює

До складу цього механізму входить безліч компонентів різного призначення. Основними серед них є наступні:

  • ротор — забезпечує зчеплення з обертовими шестерні розподільного валу;
  • переривач — модуль з кулачковою муфтою, яка з’єднується спеціальними контактами з відцентрової муфти;
  • котушка запалювання, обладнана подвійний обмоткою;
  • обертовий одночасно з валом повзунок, розташований на кришці трамблера і передає напругу на свічку;
  • кришка, через яку струмоведучі дроти відходять до свічок;
  • регулятор вакуумного типу, що забезпечує роботу функції випередження запалювання;
  • оснащення безконтактного типу — використовується на найбільш сучасних моделях трамблеров.

Крім того, багато пристрої забезпечуються октан-коректором, який змінює режим роботи трамблера у відповідності з якістю бензину.

Принцип роботи трамблера в залежності від конкретної моделі автомобіля може мати індивідуальні особливості. Однак загальна специфіка дії цього елемента у всіх моделях двигунів практично однаково.При провертанні двигуна поршні впливають на кулачок трамблера, в результаті чого його контакти розмикаються. Це призводить до виникнення високої напруги, яке через спеціальний повзунок передається на ту чи іншу свічку. Даний процес під час роботи двигуна безперервно повторюється, змінюються тільки свічки, на які подається напруга.

Чітка взаємозв’язок з коленвалом і поршнями забезпечує високу точність роботи трамблера, що, в свою чергу, підвищує ефективність функціонування всього двигуна автомобіля.

Читайте також: Що таке іридієві свічки запалювання і коли їх варто використовувати.

Важливі характеристики трамблера

Точніше зрозуміти принцип роботи трамблера допомагають поняття УЗСК та УОЗ.

УЗСК — кут замкнутого стану контактів. Він характеризує час замикання контактів, що входять в конструкцію трамблера. Іншими словами, величина УЗСК визначає енергію, яка акумулюється на котушці запалювання після формування іскри. Крім того, від цього параметра залежить те, скільки електроенергії буде подано для утворення іскри на свічці.

При надто малій відстані між контактами не буде накопичуватися достатню кількість енергії, з-за чого мотор буде працювати нестабільно. Якщо не усунути дефект, то час розриву буде постійно зменшуватися, а ефективність роботи двигуна — падати.

Для налаштування УЗСК в окремих випадках виконується регулювання трамблера. Це пов’язано з тим, що для кожного двигуна величина кута замкнутого стану контактів визначається в індивідуальному порядку.

УОЗ — це кут випередження запалювання. Від цієї величини безпосередньо залежить момент займання паливної суміші в циліндрах. Сутність випередження запалювання в тому, що для ефективної роботи двигуна займання бензину відбувається раніше, ніж поршень займає верхнє положення — це необхідно з-за того, що ТВЗ не згорає в один момент. В залежності від режиму експлуатації двигуна, стилю їзди УОЗ змінюється — відповідно, напруга повинна подаватися на свічки в різний час. І цю можливість забезпечує трамблер — в його конструкції є спеціальний регулятор відцентрового типу, який відповідає за оптимізацію проміжку часу, в який відбувається згоряння паливно-повітряної суміші.

Поширені несправності трамблера

Складна конструкція, велика кількість дрібних елементів обумовлюють велику різноманітність проблем, які можуть виникнути в роботі трамблера. Розглянемо найбільш часто зустрічаються з них:

  • пошкодження кришки — проявляється нестабільністю роботи двигуна, його дерганием, провалами обертів, у вологу погоду — глохнущим мотором. Неполадки можуть бути механічними (тріщини, сколи, попадання вологи всередину кришки) чи хімічними (окислення прихованих під кришкою контактів);
  • перегорання запобіжника бігунка — в результаті стає неможлива передача електрики на котушку запалювання;
  • вихід з ладу конденсатора, що призводить до подачі на свічки надмірної напруги;
  • порушення геометрії обертання вала, його заклинювання або прогин, пошкодження корпусу трамблера — є наслідком серйозних механічних пошкоджень, вимагають повної заміни вийшла з ладу деталі.
  • вакуумний регулятор запалювання — приходить в непридатність при розриві або забрудненні діафрагми.

Зазначимо, що це лише найбільш поширені несправності — на практиці можна зіткнутися і з іншими проблемами, виявити які зможе тільки фахівець.

Читайте також: Які бувають ознаки несправності свічок запалювання.

Як перевірити трамблер

Для виявлення різних видів несправностей у роботі трамблера проводяться ті чи інші діагностичні процедури, причому багато з них можна виконати і самостійно:

  • при підозрі на неполадки з кришкою її досить оглянути при хорошому освітленні на предмет механічних пошкоджень, стертих контактів, слідів конденсату або води. Щоб діагностика була максимально точною, рекомендується зняти кришку трамблера і очистити її внутрішню і зовнішню поверхні. Особливо уважно потрібно перевірити внутрішню частину: огляньте контакти на наявність графітового пилу, а також графітовий стрижень. Клеми не повинні бути обвуглені, кнопка бігунка повинна бути в робочому стані. При виявленні будь-якого пошкодження слід якомога швидше замінити деталь;
  • для перевірки вакуумного регулятора його доведеться розібрати — діафрагма пристрою прихована під захисним кожухом. Після розбору огляньте її на наявність пошкоджень і слідів бруду;
  • перевірка конденсатора виконується мультиметром в режимі не більше 20 микрофорат. При відхиленні його показань від заводських слід замінити конденсатор;
  • несправності ротора трамблера діагностуються наступним чином: зніміть кришку трамблера і піднесіть до його бегунку центральний кабель котушки запалювання — поява іскри буде свідчити про пробитому роторі.

Для більш точної діагностики і подальшого ремонту трамблера вашого автомобіля рекомендується звертатися до кваліфікованим майстрам.

Читайте також: Чому троїть двигун і що робити в такій ситуації.

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового